|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
UWAGA NA STACJĘ PALIW AUCHAN |
Autor |
Wiadomość |
MICU [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2005, 11:33
|
|
|
luk_szc napisał/a: | No to się nie bardzo zgodzę - a teraz ORLEN przecie ma zakusy na tanie stacje - bezobsługowe i co inne paliwo będą sprzedawać ??? |
No właśnie mi też nie wydaje się, że na samoobsługowych jest gorsze paliwo. Nigdy nie zauważyłem niepokojących zjawisk po paliwie z Neste. Podejżewam, że Orlen na tanich stacjach nie bedzie kombinował.
Mogę się mylić, ale czy takiemu koncernowi opłaca się produkować inne wersje 95 czy 98 dla różnych stacji. Przy tańszym paliwie więcej zarobią na skali sprzedaży niż na oszczędnościach w produkcji - potwierdzeniem są stacjie w Rzeszowie, które poobniżały ceny. Właściciel jednej ze stacji stwierdził, że marżę zmniejszył o 50%, a na zwiększonej sprzedaży zarobił dwukrotnie więcej. Wydaje mi się (a nie znam się na produkcji paliw), że przygotowanie zmienionej mieszanki to zmiana procesu produkcji, a to dodatkowe koszty.
Ja ostatnio zrezygnowałem z szukania tanich rozwiązań i tankuję 98 (albo nawet jej wzbogacane wersje). Średnio różnica w cenie na litrze to 20 gr, co przy pełnym baku daje 11 zł więcej. Stwierdziłem, że nie warto się o to bić. Przyznaję, że łatwiej mi, bo auto mam na firmę, i faktury wrzucam w koszty (nie odliczam VAT-u). Ale nawet bez tego nie zmieniłbym zdania. Moje podejście jest następujące:
NA lepszym paliwie Misiu 1,3 porusza się trochę sprawniej. Rakieta to dalej nie jest, ale czuję różnicę. Silnik pracuje jakby równiej. Różnic w spalaniu (jak mówią reklamy) nie zauważyłem, bo nie robiłem testów oraz wiarygodne wyniki byłyby po dłuższym czasie na tym samym paliwie (np BP Ultimate, czy Verva). Wreszcie, zawsze lepiej jeździć na chrzczonej 98 niż 95. |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2005, 16:50
|
|
|
Hm, a moze warto by zrobic osobny, przeklejony watek a w nim na samej gorze moderator spisywalby cos w tym stylu:
WARSZAWA
++ Stacja Orlen ul. Puławska 15
++ Stacja Statoil ul. Czerniakowska 17
+ Stacja Petrochemia ul. Gdańska 7
- Stacja Orlen ul. Marynarska 12
WROCŁAW
+ Stacja Neste ul. Rodzynkowa 17
- Stacja Orlen ul. Powstańców Śląskich (koło ronda)
LUBLIN .....
(...)
i tak dalej (nazwy i numery ulic wzialem z powietrza, wiec prosze sie nie sugerowac). Z plusem (lub nawet podwojnym) bylyby spisywane stacje tam, gdzie do benzyny mamy zaufanie, tankujemy i jest wsio ok.
Minusem tam gdzie sami sie zrazilismy, badz slyszelismy, ze tam jest benzyna do d... i nie ma co ryzykowac.
O ile w tym temacie znajde sobie stacje w Warszawie, to czasami zdarza sie wyjazd do innego miasta i chcialbym moc sobie szypciorkiem sprawdzic jak to jest i spisac co potrzeba. Tak samo mielibysmy wglad na biezaca aktualizacje takiego topicu...
Co wy na to? Przekombinowalem? :>
M. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 08:49
|
|
|
majki napisał/a: | Hm, a moze warto by zrobic osobny, przeklejony watek a w nim na samej gorze moderator spisywalby cos w tym stylu:
................
Co wy na to? Przekombinowalem? :>
M. |
to nic nie da bo dana stacja dzis zaopatrzyla sie u danego dostawcy ktory ma paliwo z miejsca x i te paliwo jest super, a innego dnia zaopatrzyla sie u innego dostawcy ktory ma paliwo z miejsca y i te paliwo jest do dupy. lub nawet ten sam dostawca (dobry) zaopatrzy sie w miejscu y.
sam czasem zajezdzajac do znajomego dowiaduje sie od niego ze dzis ma gowniane paliwo. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-11-2005, 09:04
|
|
|
ale chyba wiekszośc stacji (głównie tych koncernowych) zaopatruje się w jednej naftobazie |
|
|
|
 |
MICU [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 09:07
|
|
|
arturro napisał/a: | to nic nie da bo dana stacja dzis zaopatrzyla sie u danego dostawcy ktory ma paliwo z miejsca x i te paliwo jest super, a innego dnia zaopatrzyla sie u innego dostawcy ktory ma paliwo z miejsca y i te paliwo jest do *cenzura*. lub nawet ten sam dostawca (dobry) zaopatrzy sie w miejscu y.
sam czasem zajezdzajac do znajomego dowiaduje sie od niego ze dzis ma gowniane paliwo. |
Po części racja. Ale nie wszyscy, a raczej mniejszość ma takich znajomych.
