|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Ciężko odpala. |
Autor |
Wiadomość |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 16-05-2017, 19:12
|
|
|
wojtekkkkk, Proszę o kontakt. Dobijam się do Ciebie i nie mam odpowiedzi. Nie wiem czemu informacje nie docierają.
Pozdrawiam
PiotrC |
|
 |
styszkiew
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID Dakar
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-05-2017, 18:52
|
|
|
Ok i sprawa się rozwiązała.
Misiek odpalał ciężko jeszcze w niedziele -- chodził.
W poniedziałek rano chciałem jechać do pracy, przekręcam stacyjkę i rozrusznik zaczyna kręcić po czym słyszę piski, świsty i stop, pomyślę sobie no to teraz się zaczną koszty.
Przy kolejnej próbie rozruchu tylko słyszałem automat od rozrusznika jak się załączał i lampki na desce które o dziwo nie przygasały więc akumulatory wporządku.
Zdemontowałem osłonę skrzyni z dołu i z pomocą żony (ona operowała stacyjką--tą w samochodzie ) ustaliłem miernikiem że napięcie dochodzi za automat (druga śruba od strony rozrusznika) i nic więcej.
Odkręciłem rozrusznik 2 śruby (oczywiście trochę się namęczyłem z bagnetem od skrzyni bo jest mocowany na dwie śruby i trzeba je odkręcić żeby się dostać do rozrusznika).
Otworzyłem rozrusznik i się okazało że szczotki się zdarły ale przy okazji dosyć poważnie uszkodziły komutator więc postanowiłem kupić cały rozrusznik.
Na allegro można dostać regenerowane od 240zł i nowe zamienniki od 435zł.
Nie chciałem ryzykować zakupu czegoś niepewnego więc zadzwoniłem do Pana Zbyszka i zamówiłem nowy z przesyłką za 570zł.(Raz już zaufałem w kwestii zaworu kąta wtrysku więc i tym razem myślę że będzie to dobry wybór.)
we wtorek rano już go miałem.
Montaż ok. 20 min i pierwsze odpalenie.
Auto za pierwszym razem odpala jak nowe z salonu
Problemy z długim kręceniem całkowicie ustąpiły.
Chce tu zaznaczyć że przez ten okres ok 2 mies. byłem w sumie chyba u 6 mechaników z tym problemem i żaden nie pomógł(Każdy pompa,wtryski) dopiero sam sobie to musiałem naprawić oczywiście przy pomocy kolegów z tego forum.
Zaznaczę że nie jestem mechanikiem tylko elektronikiem ale narzędzia w garażu mam wiec postanowiłem zamiast holować auto do mechanika zrobić to sam.
Przepraszam za tak długi wywód z mojej strony ale dla potomnych że jeśli coś działa(rozrusznik) to nie zawsze jest sprawne. |
|
|
|
 |
8gruzin8
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 Did
|
Wysłany: 17-11-2019, 16:50
|
|
|
wojtekkkkk napisał/a: | jeśli wyeliminowane zapowietrzanie to pompa do regeneracji, na razie w niskiej lub umiarkowanej cenie. |
wiem, że odgrzewam kotleta, ale o jakim rzędzie kwot mówisz przy niskiej i umiarkowanej cenie? |
|
|
|
 |
Mario995
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 32did
|
Wysłany: 20-07-2020, 11:25
|
|
|
wojtekkkkk, Witam czy nadal naprawia Pan problem z ciężko odpalajacym silnikiem 3.2 did? |
|
|
|
 |
Carra
Forumowicz Carra

Auto: Pajero III
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2022 Posty: 36 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 01-04-2023, 18:21
|
|
|
mój też nagle źle pali.... jak jest zimny ok chociaż zawsze jak strzała ,,, teraz jak jest ciepły to kręci jak kiedyś MB 200 D....kilka sekund zanim złapie potem jak zawsze lata bez problemów nie kopci..
[ Dodano: 22-04-2023, 11:19 ]
ma ten silnik coś takiego ? czujnik wału korbowego ..? |
_________________ codziennie rób jedną rzecz której się boisz
 |
|
|
|
 |
|
|