Bagażnik dachowy do outlandera III |
Autor |
Wiadomość |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-11-2018, 21:20
|
|
|
jacekk napisał/a: | Same belki niezbyt hałasują. Jazda zaczyna się dopiero gdy się coś do nich przykręci. Ale na to już się nic nie poradzi. |
A ja mam inne doświadczenie... Zupełnie odwrotne. Hałas zmniejszał się po założeniu boxa. Ale to było w Oplu.
Za tydzień sprawdzę na tych cudownych wingbarach jak sprawa wygląda.
EDIT:
ok... dorwałem oryginalne belki - Mitsubishi.
Od spodu na plastikach z zamkiem jest logo THULE. Potwierdzam iż jest to ten sam produkt co wingbar, tyle że kit do relingów ma dwa piny pozycjonujące.
Test samych belek:
Od 120 km/h je słychać. Poniżej tej prędkości się o nich zapomina. |
|
 |
LysyG
Forumowicz
Auto: Outlander 2020, 2,0 4WD
|
Wysłany: 05-02-2020, 16:14
|
|
|
Odświeżę temat
A montował kto u siebie takie cudo? Mont blanc xplore. Zastanawiam się nad tym wynalazkiem, tylko nie wiadomo jak z tym zamknięciem w perspektywie czasu. Od zawsze używam Thule, ale wiem że sama marka Mont blanc jest ok - mocny konkurent dla Thule. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-02-2020, 08:09
|
|
|
Kolega ma Mont Blanc z szybkim montażem - nie wiem czy akurat model Xplore, ale po 2 sezonach jest zadowolony.
Jak z tym zamknięciem pytasz - nie sądzę, aby ktoś to zakładał i demontował kilka razy w ciągu tygodnia
Myślę, że spokojnie wytrzyma parę lat |
|
 |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
|
Wysłany: 06-02-2020, 12:10
|
|
|
Rozmyślałem nad MB Xplore, (mam belki MB tylko na zwykłe reling z równie szybkim i bardzo zbliżonym systemem mocowania/zaciskania co model Xplore) dodatkowo wyglądał na niski nad dachem - a w swoim garażu walczę (walczyłem) o każdy centymetry - plus jakieś wypasione Thule.
Pojechałem i zdziwiłem się, że MB jest masywny i raczej wysoki tak na oko
Finał finałów kupiłem budżetowy system belek InterPack Quiet XT IR (uwaga na ew. zakupy w necie bo jak się okazało w sklepie, potrzebujemy jednak jedną belkę dłuższą) oraz Box IP Traxer 6.6 - producentem go jest dobre Hapro.
Zestaw mieści się w garażu, spełnia funkcję i jest cicho (Forester XT 2.0T i O3 2.2 DiD) coś tam słychać ale nie przeszkadza czy irytuje. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10724 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 06-02-2020, 14:30
|
|
|
Brodzins napisał/a: | A ja mam inne doświadczenie... Zupełnie odwrotne. Hałas zmniejszał się po założeniu boxa. Ale to było w Oplu.
Za tydzień sprawdzę na tych cudownych wingbarach jak sprawa wygląda. |
Potwierdzam w przypadku Interpack Quiet XT - same belki słychać od 120km/h na Tiguanie.
Z boxem jest taki szum jak w samolocie przy 130-140 ale nie jest to uciązliwe. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-02-2020, 10:05
|
|
|
Brodzins napisał/a: | Jak z tym zamknięciem pytasz - nie sądzę, aby ktoś to zakładał i demontował kilka razy w ciągu tygodnia
Czasami wystarczy pierwsze założenie i już mocowania pękają - dotyczy to głównie tanich produktów. Miałem inny bagażnik Mont Blanc i był naprawdę solidny, także polecam markę. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2020, 18:14
|
|
|
rajan napisał/a: | Brodzins napisał/a: | Jak z tym zamknięciem pytasz - nie sądzę, aby ktoś to zakładał i demontował kilka razy w ciągu tygodnia
Czasami wystarczy pierwsze założenie i już mocowania pękają - dotyczy to głównie tanich produktów. Miałem inny bagażnik Mont Blanc i był naprawdę solidny, także polecam markę. |
Tak racja, ale mówimy o jakiejś tam marce, a nie chińskim no name. |
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-02-2020, 12:15
|
|
|
Brodzins napisał/a: | Tak racja, ale mówimy o jakiejś tam marce, a nie chińskim no name. |
No to mówię, że Thule i Mont Blanc polecam. No jest jeszcze Westfalia, ale to chyba najdroższe z tej trójki. Z innymi "markami" różnie bywa. Nie znam taniej i solidnej. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-02-2020, 07:03
|
|
|
rajan napisał/a: | Brodzins napisał/a: | Tak racja, ale mówimy o jakiejś tam marce, a nie chińskim no name. |
No to mówię, że Thule i Mont Blanc polecam. No jest jeszcze Westfalia, ale to chyba najdroższe z tej trójki. Z innymi "markami" różnie bywa. Nie znam taniej i solidnej. |
Masz rację - jeden drugiego poprawia
Co do belek - przerabiałem w dwóch autach już tanie i niby dobre.
