Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
plazma 42"
Autor Wiadomość
stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-03-2007, 16:31   plazma 42"

Witam

co myslicie o takim TV, ktos ma jakies doswiadczenie z takim sprzetem i ewentualnie na co zwracac uwage. Wstepnie interesuja mnie takie modele (i w zblizonych cenach, bo fajne sa Pioneery ale duuuuzo drozsze):

http://www.allegro.pl/ite..._za_4279zl.html

http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html

i jkeszcze taki ktory ma wieksza rozdzielczosc (ten LG wyzej w sklepie mial bardzo ladny obraz (z tunera TV a nie z DVD, bo z DVD to czasem jest spqecjalna plytka zeby obraaz ladnie w sklepie wygladal, jak to robi SOny) i HDD, choc to HDD raczej mi nie potrzebne, a i ten z mniejsza rozdzielczoscia mial rewelacyjna jakosc obrazu w sklepie, tylko moze jak jest nizsza rozdzielczosc to HD TV nie dziala zbytnio?
Ewentualnie moze macie jakies inne propocyzcje w cenie tak do 4500-5000 PLN (blizej tej dolnej granicy).

http://www.allegro.pl/ite...rz_42pc1rr.html

Pozdrawiam

PS.
Aha, te ceny z allegro to orientacyjne bo Panasonica w wawie mozna kupic za 4090 PLN.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 03-03-2007, 17:42   

Wg mnie to tylko Samsung lcd rulez (takie z kontrastem 5-6 tys:1) a potem długo długo nic... i reszta stawki :badgrin:

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 19:07   

saphire, jakbys nie wiedzial to ten twoj kontrast samsunga 5000 :1 to jest kontrast dynamiczny, prawdziwy kontrast w nim to pewnie z 1000-1200:1 :mrgreen:

[ Dodano: 03-03-2007, 19:09 ]
stanik napisał/a:
a i ten z mniejsza rozdzielczoscia mial rewelacyjna jakosc obrazu w sklepie, tylko moze jak jest nizsza rozdzielczosc to HD TV nie dziala zbytnio?

ten z nizsza rozdzielczoscia bedzie wyswietlal hd tylko obraz nie bedzie taki ostry i wyrazny

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 03-03-2007, 21:14   

deenbe napisał/a:
prawdziwy kontrast w nim to pewnie z 1000-1200:1

A tak naprawdę i tak się tego nie wykorzystuje.
Mój tv ma kontrast 1200:1 a i tak żyję na ustawieniach kontrast 45/100, jasność 45/100, podświetlenie matrycy 3/10 (przy filmach z kompa zwiększam do 6/10).
Nie ma to jak magia liczb ściągających klienta :)

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-03-2007, 23:56   

wlasnie dlatego chcialbym uniknac zaplacenia za cos czego nawet nie zauwaze. Jak na razie najbardziej podoba mi sie ten pierwszy Panasonic (za 400 PLN wiecej jest taki z kontrastem 10000:1 ale nie wiem czy warto...).
A teraz pytanie, jak sie ma jakosc obrazu na plazmie do obrazu na LCD, bo w sklepie to na oko plazmy sa z jakoscia obrazu dozo z przodu (ale moze to tylko zludzenie?).
Pozdrawiam
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

l200.uk
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2007, 00:07   

ja mam samsunga 32" lcd model le32r7 , nie ma nic lepszego, hdmi,kont widzenia 178)0, hd, digital,12.8 biliona kolorow, nie bawilbym sie w plazmy, bucza, sa czule na wstrzasy itp,
no i najwazniejsza firma, np LG ma dobre lodowki, sony/ pacisz tylko za naklejke a zywotnosc zadna,,,,, jedynie SAMSUNG LCD

[ Dodano: 04-03-2007, 00:12 ]
co do kolorow to niby plazma ma wyrazniejsze, lcd przy ciemnych kolorach ma slaba widocznosc, wszystko zalezy do czego ma slozyc, ja uzywam mojego lcd 32" hd jako monitora do pc, nie mam odtwazacza hd wiec i tak obraz jest jaki jest..., podlaczona mam telewizje sky, niby ok ale to nie to samo co sky hd, dotego przez zwykle euro zlacze to kiszka, czyli ani plazma ani lcd nie zadowoli cie w 100% bez uzadzen hd podpietych do tego,

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 04-03-2007, 01:31   

l200.uk napisał/a:
12.8 biliona kolorow

Hehehehehehehehehehe.
Po pierwsze: bilion to po angielsku miliard :)
Po drugie: ehhh ta magia liczb... :)
Ten telewizor ma matrycę S-PVA. Matryce tego typu (PVA, S-PVA, MVA itp) potrafią wyświetlić 16,7mln kolorów. Matryce TN np. wyświetlają 262tys kolorów. Oczywiście producenci używają różnych sztuczek, żeby oszukać oko. Tyle, że nie wpływają one pozytywnie na obraz, a uzyskiwanie na siłę głębi kolorów większej niż 24bit (16,7mln) nie ma sensu bo nasze oko i tak tego tak naprawdę nie widzi.
Ale za to ładnie to wygląda w folderze reklamowym :D
http://www.mva.pl/?id_kat...51&kategoria=59
l200.uk napisał/a:
czyli ani plazma ani lcd nie zadowoli cie w 100% bez uzadzen hd podpietych do tego

Plazma dużo lepiej radzi sobie z telewizją małej rozdzielczości. Ale i tak ani plazma ani LCD nie pobiją tu starego, dobrego CRT...

