Samochód przyszłości ? |
Autor |
Wiadomość |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 24-09-2017, 14:14
|
|
|
RalfPi, zamieszczenie tego linku również pasuje do tematu odnoszącego się do diesli. Pierwszy wtrysk wody wykorzystywany w procesie spalania paliw płynnych zastosowano najpierw w samolotach odrzutowych/rakietowych konstruowanych w III Rzeszy, m in. bombowce Arado. Później gdy faszystowscy naukowcy zostali wywiezieni do USA tam to zaadaptowano to pewnych konstrukcji, m in. F-104. Gdy Rosjanie zdobyli w konflikcie koreańskim lub trochę później po przez agenturę, niektóre samoloty produkcji radzieckiej również próbowano w wtrysk wody zaopatrzyć, celem zwiększenia zasięgu, m in. bombowce strategiczne M-4.
Obecnie ta technologia jest już przestarzała z uwagi na o wiele wydajniejsze silniki turbowentylatorowe, typu dwuprzepływowego.
Nie mniej jednak amerykanie w trakcie prób w konstruowaniu silnika dla F-22, jeszcze w latach 80-tych wykonywali próby doświadczalne celem, zwiększenia jego efektywności w locie na małych wysokościach z prędkością naddźwiękową z dopalaniem.
Co tyczy się Rosjan, również próbowano wskrzesić tą technologie przy produkcji silników dla bombowca strategicznego TU-160, czyli w silnikach NK-32 celem zmniejszenia sygnatury cieplnej. Niestety te próby utwierdziły w przekonaniu że sprawność dotrysku wody do dysz spalania nie zmniejsza efektywności i próby szybko zarzucono. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
imanastu
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander
|
Wysłany: 04-10-2017, 12:06
|
|
|
gulgulq napisał/a: |
po za tym niedługo ceny prądu dojdą do poziomu europejskiego ok. 90gr..
i gdzie te oszczędności ?? |
Gdyby u nas była rozwinięta sieć darmowych ładowarek w miastach (na parkingach) tak jak w innych krajach europy to nie byłoby aż tak tragicznie Jedziesz do pracy - ładujesz, jedziesz na zakupy - ładujesz |
|
|
|
 |
amaj
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 23-10-2017, 09:41
|
|
|
W krótkiej perspektywie wydaje mi się, że będzie zyskiwać na znaczeniach będą auta typu SUV-y. A jeszcze bardziej miejskie SUV-y. Już widać te tendencje w wielu koncernach np Skoda ostatnio wyszła na przeciw oczekiwaniom tej grupy klientów ot chociażby z modelem Kodiaq.
Powiem szczerze, że sam jak widuję takie auta, to myślę sobie że chciałoby się coś takiego mieć.. Wy tak nie macie? |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
|
Wysłany: 23-10-2017, 12:46
|
|
|
Jak dla mnie to zupełnie niepraktyczna klasa aut. W środku mało miejsca, duża bryła więc duże opory powietrza. Może jestem staroświecki ale wole zdecydowania kompakcik lub segment D który jest na wymarciu... |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-10-2017, 14:53
|
|
|
amaj napisał/a: | myślę sobie że chciałoby się coś takiego mieć.. Wy tak nie macie? | może ja nie, ale już np żonka to i owszem - przedstawiony kodiaq czy jej bliźniak z tej samej fabryki - ateca - to nie dość że ładne auta, w środku zadowalająco dużo miejsca nawet z tyłu, na pewno dużo więcej niż w Galancie czy Sigmie(!) i do tego pojemny bagażnik a wszystko to przy długości 430 cm a więc i łatwe parkowanie czy inne manewry
no i nie trzeba się martwić czy coś przytrze na studzience |
|
|
|
 |
|