Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje boje z ASXem - doposazanie
Autor Wiadomość
JohnYankee 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-09-2018, 19:00   

W nowym ASX (lifting 2018) chwalą się,że polepszyli wyciszenie auta. Na zdjęciu czarny element być może wyciszenie w komorze silnika. U mnie w tym mscu jest szary nie stanowiące żadnej całości materiał.

Drillah 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 D
Wysłany: 30-09-2018, 20:38   

Miało być wyzwanie tokyo. A Wiem ze juz talkie rzeczy robiłeś :P

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 30-09-2018, 21:13   

To fakt ale pierwszy raz robię coś czego nie robiłem w żadnym aucie 😄

....ale od poczatku
kiedy pod koniec 2009 roku przyszla pierwsza demowka asx z silnikiem 1.6 byl on cichszy od tego co jest obecnie sprzedawany. Teraz majac swojego asxa pomyslalem ze mozna sprobowac go wyciszyc inaczej niz to robie w przypadku klientow ktorzy zlecaja mi taka robote
Normalnie w asx schodzi od 12 do 14 m2 materiałów roznego typu majacych na celu wyciszenie auta.
Postanowilem troche poszukac i efekty wdrazania pomyslow zobaczycie.

Pierwszym krokiem jest sciana grodziowa. wielu klientow pyta czy nie mozna jej wyciszyc poniewaz slysza silnik. Wg mnie nie od sciany centralnej bierze sie dzwiek silnika.
Tylko braku kilku elementow i nie dokonca zrozumialej filozofii wyciszenia auta.

Na dole zdjecie nagrzewnicy, ssak powietrza ktory jest przytwierdzony do sciany jest oblozony waciakiem z guma wiec widac ze chlopaki z miska cos wyniuchali i zaczeli szukac

Z drugiej strony co to nam daje skoro dzwiek i tak wlatuje do tego ssaka.

Postanowilem poszukac odpowiedniego ssaka powietrza i zalozyc go z drugiej strony ale nie skierowanego w strone plastikowego podszybia tylko w dol, poniewaz dolna scianka podszybia jest od strony silnika wygluszona wykladzina ori.
Innym bezsensownym projektem inz mitsubishi jest wyciszanie od dolu od strony silnika podszybia metalowego by nie bylo glosno. Powiedzcie jaki to ma sens skoro element plastikowego podszybia (scianka) ma 1mm grubosci i wysokosc od 4 do 6 cm. Dzwiek ktory blokowany jest od dolu wlatuje od gory przez ta scianke plastikowa. ktora tez bede wyciszal do grubosci 10mm

Samo podszybie postanowilem wykleic od wew (kabiny) materilaem antywibracyjnym a z drugiej strony paskami z maty bitumicznej na ktora naklejam pianke nie wchlaniajaca wody o grubosci okolo 8 mm

na zdjeciu ponizej na czerwono obszar ktorego nie bede wyciszal a na zielono obszar ktory mnie interesuje

zapytacie dlaczego nie wyciszam tego obszaru na czerwono, a poniewaz tam mam inny plan :)

Mianowicie z drugiej strony zastosuje wyciszenie ori ktore jest stosowane w asx dla silnikow diesla oraz w benzynach na "inne" rynki zamiast blaszanej blaszki jak mozecie zauwazyc na zdjeciu na ktorym zaznaczylem podszybie. Jest tam wyciszenie w postaci aluminiowej kwadratowej blachy - chyba zeby przewody z klimy sie nie zagrzały ::)

Wyciszenie za silnikiem

zdjecia zaczerpniete z netu dla szybszego podgladu celow jakie zamierzam osiagnac :)

..... i jeszcze jedno pierwszy asx mial z tylu nadkola z waciaka prasowanego cisnieniowo
pozniej nigdy ich nie widzialem
Nawet znalazlem nr czesci tylnich nadkoli do asxa

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 02-10-2018, 16:46   

No kolego chylę czoło, w pańskim misiu będzie można słuchać muzyczkę jak w filharmonii :D , piękny opis czekany na więcej 8) . Tak swoją drogą musisz mieć wielką wiedzę aby to uczynić (wyciszyć), a potem poskładać misia :D

urwis69 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 ClearTec Edition 2
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 24-10-2018, 08:35   

Robi sie ciekawie!

Dawaj wiecej! ;]

kazik70 
Forumowicz

Auto: Outlander II GT 3.0 V6 2011r
Wysłany: 24-10-2018, 11:55   

Ogrom pracy, już zazdroszczę końcowego efektu.

szeryf85 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Wysłany: 26-11-2018, 15:47   

Co taka cisza w temacie? Nic się nie dzieje? :(

iwi 
Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 03-12-2018, 21:14   

Zastanawiam się czy podgrzewana kierownica to jest problem?

kawosz3 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1,6 Invite
Wysłany: 05-12-2018, 19:52   

Jak już tak go wybebeszyłeś to polecam wymianę kabla koncentrycznego anteny dachowej bo to co założyli u mnie w ASXie z 2012r. jest żenadą. Montują przewód średnicy ok 1 do 1,5mm a potem wszyscy się dziwią, że radio słabo sygnał ściąga niezależnie czy fabryczne czy dedykowane. Ja niestety przy montażu car audio nie miałem odwagi zdejmować podsufitki :-(

Kashpir 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi asx
Wysłany: 11-12-2018, 21:43   

Nie bardzo wiem gdzie napisać więc spróbuję tutaj. Mam pytanie odnośnie kierownicy w asx a mianowicie, czy możliwa jest wymiana kierownicy w asx z 2011 roku przed liftowej na tą z 2017 r.? Czy będą działać wszystkie przyciski? No i czy airbag jest identyczny czy trzeba dokupić inny? Pozdrawiam

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Wysłany: 12-12-2018, 10:11   

Przyciski powinny pasować, airbag trzeba dokupić.

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2019, 15:21   

czy będzie jakiś dalszy ciąg :) ?

Darwol 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2010 1.6
Wysłany: 09-05-2019, 01:14   

W Asx z 2010r Wymieniłem fotele zwykłe na elektryczne podgrzewane. Ale nie mam przewodów aby je podłączyć do sterowania i podgrzewania czy jest możliwość dokupić jakąś wiązkę aby podpiąć te fotele? Bo w podłodze pod fotelem kierowcy jest jakieś gniazdo cztero-pinowe, myślę że do niego można podpiąć odpowiednią wiązkę do foteli ale nie jestem pewien.
Może ktoś próbował coś robić w tym temacie?

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 08-06-2019, 06:31   

Wszystko można podłączyć i uruchomić
........kompletuje zdjęcia i dokończę temat chyba Was trochę zaskoczę 😁😁
Ale roboty z autem było bardzo dużo

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

szeryf85 
Forumowicz

Auto: Outlander II
Wysłany: 20-06-2019, 18:06   

Wrzucaj fotki :)

Odpowiedz do tematu