[ Dodano: 04-03-2007, 01:39 ]
l200.uk napisał/a:
no i najwazniejsza firma

Najważniejszy jest konkretny model. Każda firma robi złe i dobre modele. Poza tym różne modele robione są na różnych matrycach od różnych producentów. To że Samsung robi swoje matryce, nie oznacza wcale, że w każdym TV Samsunga znajdziesz jego matrycę. Dość często są to np. matryce AU Optronics lub Chi Mei Optronics (równie dobre jak samsunga zresztą - tylko te 2 firmy mają licencję na produkcję matryc MVA konstrukcji Fujitsu).
Tylko Samsung powiadasz? Moja klientka miała monitor Samsunga (wiem, że to nie TV ale podobna sytuacja może wystąpić i tu i tu). Pękła jej obudowa w rogu, wylała matryca. Wysłali monitor do serwisu, który stwierdził, że to uszkodzenie mechaniczne (obudowa pękła sama z siebie) i nie naprawią tego. Odesłali monitor z pękniętym drugim rogiem :)
Ja jednak za szajsunga podziękuję :)
Aczkolwiek drukarki robią bardzo dobre (a ostatnio także dyski twarde) :D

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 04-03-2007, 09:06   

Nie chodziło mi o to że kontrast 5000:1 to coś co nas kręci tylko o to że ta seria LCD Samsunga z tymi panelami daje obraz do którego żaden inny producent nie dorasta - no może jeszcze któryś ale z LCD w klasie cenowej 11-12 tys.
Wystarczy pójść do jakiego sklepu gdzie mają farmę różnych LCD i sobie je porównać kiedy tak stoją obok siebie i odtwarzają to samo - sam się przekonasz że jednak Samsungowe LCD górą. :mrgreen:

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2007, 11:38   

saphire napisał/a:
Wystarczy pójść do jakiego sklepu gdzie mają farmę różnych LCD i sobie je porównać kiedy tak stoją obok siebie i odtwarzają to samo - sam się przekonasz że jednak Samsungowe LCD górą. :mrgreen:

a sprobuj ustawic kazdy z telewizorow indywidualnie, a nie na standardowych ustawieniach, wtedy mozna porownac jak graja.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 04-03-2007, 13:20   

Właśnie tak robiłem albowiem też od jakiegoś czasu się przyglądam LCD'kom coby jakiegoś kupić w niedalekiej przyszłości no i widzi mi sie właśnie Samsung, tym bardziej że u znajomych już różne LG/Sony/whatever stoją no i obraz jest na nich co najmniej mizerny a i sami właściciele nie specjalnie zadowoleni z zakupów.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 05-07-2008, 17:37   

Podlaczajac sie do tematu...czym sie rozni telewizor Plazmowy od LCD ????
W niedlugim czasie mysle cos takiego kupic, ale nie mam pojecia co jest lepsze. W jednym sklepie mowia tylko LCD bo plazma to juz staroc i przezytek w drugim ze tylko plazma a w trzecim ze juz niedlugo na rynek wchodza nowe telewizory xLCD (x-jakas cyferka nie pamietam jaka) i beda one wyswietlane w sposob...laserowy??? czy jakis...:D
No i w sumie teraz nie wiem na co patrzec czego szukac....
Czy warto zaplacic za plazme 52cale Pionner'a przykladowo 7000zl czy lepiej kupic tak sam calowy telewizor np samsunga LCD za 5000zl???
Pozdroo

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-07-2008, 18:57   

Kupo sobie

Sony KDL52W4000 bardzo dobry model w dobrej cenie

A z plazmy sie wszyscy wycofali oprocz panasonika bo on nie ma dobrych LCD matryc dlatego jeszcze cos tam proboje z plazmami. A firmy ktore jeszcze maja w ofercie matryce plazmowe to przewaznie produkowane matryce w chinach.....

Pozdro
Krzychu

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2008, 11:00   

a wcale nie prawda ze tylko panasonic, bo jeszcze pioneer produkuje plazmy i sa to super telewizory ale niestety duuuuuzo drozsze od Panasonica. Bez 8-10 tys pln nie ma w sumie co ich ogladac.
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 06-07-2008, 12:25   

i po co ta klutnia? jak i tak wszystkie sa produkowane w Chinach :D ogolnie powiem Wam tak, mam LCD Samsunga, i powiem ze nie narzekam, jednak zaznaczam ze na zwyklej telewizji "kablowej" nic wam nie dzadzą kontrasty nawet po 500000000000:1 :P jesli chcecie wydac kupe kasy na TV to od razu lepiej sie zaopatrzyc w Dekoder HD inaczej cena nie jest warta świeczki. Pozdrowionka

[ Dodano: 06-07-2008, 12:26 ]
dodam ze Plazmy "świecą" krócej :roll:

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 06-07-2008, 13:25   

krzychu napisał/a:
A z plazmy sie wszyscy wycofali oprocz panasonika bo on nie ma dobrych LCD matryc dlatego jeszcze cos tam proboje z plazmami

Pozwolicie że :badgrin: :badgrin: :badgrin:
Plazmę i to chyba tę najtańszą mam ja TH70 P 42" i nie produkowaną w Chinach tylko w Czechach i nie zamieniłbym jej na żaden LCD.
atsar napisał/a:
dodam ze Plazmy "świecą" krócej

Jeżeli 10 godzin dziennie przez 12 lat jest ci mało to wybacz....

Odpowiedz do tematu