|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA |
| Autor |
Wiadomość |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-02-2026, 21:30
|
|
|
Zapasy węgla giną w oczach przy takich temperaturach. Na te ostatnie mrozy wsypałem do zasobnika chomikowany od kilku lat Skarbek. To mocny opał. Zużycie dobowe zmalało z siedemnastu, do trzynastu kilogramów na dobę. Niestety nie mam go dużo, i jeśli nadal będą takie temperatury na zewnątrz, to trzeba będzie dokupić opału |
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24600 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-02-2026, 14:14
|
|
|
| jacek11 napisał/a: | | Niestety nie mam go dużo, i jeśli nadal będą takie temperatury na zewnątrz, to trzeba będzie dokupić opału | Nie traktuj jako krytykę, ale zastanawiam się dlaczego ludzie nie kupią opału latem i +20% więcej - kiedy jest dostępność i niższa cena. On się przecież nie zepsuje. Jak rozumiem właśnie korzystasz z tego zapasu i byłeś mądry przed, ale właśnie czytam jak to ludzie oczywiście zrzucają winę i oczekują ruchów od tzw. "państwa". Że ceny pelletu poszybowały - zapewne tak, prawo popyt-podaż - to niech będzie nauczka, że zima może być inna niż poprzednie a kolejny rok nadejdzie na pewno.
Kraj zbiórek i lamentu i roszczeń, żeby wszystkich dotować...
A kawy były już 2, temperatura rośnie i niestety nie tylko na zewnątrz ale też moja... Jeszcze wczoraj było znośnie, dziś stan podgorączkowy... |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 05-02-2026, 15:22
|
|
|
| No ja zawsze kupuje latem lub wczeseną jesaenią 2t i co zostaje jest jeszcze na zapas. ZObaczymy ile z tego zostanie w tym roku. Problemem jest ze nie wszysvcy pewnie mają naraz 3-4 tyś wyłozyć i gdzie trzymać takie ilości opału. A fakt ze tegoroczna zima nie rozpieszcza. A sprzedawcy wyczuli biznes ze można zarobić - przytrzymali w magazynach i teraz puscili ceny w górę. No chyba ze jak w "srowidzie" rzycili sie na srajtaśmę az brakowało. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
joujoujou

|
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 06-02-2026, 07:38
|
|
|
| Marcino napisał/a: | | trzymać takie ilości opału | pewnie byś znalazł jakąś paletę i plandekę aby to wrzucić w kąt działki |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 06-02-2026, 21:37
|
|
|
Śnieg się topi, więc po raz sześćdziesiąty siódmy w tym temacie ogłaszam łikend
Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem ceny węgla. Przykładowo, popularny tutaj węgiel z pobliskiego składu zdrożał o dwieście złotych na tonie, względem ceny która była w lato. Dramatu nie ma, chociaż pozostaje poruszony już aspekt wilgotności. Mokry opał ma mniejszą wartość opałową.
Słyszałem też wymianę zdań między klientem pytającym o dostępność peletu, a sprzedawcą. Pani sklepowa powiedziała, że pelet będzie dostępny, jak się ciepło zrobi |
|
 |
joujoujou

|
Wysłany: 07-02-2026, 09:22
|
|
|
Śnieg się u mnie nie utopił bo go od dawna nie było (od miesiąca mniej więcej).
Kawę w paszczę leję. |
_________________ Pozdr,
jou
Gość, skomentuj niebieską corolkę.
Gość, skomentuj samochodzik na baterie! |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 07-02-2026, 15:29
|
|
|
| jacek11 napisał/a: | | dostępność peletu | ktoś pokazywał, że można normalnie kupić w leroy - nie znam cen, ale w tym sklepie był od 28 do 35zł za 15kg worek |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
|
Wysłany: 07-02-2026, 16:39
|
|
|
Podobno ludzie ściągają pellet od dojczlandów .
Na oelixach ceny poszły 100-200%. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 07-02-2026, 23:05
|
|
|
W sieci pelet od olczyka widziałem po trzy siedemset nawet A był po tysiąc trzysta
Ciekawe który surowiec tak zdrożał
Kawa wieczorna |
|
 |
joujoujou

|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 08-02-2026, 15:33
|
|
|
| jacek11 napisał/a: | | Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem ceny węgla. Przykładowo, popularny tutaj węgiel z pobliskiego składu zdrożał o dwieście złotych na tonie, względem ceny która była w lato. Dramatu nie ma, chociaż pozostaje poruszony już aspekt wilgotności. Mokry opał ma mniejszą wartość opałową. | Warunki bezpieczeństwa, węgiel zawsze musi być mokry bo ryzyku zapłonu pyłu weglowego.
Waga netto zależy od wielu czynników, np sasiad ma własne auto do transportu, dzwoni po wielu skladach czy moze przyjechac wlasnym autem po wegiel i dopiero po 6 telefonie nie został zlekcewazony
| jacek11 napisał/a: | Ciekawe który surowiec tak zdrożał
| ETS, Dotacje, Spekulacje.
| Krzyzak napisał/a: | | Nie traktuj jako krytykę, ale zastanawiam się dlaczego ludzie nie kupią opału latem i +20% więcej - kiedy jest dostępność i niższa cena. | Ludzie z jednej strony przyzwyczaili sie do dostepności, z drugiej strony nie każdy ma takie możliwosci czy umiejetnosci zyciowe aby zaplanowac na przód.
| Krzyzak napisał/a: | | Kraj zbiórek i lamentu i roszczeń, żeby wszystkich dotować... | Tak zostali "wychodowani" /przyzwyczajeni. Państwo jednak powinno dysponować rezerwami w takich sytuacjach, nie zmieni to jednak faktu ze wykorzystane to byloby przez ludzi ktorzy nie sa w sytuacji zapotrzebwania, tylko zwyczajnie chcieliby zaoszczędzić. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 08-02-2026, 18:34
|
|
|
| Śnieg pada sobie powolutku. Jutro rano będzie ślisko. Trzeba wcześniej wyjechać. |
|
 |
joujoujou

|
|
|
|
 |
|