Można, natomiast zgłaszać oceny poszczególnych stacji i stworzą one wypadkową jakości. Czyli, jeśli z dostawami jest tak jak napisałeś Arturo, to po jakimś czasie będzie można ocenić, która stacja najczęściej ma dobre paliwo.
Właśnie ta niepewność dostaw skłaniła mnie do kupowania wzbogaconych paliw na firmowych stacjach. Przekonał mnie też pracownik Shella (jeśli dałem się wkręcić, to proszę o sprostowanie). Powiedział, że tylko ON, 95 i 98 (akurat nie u Shella) są kupowane od polskich rafinerii, bo przy obecnych przepisach (cła, podatki itp.) nie opłaca im się wozić. Ale wszystkie mieszanki typu V-power (nie pytałem, ale myślę, że tak samo jest na Statoil i BP) są sprowadzane. Wniosek? Dostawca pewny, stacje raczej też, to i jakość powinna być gwarantowana. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 10:14
|
|
|
Chooper napisał/a: | ale chyba wiekszośc stacji (głównie tych koncernowych) zaopatruje się w jednej naftobazie |
piszesz o firmie czy o miejscu?
najogolniej wyglada to tak ze np firma X sprowadza paliwo z np. bialorusi lub skadkolwiek zlewa je na zbiornik np. w firmie naftobazy lub innej, a potem to jest przelewane do autocystern i dalej jedzie w polske, te paliwo moze trafic tylko do firmy x np BP lub firma x moze sprzedac dla firmy y np. shell.
jak moze dojsc do ochrzszczenia paliwa pozostawiam do oceny.
byc moze v-powera shell sprowadza bo tez dla niego jedzie paliwo z niemiec ale to juz nie ta granica |
|
|
|
 |
Potek
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
|
Wysłany: 24-11-2005, 10:18
|
|
|
Z tego co się orientuje (a współpracuje z jednym z operatorów stacji paliw już od 10 lat) to większość stacji sieciowych (BP, Statoil, Shell itd.) zaopatrują się w paliwo w Płocku (rzadziej w obiektach Lotosu). Wniosek stąd jest taki, że jeśli na stacji firmowej jest gorsze paliwo to znaczy, że gorsze wyszło od producenta... Paliwa zwykłe ON, ES95, SP98 są wożone bezpośrednio z rafinerii na stację i nikt przy nich nie manipuluje (dotyczy to wyłącznie nowych stacji firmowych)
Przy kombinowaniu z mieszaniem paliwa na stacji też trzeba uważać ponieważ nowoczesne dystrybutory sa bardzo wrażliwe na zmianę właściwości fizycznych pompowanych substancji. Często zdaża się, że jeśli w paliwie jest np. zbyt dużo wody to zacierają się pompy w dystrybutorach... ale o tym to nikt wam nie powie...
Nowoczesne stacje sieciowe najczęściej są obecnie wyposażane w system zdalnego pomiaru ilości paliwa w zbiornikach. Uniemożliwia to dolewanie na samej stacji różnych wynalazków do zbiorników, no bo jak wytłumaczyc centrali że przez noc przybyło nam w zbiorniku 10000l. benzyny? Cud albo co?
Zaznaczam, że piszę głównie o nowoczesnych stacjach prowadzonych przez dużych operatorów. Prywatna drobnica i niestety większośc stacji naszego narodowego dostawcy benzyn jest co najmniej z zeszłej epoki i tam mozna wszystko... nawet zrobić jakiś mały cud z pomnożeniem ilości płynów |
|
|
|
 |
MICU [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 10:19
|
|
|
[quote="arturro"] Chooper napisał/a: | piszesz o firmie czy o miejscu?
najogolniej wyglada to tak ze np firma X sprowadza paliwo z np. bialorusi lub skadkolwiek zlewa je na zbiornik np. w firmie naftobazy lub innej, a potem to jest przelewane do autocystern i dalej jedzie w polske, te paliwo moze trafic tylko do firmy x np BP lub firma x moze sprzedac dla firmy y np. shell. |
Czy mam więc rozumieć, że super produkty BP, czy Shella to wielka ściema, bo robią to na Białorusi i nikt nie kontroluje jakości, a my jedziemy na marce stacji? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 10:41
|
|
|
[quote="MICU"] arturro napisał/a: | Chooper napisał/a: | piszesz o firmie czy o miejscu?
