Prośba o pomoc - ocena samochodu |
Autor |
Wiadomość |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 08-01-2020, 16:20
|
|
|
HUGIO napisał/a: | Zauważyłem, że tłumik niedawno malowany, więc "pomacałbym" czy pod farbą jest rdza i srebrzanka miała ją zamaskować |
 |
|
|
|
 |
max6420
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 08-01-2020, 17:38
|
|
|
To zdjęcie tego samochodu z ogłoszenia o którym rozmawiamy? Bo widzę snieg, więc to chyba tylko przykład |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2020, 17:43
|
|
|
Mikroklimat. Kawałek dalej jeszcze więcej
Ładuję film bo mi szkoda miejsca na hostingu
[ Dodano: 08-01-2020, 17:47 ]
Pooglądaj sobie fotki.
https://youtu.be/PP1QsryH7Us
Auto obejrzałem tylko z zewnątrz.
W domu się ktoś kręcił, ale nie wyszedł, a ja nie dzwoniłem
Na rdzę weź poprawkę, że zdjęcia robione z bliska i z lampą, więc na zdjęciach wygląda dużó gorzej niż w rzeczywistości. |
|
|
|
 |
max6420
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2020, 18:20
|
|
|
Super, że znalazłeś czas i obejrzałeś samochód. Dziękuje Widac, że podwozie jest skorodowane. Chyba warto poświecić więcej czasu i szukać dalej |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2020, 18:52
|
|
|
Jest chwila to mogę kilka słów skrobnąc.
Nie wiem czego oczekujesz po 9letnim Lancerze, ale ten myślę, że jest godny dalszego zainteresowania.
Auto przeszło "zestaw startowy" - jak zapuściłem żurawia po podwórku i przyglądnąłem się niektórym "zabiegom" przy aucie jestem skłonny przypuszczać, że robi/robią to we własnym zakresie.
Niewątpliwym plusem tego egzemplarza jest jego kompletność.
Doszukałem się zaledwie kilku zamienników spinek. Nie braków, a zamienników.
Niektóre oryginały noszą ślady odkręcania.
Lakier nie jest na każdym elemencie "od wyjechania z fabryki", ale... albo w Krzeszowicach nauczyli się rewelacyjnie postarzać lakier, albo to historie z początku użytkowania tego auta.
W skrócie - nawet jak jest robiony to zrobiony jest perfekcyjnie. Wątpię też, żeby na aucie była szpachla (może w dwóch miejscach).
Ma fabryczną mastykę wszędzie tam gdzie powinien, folie zabezpieczające są wypiaskowane zgodnie z przebiegiem i nie noszą śladów odklejania.
Auto jest jak ja mówię "wysmalcowane".
Natłuszczony jest do tego stopnia, że nie byłem w stanie rozpoznać czy lampy z przodu są poprawione klarem (obydwie Stanley-e więc OEM) czy tak natłuszczone.
Przeszedł też agresywną polerkę - podejrzewam, że poszła Farecla po całości na ostro. Lakier jednak spokojnie do uratowania.
Podwozie to niestety amatorska radosna twórczość stodołowa. Puszka Bolla i wio. Trwałość widoczna na zdjęciach.
Zgrzewy, progi, podłużnice ogólnie podłoga oprócz tej "konserwacji" ładna.
Ilość rdzy na belce pod silnikiem świadczy, że silnik raczej nie miał wycieków.
W parze ze smołą idzie zawsze srebrzanka
Zbytnio podłoże nie było pod nią przygotowane, więc już kolor zmieniła... jej plusem jest to, że się szybko zmywa - ale tu było szaleństwo z malowaniem klocków włącznie
Rdza wygląda fatalnie bo auto stoi na trawie - jest kilka pajęczyn więc chwilę się sprzedaje.
Ogólnie auto prezentuje się bardzo ładnie. Ma bardzo ładną linię, nie jest poobijany, tak jak pisałem kompletny. Plastiki, nadkola, listwy, zaślepki wszystko bez pęknięcia.
Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym kilka stówek na przegląd w Auto-Kraku, sprawdził dokumenty (i daty!) i jak okaże się, że nie ma jakiejś miny w silniku, to stargowałbym na zimówki i konserwację.
Od sprzedającego zbyt wiele się nie dowiesz - to co robił widać, a to czego nie robił to nie wie - dlatego najlepsze byłoby ASO
Auto na pewno było zaniedbane (lub jak twierdzą niektórzy "traktowane normalnie, a nie jak obiekt kultu" ). |
|
|
|
 |
max6420
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2020, 20:24
|
|
|
Dziękuje za dobra lekturę ja tego wszystkiego na pewno bym nie wyłapał. Dobra robota. Myślę, ze w sobotę pojadę się mu przyjrzeć. Z tego co mówił handlarz nie ma przeglądu i ubezpieczenia wiec jazda do Auto Krak wiąże się jeszcze z tymi dodatkowymi kosztami. Niedaleko niego jest Okręgowa Stacja Kontroli MOSUR. Myślisz, ze przegląd u nich samochodu przed kupnem będzie wystarczający? Od razu mógłbym załatwić u nich przegląd |
|
|
|
 |
5darek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Pomógł: 17 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 185 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 08-01-2020, 21:08
|
|
|
Nie ma przeglądu? Wydawało mi się że było przygotowane do rejestracji. Handlarz jest stroną umowy czy kupujesz od nigdy nie widzianego Niemca? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2020, 21:15
|
|
|
Nie.
