Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wskaźnik spalania i błąd p0420
Autor Wiadomość
kana23 
Forumowicz

Auto: outlander 1 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2019, 17:10   

Zobaczymy jutro co to za błąd i moze to faktycznie od katalizatora to spalanie. Nie bardzo wiem co innego mogło się stać. Myślałem jeszcze że to faktycznie od lpg ale na pb tez błąd wskoczył

zbychu74 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Wysłany: 24-02-2019, 11:12   

Ile Twoje auto ma najechane?Ja mam ten sam silnik najechane 280tyś w tym85tyś na gazie.
Mam też błąd katalizatora i się tym nie przejmuję bo auto chodzi normalnie.Jeżeli masz wtryskiwacze lovato pewnie masz kp.Ja już dawno wymieniłem wtryskiwacze lovato na acw o3.po tym poprawna regulacja na korekty obd i w drogę.
Błąd katalizatora nie ma żadnego wpływu na pracę silnika ponieważ druga sonda ma za zadanie badać czy katalizator jest sprawny czy nie.

kana23 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2019, 12:32   

według licznika 195kkm. Na gazie ledwo 25kkm. Mam wtryski kp ale błąd wskakuje też na pb i spalanie ma bardzo duże nie tylko na wskaźniku (20l/100km). Muszę jeszcze sprawdzić czujnik temp może auto jedzie na ssaniu ciągle?

zbychu74 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2019, 13:42   

Ile to dużo?Bo te silniki do oszczędnych nie należą.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-02-2019, 14:00   

Spalanie na pewno nie jest większe z powodu katalizatora a raczej może być odwrotnie że błąd katalizatora może być spowodowane zbyt dużym spalaniem.
Jeśli takie wskazanie jest i na gazie i na benzynie to praktycznie w 90% stawiam na nieszczelność w dolocie czyli po między przepustnicą a głowicą. Możliwe że pękł przewód podciśnieniowy idący z kolektora do reduktora gazu.

kana23 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2019, 14:37   

ostatni pomiar gazu jest 11 więc ok, benzyny na pewno dużo - nie zmierzyłem ale po przejechaniu 50km na wskaźniku leciało ostro w dół - zgadzałoby się ze wskazaniem komputera czyli 20/100. Jutro sprawdzam lpg a potem szeczlność czujniki sondy itd

zbychu74 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2019, 17:10   

11litrów lpg to nie jest duże spalanie jest normalne.Moj misiek tyle pali a na autostradzie przy 160km to i 15-16 potrafi.Moim zdaniem załóż emulator sondy i dla spokoju podłącz się pod kompa i sprawdzić korekty obd i jak pracuje sonda.A to ile spala benzyny to trzeba zalać do pełna wyjeździć i znowu do pełna,wtedy będzie miarodajny test spalania benzyny.

kana23 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2019, 19:10   

Robiłem dziś analizę spalin i jest wszystko ok. Na lpg jeszcze lepszy wynik co2. Tlen praktycznie 0, ch też. Lambda 1.012. Prawdopodobnie druga sonda się zawiesza. Ma dziwne wskazania. Jutro ja oszukam i zobaczymy co będzie. W razie co oryginał czy jakiś zamiennik?

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 26-02-2019, 22:41   

Skasuj licznik średniego spalania i zobacz czy Ci w ogóle nalicza. Jeśli instalacja gazowa jest wpięta w OBDII to zakłóca komunikację między licznikiem a ECU co powoduje że spalanie i zasięg się nie aktualizują.

kana23 
Forumowicz

Wysłany: 27-02-2019, 08:43   

Kasowałem kiedyś i właśnie zauważyłem że długo trwa zanim coś ten licznik pokaże. Wczoraj spadło na 18.8l. Do tej pory zawsze było koło 10. Zobaczymy czy się poprawi.

Powiedzcie mi czy po wsadzeniu emulatora wskazania sondy powinny być inne? Bo zauważyłem że są takie jak przed włożeniem. Sonda stoi prawie cały czas na 0,04v przy dodaniu gazu podskoczy do jakis 0,36 i znowu 0,04-0,02 tak jakby się zacinała. Pora na nową sondę? Na razie błąd nie wyskoczył

500 km na lpg i póki co czysto bez błędów, spalanie lpg 10,7

Odpowiedz do tematu