Kontrolka |
Autor |
Wiadomość |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 04-03-2007, 23:12 Kontrolka
|
|
|
W moim aucie jest wnęka na kontrolkę która nigdy mi sie nie zapaliła. Jest po prawej stronie tablicy między obrotomierzem a wskaźnikiem temperatury. Powyzej wszystkich kontrolek. Auto DID+ z 2003r. Szukałem na forum i znalazłem tylko Cytat: | ECO jest na zegarach po prawej stronie w specjalnej "wnęce" w której jest tylko ta lampka, nie ma żadnej innej. A służy do wyświetlania, że silnik podczas pracy jestw trybie ECO - nomic | Czy w DID jest taka lampka, czy ktoś z kolegów posiadających DID może coś na ten temat napisać. |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2007, 04:52
|
|
|
Witam
niestety Ty masz auto z silnikiem disla, a kontrolka ECO to kontrolka ECO GDI czyli jak sama nazwa mówi tyczy sie aut w silnikiem GDI i to w dodatku po lifcie.
Nie słyszałem żeby była kontrolka ECO DID.
pozdro |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-03-2007, 21:13
|
|
|
W DI-D-ach nie może być tej kontrolki bo dotyczy ona tylko spalania ubogiej mieszanki w benzynowych silnikach GDI. Podobnie w wersjach benzynowych nie ma kontrolki np. od świec żarowych. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2007, 09:18
|
|
|
Dlatego pytam posiadaczy DID czy też macie takie coś, czy jest tam jakaś kontrolka i do czego służy. Napisałem że szukałem na tym i innych forach, znalazłem tylko o tym ECO z GDI. Do czego ta wnęka, może macie gdzieś o tym w instrukcjach. Pozdr. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 06-03-2007, 10:07
|
|
|
Cały licznik jest ten sam dla różnych wersji Cari (może są jakieś odstępstwa lecz o tym nie wiem - no może sam obrotomierz jest inny dla różnych wersji ) i dlatego też występuje również u Ciebie .
Ja też taką mam lecz nigdy mi się nie zapaliła |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 06-03-2007, 12:36
|
|
|
A jestem ciekawy czy jest możliwość uaktywnienia tej kontrolki.Być może potrzebny do tego jest jakiś moduł ? Mówie odnośnie GDI przed liftem. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Sienio
Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 06-03-2007, 18:35
|
|
|
Aby w 100% upewnić się czy kontrolka w twoim aucie jest wykorzystana, wymontuj tablicę zegarów i sprawdź czy jest tam żarówka. Jeśli jest to może przepalona i nie masz sygnalizacji jazdy ECO.(min. spalanie).
Jeśli nie ma tam żarówki ( tak było u mnie) to jedź do ASO i tam po numerach silnika i nadwozia potwierdzą czy masz w swoim aucie zainstalowany sygnał ECO. |
_________________ Pozdrawiam Sienio
Carisma 1,8 GDI |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 06-03-2007, 19:29
|
|
|
Może nigdy nie jeździłem tak ekonomicznie żeby mi się zapaliła |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 06-03-2007, 20:45
|
|
|
U mnie kontrolka się nie włącza jednakże po prostu to sie czuje ten moment przejścia na ubogą - silnik robi takie delikatne miaauuu i pomimo trzymania gazu w tej samej pozycji i zachowania jednostajnej prędkości to jakby leciutko wyrywał do przodu przez chwilę - i to jest właśnie ten moment Potestujcie sami bez włączonej muzy to wyraźnie wyczujecie kiedy silnik przechodzi na ECO. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 23:17
|
|
|
saphire napisał/a: | U mnie kontrolka się nie włącza jednakże po prostu to sie czuje ten moment przejścia na ubogą - silnik robi takie delikatne miaauuu i pomimo trzymania gazu w tej samej pozycji i zachowania jednostajnej prędkości to jakby leciutko wyrywał do przodu przez chwilę - i to jest właśnie ten moment Potestujcie sami bez włączonej muzy to wyraźnie wyczujecie kiedy silnik przechodzi na ECO. |
Nie wiem jak Ty to czujesz u mnie kontrolka jest i pali sie, ale po mimo tego że powinienem czuć bo widze kiedy sie zapala to nic nie czuje zadnej róznicy czy sie pali czy gaśnie nic a nic, wiec to czy jade ekono czy nie to rozpoznaje po kontrolce. kiedys tez mi szarpał na doś stabilnie wcisnietym gazie ale po czyszczeniach i regulacji wszysto ustapiło. powiem nawet, że z zapalona kontrolka eco jechałem 140km/h
pozdro |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-03-2007, 11:05
|
|
|
Owszem ja też pomykam 140 i po spalaniu na kompie widzę że idzie w ECO niemniej czuję ten delikatny moment lekkiego nawet nie szarpnięcia tylko jakby takiego bzyknięcia - łatwiej to poczujesz jak jedziesz poniżej 60tki na 3jce dość delikatnie - a może u mnie łatwiej to wyłapać z racji automatu i innych przełożeń... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 07-03-2007, 15:19
|
|
|
Hymm ja też coś takiego u sibie odczuwam.Jadąc jednostajnie czasem czuć że samochód nagel dostaje jakby więcej mocy.A i spalanie wtedy na kompie pokazuje większe. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-03-2007, 11:16
|
|
|
slawek st napisał/a: | W moim aucie jest wnęka na kontrolkę która nigdy mi sie nie zapaliła. Jest po prawej stronie tablicy między obrotomierzem a wskaźnikiem temperatury. Powyzej wszystkich kontrolek. |
w tym miejscu u mnie są dwie kontrolki, jedna od świec żarowych a druga od... nie chcę skłamać ale chyba od temp cieczy chłodzącej (sprawdzę wieczorem "na żywo" w samochodzie). Na 100% w DiD nie ma opcji ECO znanej z GDI, nie ten silnik, nie to paliwo.
Jak masz możliwość to zrób zdjęcie deski i pokaż o którą kontrolkę Ci chodzi, wieczorem będę rozbierał dechę to zrobię zdjęcie "pod światło" - będzie widać wszystkie kontrolki wraz z ich oznaczeniami. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2007, 08:04
|
|
|
Cytat: | w tym miejscu u mnie są dwie kontrolki, jedna od świec żarowych a druga od... nie chcę skłamać ale chyba od temp cieczy chłodzącej | Te są w polu obrotomierza . Chodzi mi o wnęke między obrotomierzem a wskaźnikiem. Nie jest to raczej ECO bo autko To DID. To jest przykładowe zdjęcie z forum ,nie jest to tablica z DID, zaznaczyłem tylko o co chodzi. |
|
|
|
 |
|