Tu potrzeba kogoś kto zna ten silnik i ma sprzęt.
Układ napędowy to są ewentualne koszty lub inaczej pisząc mina, a tego na ścieżce nie wychwycisz.
Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak.
Podjechał i go obejrzał.
Jak Ci się spodoba to sprawdziłbym papiery (nie wiem jakie on ma tablice, bo winietka na szybie miała inny, a tablice wyglądają na kupione na popularnym portalu) i podjechałbym na tą ścieżkę (pamiętaj tylko, że to małe miejscowości i oni sie wszyscy znają ) i posłuchał co powiedzą.
Poproś głównie o szarpaki (także tyłu), spaliny i ogólny przegląd pod kątem wypadkowości i korozji.
Jak Ci się coś nie spodoba to zapłać 50zł i wracaj.
Jak będzie ok, to dogadaj się z nim na ASO (albo laweta, albo ubezpieczenie i przegląd).
Zadzwoń tylko najpierw i uzgodnij sobie zakres i cenę przeglądu, żebyś chłopa nie ciągnął jak Ci mają lakier przemierzyć
Jak ASO da zielone światło to finalizujesz i zabierasz lub odjeżdżasz
Najpierw jednak pooglądaj, przejedź się. Facet mieszka w takim miejscu, że spokojnie się przejedziesz nawet bez tablic - tylko uważaj bo jest na letnich. |
|
|
|
 |
max6420
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2020, 22:15
|
|
|
MKM widać ze wczułeś się w sprawę i doradzasz od serca Zrobię tak jak radzisz. Serwis Auto Krak działa od 8:00. Jutro rano zadzwonię do nich i zapytam czy jest szansa przyjechać w sobotę głównie do sprawdzenia silnika. Jak po przejażdżce będzie według mnie ok to po pozytywnym przejściu ścieżki odwiedzę ich
[ Dodano: 08-01-2020, 23:50 ]
5darek napisał/a: | Nie ma przeglądu? Wydawało mi się że było przygotowane do rejestracji. Handlarz jest stroną umowy czy kupujesz od nigdy nie widzianego Niemca? |
Samochód jest po opłatach celno - skarbowych. Przegląd trzeba zrobić samemu. Z tego co się dowiedziałem handlarz jest strona umowy
[ Dodano: 09-01-2020, 19:14 ]
Rozmawiałem z ASO. Najbliższy wolny termin na sprawdzenie samochodu to 18.01. Gdybym jednak musiał kupić samochód wcześniej to dali radę. Samochód powinien mieć po 100 000 zrobiona regulacje luzów zaworowych. Jeśli jest na to wpis w książce albo na kwitach to powinno być wszystko ok przy takim przebiegu jaki jest aktualnie. Niestety nie mam na tyle doświadczenia aby sprawdzić to samemu. Podobno będzie to widoczne po świecach bo przy tej regulacji jest również ich wymiana. Należy je wykręcić i sprawdzić.
MKM - co o tym myślisz?
[ Dodano: 09-01-2020, 19:16 ]
Jeśli taka regulacja nie była zrobiona to koszt w ASO z wymiana świec 2000 zł. Macie może informacje ile taka usługa kosztowała by w poleconym warsztacie? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2020, 10:21
|
|
|
max6420, jakbym ja sprzedawał to auto i ktoś chciałby wykręcać świece to bym go pogonił
Co innego ASO
O luzach zaworowych masz cały temat na Forum.
Pojedź oglądnij, przejedź się, pogadaj i będziesz decydował.
Bo ja Ci tu plan dnia planuję, a Ty wsiądziesz do auta i stwierdzisz "to nie to"
Ja Ci podaję sposób kupowania, który pozwala uniknąć totalnej wtopy po kupnie, ale sporo ludzi kupuje spontanicznie.
Kupuje w ciemno po ostukaniu opon i wysłuchania super historii sprzedającego więc "wiesz jak jest". |
|
|
|
 |
5darek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Pomógł: 17 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 185 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 10-01-2020, 10:30
|
|
|
ta jeszcze głowice zrzucić żeby obejrzeć.... |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 10-01-2020, 16:03
|
|
|
A wiadomo ilu właścicieli miało to auto? |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2020, 16:15
|
|
|
max6420, jak po oględzinach? |
|
|
|
 |
max6420
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2020, 22:00
|
|
|
mkm napisał/a: | max6420, jak po oględzinach? |
Hej, nie oglądałem jeszcze samochodu, zakup może oddalić się o trzy tygodnie. Bardzo dziękuje za pomoc wskazówki na pewno się przydadzą. W dalszym ciągu poszukuje. Odezwał się do mnie kuzyn który zajmuje się sprowadzaniem samochodów z Niemiec, ale w budżecie ~25k poleca przede wszystkim Hondy Civic tzw UFO i silniki 1.8T. Próbuje mnie namówić i jeszcze nie podjąłem decyzji 🧐
[ Dodano: 11-01-2020, 22:00 ]
RalfPi napisał/a: | A wiadomo ilu właścicieli miało to auto? |
Jeden właściciel w Niemczech |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-01-2020, 07:05
|
|
|
max6420 napisał/a: | RalfPi napisał/a:
A wiadomo ilu właścicieli miało to auto?
Jeden właściciel w Niemczech |
Czy piszemy o tym samym egzemplarzu?
Na początku podałeś link do Lancer za 20kzł z Danii.. |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
|