|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] MIVEC 117KM |
Autor |
Wiadomość |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-09-2024, 21:54
|
|
|
Jeśli chodzi o ASX to naprawdę niezawodne auta a zwłaszcza silniki .Bardzo rzadko naprawdę bardzo rzadko zdarzają się poważniejsze usterki i w zasadzie wynikają z zaniedbań użytkowników .Te silniki 4A92 montowane są w ASX od 2010r. Są naprawdę dopracowane a ich atutem jest brak turbiny, pośredni wtrysk paliwa ,system rozrządu MIVEC, duża elastyczność pracy i nie są skomplikowane .Tak się składa , że ten model ASX Invite w 2018r kupiłem ja i 2 kolegów i jak do tej pory jedyny co najczęściej robimy to ...tankujemy. paliwo.Nikt z nas nie ma kłopotów z autem. W zasadzie do tej pory tj do 2018r tylko Mitsubishi były montowane w całości w Japonii.Inne ,,Japończyki" mają montownię w różnych częściach UE.Moja żona w lutym 2024r kupiła Toyotę Yaris Cross 1,5 benzyna też silnik wolnossący bez turbiny 125kM...ale co to za Japończyk skoro silniki montowane są w Polsce a pozostałe elementy w UE.Ja uważam ,że zbyt emocjonalnie podchodzisz do tematu i zakładasz najgorszy scenariusz...ten scenariusz zostaw na koniec jak będziesz już znał ostateczną diagnozę. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
Dariusz1964
Nowy Forumowicz Dariusz
Auto: ASX 2019 MIVEC benzy 1,6 117KM
|
Wysłany: 29-09-2024, 22:35
|
|
|
Bardzo dziękuję za słowa otuchy.
Właśnie dla tych walorów o których piszesz wybrałem właśni Miśka.
Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję.
Odezwę się jak będą jakieś rozstrzygnięcia. |
_________________ Dariusz1964 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-09-2024, 00:55
|
|
|
Cytat: | Castrol 5W30 nalało ASO z beczki na przeglądzie w dniu 06.08.2024. |
O szlag...
Nie dość, że Castrol, to jeszcze z beczki ??
Nie, żebym kogoś o coś podejrzewał, ale gdyby mi jakiś mechanik chciał zrobić taki numer, to dostałby tylko wybór, czym chce sobie ten olej przyprawić - solą, cukrem, pieprzem, maggi, co tam lubi, a potem by ten olej który chciał mi wlać do silnika grzecznie i ze smakiem wypił. Inaczej miałby tym olejem zrobioną lewatywę, aż wyciekł by mu uszami.
Możecie uznać to za przesadę, czy jakąś paranoję, ale niestety tak to wygląda.
Na ASO jedziesz ze swoim olejem, i broń Boże Castrolem, i patrzysz, czy mechanik wlewa dokładnie to, co przyniosłeś. A jak powiedzą, że na część warsztatową osób postronnych nie wpuszczają, to taki serwis może iść się...., warsztatów jest pełno, i to o minimum 50 % tańszych. A gwarancji już się nie traci, jak serwisuje się auto poza ASO.
Co do samego Castrola - o tej firmie można powiedzieć tylko to, że faktycznie reklama jest dźwignią handlu W każdym bądź razie ja mam właśnie takie zdanie. Dodatkowo jest to jeden z najczęściej podrabianych olejów silnikowych.
Poza tym pytanie - który Castrol 5W30 ?? Titanium ?? Edge ?? Magnatec ?? Wbrew pozorom to duża różnica... |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-09-2024, 08:01
|
|
|
Dariusz1964 napisał/a: | A miałem kupić Renegade, Mazdę 6 lub Corollę. | mazda czy jeep to inne przedziały cenowe - też w tamtym czasie szukałem fajnego auta i wybrałem zupełnie inny kontynent
a toyoya 6 lat temu niestety oferowała corolle (albo auris - już dokładnie nie pamietam) tylko z hybrydą i cena była +40% od razu - poza tym toyota jest potwornie brzydkim autem i jakoś ciężko się przełamać, żeby kupić kaszalota... może nie tak brzydka jak nissan czy lexus albo auta francuskie, ale jednak nadal brzydka |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 30-09-2024, 09:01
|
|
|
To prawda ..co to za serwis który nie pozwala klientowi być obecnym podczas serwisowania jego samochodu.Nie robią tego bezcelowo tylko ...auto idzie na 4-5 godzin na podnośnik kolumnowy i sobie ,,wisi" a mechanicy robią coś innego najcześciej przy innym samochodzie a potem jak dostaniesz fakturę to jest tam wymienione .. 36 pozycji które ,,rzekomo" wykonali .Mam swojego mechanika i jeszcze nigdy nie powiedział ,że nie mogę być obecny przy wymianie oleju bo do tej pory tylko to robiłem co więcej zawsze mówi ,,zapraszam".Sprawa druga olej to z beczki....a beczka z 2020r i już nie rozumiem dlaczego ,,Castrol" ten olej stoi na półkach w ,,Marketach" obok oleju ,,Kujawskiego" dlaczego?? bo to oleje tej samej klasy do ..smażenia frytek.
Co do wyboru innego samochodu ..też oglądałem Jeppa ale...pokonał mnie ceną a ja chciałem auto nowe,duże i w miarę wygodne tak wiec padło na ASX a siedziałęm chyba w 10 modelach różnych marek.W ASX moje dupsko poczuło się komfortowo i wygodnie co więcej ja zawsze jadę sam bez pasażera.Piszesz o Castrolu,Titanium,EDG ...chwila..ludzie rozróżniają olej w zielonej, czarnej lub brązowej bańce takie pojęcia jak: ACEA,API,ISLAC,to dla nich czarna magia wiec co się dziwić ,że auta stają lub mocno niedomagają. |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-09-2024, 12:00
|
|
|
zbigniew77 napisał/a: | ASX a siedziałęm chyba w 10 modelach różnych marek | miałem podobnie - ASX odrzucił mnie smrodem materiałów
zresztą - konkurencja miała niemal wszystko lepsze: moc, prowadzenie, WYCISZENIE!, audio, spalanie, wyposażenie... |
|
|
|
 |
|
|