Jak mocowanie i wytrzymałość ok, to szum w czasie jazdy nie do wytrzymania.
Z drugiej strony, kolega ma założone jakieś no name w Toyocie. Myślałem że nam dach urwie jak na autostradzie lecieliśmy bez boxa. Komentarz kierowcy - trzeba podkręcić radio albo zwolnić.
Więc tu w sumie zależy od oczekiwań użytkownika sporo. |
|
 |
LysyG
Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2020, 19:44
|
|
|
Ja chyba zdecyduję się na Mont Blanc. Podoba mi się ten system montażu. W Smaxie mam montowane w otwory, to są trochę czasochłonne. |
|
|
|
 |
przemo321
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Oultander III 2.2
|
Wysłany: 17-02-2020, 14:25
|
|
|
Ja kupiłem za cenę około 1000 zł Yakima FlushBar S27Y wraz z adaapterami do montażu. Bardzo solidna konstrukcja i nie słychać ich na dachu. Forma skrzydła (bardzo szerokie). Nie mam żadnych zastrzeżeń. Co ważne same belki nie wystają poza obry samochodu. Polecam, zakupione w sklepie Taurus w W-wie. Przesyłkę miałem gratis. |
|
|
|
 |
LysyG
Forumowicz
|
Wysłany: 19-03-2020, 18:53
|
|
|
Witam ponownie. Rozmawiałem w sklepie gdzie mają i Thule i MountBlanc i gościu powiedział, że dwa bagażniki MountBlanca już reklamował - pomimo prawidłowego zapięcia nie był zupełnie sztywny. Dlatego odpuściłem go sobie. Udało mi się dorwać używanego Mitsubishi i jutro będę próbował go założyć. Jak mam rozpoznać która belka jest na przód a która na tył bo nie widziałem żadnych oznaczeń. No i te zatyczki w relingach są demontowalne do założenia bagażnika, czy bolce z bagażnika wpychają te gumki? |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-03-2020, 00:46
|
|
|
LysyG napisał/a: | Witam ponownie. Rozmawiałem w sklepie gdzie mają i Thule i MountBlanc i gościu powiedział, że dwa bagażniki MountBlanca już reklamował - pomimo prawidłowego zapięcia nie był zupełnie sztywny. Dlatego odpuściłem go sobie. Udało mi się dorwać używanego Mitsubishi i jutro będę próbował go założyć. Jak mam rozpoznać która belka jest na przód a która na tył bo nie widziałem żadnych oznaczeń. No i te zatyczki w relingach są demontowalne do założenia bagażnika, czy bolce z bagażnika wpychają te gumki? |
Wg instrukcji gumowe zaślepki należy wyjąć.
Choć szczerze powiem, że pierwszy montaż był na wcisk - bolce w gumki.
Na szczęście się nie uszkodziły.
Przód/ tył nie ma znaczenia, bo regulujesz szerokość rozstawu.
Ja później opisałem belki markerem - która gdzie była.
Bardzo podobne są, ale nie zaryzykuję stwierdzenia, że belki mają stałą szerokość na całej długości. Nie sprawdzałem tego. |
|
 |
LysyG
Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2020, 13:33
|
|
|
Brodzins napisał/a: |
Wg instrukcji gumowe zaślepki należy wyjąć.
Choć szczerze powiem, że pierwszy montaż był na wcisk - bolce w gumki.
Na szczęście się nie uszkodziły.
|
Czołem. Ja też założyłem z gumką, bo próbowałem je zdjąć ale nie wychodziły. Masz jakiś sposób na wyjmowanie gumek, czy tak po prostu siłowo. Jak masz może instrukcję to dałbyś radę podesłać zdjęcia? Odnośnie dopasowywania szerokości, to dokupię plastikowe wsuwki, które są w belkach Thule. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10724 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 09-12-2020, 00:41
|
|
|
Co myślicie
https://www.e-bagazniki.p...talik,3248.html |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
|