najogolniej wyglada to tak ze np firma X sprowadza paliwo z np. bialorusi lub skadkolwiek zlewa je na zbiornik np. w firmie naftobazy lub innej, a potem to jest przelewane do autocystern i dalej jedzie w polske, te paliwo moze trafic tylko do firmy x np BP lub firma x moze sprzedac dla firmy y np. shell. |
Czy mam więc rozumieć, że super produkty BP, czy Shella to wielka ściema, bo robią to na Białorusi i nikt nie kontroluje jakości, a my jedziemy na marce stacji? |
ale posluchajcie a niby skad ma orlen lub lotos? ktos widzial platforme wiertnicza w polsce?
to ze produkt jest z bialorusi czy ukrainy nie oznacza ze to shit. np. paliwo z mazeiku nafta z litwy wg. mnie jest rewelacyjne (tylko ze juz malo kto stamtad wozi, pewnie drogo).
co do v-power itd. to tak jak pisalem wiem ze shell wozi paliwo z niemiec ale moja firma nie obsluguje tamtej sciany polski i co oni wioza tego nie wiem.
i druga sprawa jesli paliwo przyjedzie do bazy w ktorej ma byc skladowane jest dokladnie badany caly transport przez np. firme euroservice i jesli cos byloby nie tak zostaloby wylapane, dlatego dostawcy wysylaja dobry towar bo sa obciazeni kontraktami.
potem tego paliwa juz niestety praktycznie nikt nie bada i zalezy od polityki firmy jak zadba aby dobry towar ktory przyjechal ze wschodu trafil nie zmieniony do stacji. wiadomo bp shell itp nie mogo sobie pozwolic na glupie wpadki z paliwem. |
|
|
|
 |
MICU [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 10:47
|
|
|
No to mnie pocieszyłeś. Z racji braku lepszych kontaktów i pewnych namiarów na uczciwe i sprawdzone stacje będę wybierał firmowe zachodnie. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 24-11-2005, 12:51
|
|
|
Z tym wożeniem z zachodu też nie jest tak do końca, kiedyś mieszkałem niedaleko centrali CPN teraz to się inaczej nazywa, dodam że nie jest to Płock i co tankowano tam Shell BP i Lotos i jeszcze parę innych więc teza że Shell bierze z innego źródła niż BP czy Lotos nie jest do końca prawdziwa. Co do jakości mam gwarancję że z centrali wychodzi paliwo dobre są na to dokumenty z każdej dostawy lecz co się stanie po drodze z cysterną i czy stacja zawsze bierze z tej centrali a może 1 cysterna z centrali na fakturę a 3 z lasu pod Wołominem to juz nikt wam nie powie.
Generalnie właściciele stacji mają kokosy nawet po opłaceniu chłopaków z miasta. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2005, 12:56
|
|
|
Student napisał/a: | Z tym wożeniem z zachodu też nie jest tak do końca, kiedyś mieszkałem niedaleko centrali CPN teraz to się inaczej nazywa, dodam że nie jest to Płock i co tankowano tam Shell BP i Lotos i jeszcze parę innych więc teza że Shell bierze z innego źródła niż BP czy Lotos nie jest do końca prawdziwa. |
dokladnie, czasem maja to samo
Student napisał/a: | Co do jakości mam gwarancję że z centrali wychodzi paliwo dobre są na to dokumenty z każdej dostawy lecz co się stanie po drodze z cysterną i czy stacja zawsze bierze z tej centrali a może 1 cysterna z centrali na fakturę a 3 z lasu pod Wołominem to juz nikt wam nie powie.
Generalnie właściciele stacji mają kokosy nawet po opłaceniu chłopaków z miasta. |
dokladnie |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
|
Wysłany: 24-11-2005, 15:51
|
|
|
I dlatego nie można powiedzieć , że paliwo z koncernu XXX będzie lepsze czy gorsze od koncernu YYY . Te manewry tyczą się konkretnych stacji i ich przekrętnych właścicieli , którzy to mają w d*pie nasze silnki . A jeśli nawet wpadną na mieszaniu paliw to dostaną "sowity" mandat w wysokości może pary (2-3 ) tysięcy złotych . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
bobekm [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2005, 16:22
|
|
|
W Zielonej Gorze na Auchan jak tam czasami jade tankowac to jest tabliczka ze stacja jest monitorowana przez PKN ORLEN, sa tam podpisy jakis wazniakow i daty chyba z tego co sie nie myle, jesli te stacje robia waly to PKN ORLEN takze?? |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2005, 20:23
|
|
|
Dzis zatankowalem 95 na Neste przy Pulawskiej. Po tym tankownaiu auto zaczelo szarpac podczas jazdy. Od kilku dni jezdze nie Coltem, a Uno, wiec nie jest to kwestia mojego - skadinad wybrednego - Miska, a raczej kwestia slabego paliwa - przynajmniej na tej konkretnej stacji. Misiek tez wariowal po tankowaniu na Neste. I raczej nie zmienie zdania, ze paliwa na tzw. tanich stacjach sa jakosciowo gorsze. Moze to kwestia jakichs uszlachetniaczy, ktore sa dodawane do paliw sprzedawanych np. w BP czy Statoil??? |
|
|
|
 |
|
|