Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
chwila nieuwagi...
Autor Wiadomość
scandik
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 17:14   

A tak nawiasem mówiąc to po jaką cholerę te drzewa stoją zaraz przy drodze ?

Drzewo ( definicja w/g drogowców ) - przydrożny eliminator nadmiernego ruchu drogowego, o działaniu impaktowo-udarowym.....

Naprawdę gdyby nie drzewa to ile ludzi by ocalało w wypadkach ?

A już typowy hard-core z drzewami to jest na mazurach, jak ktos tam był to wie o czym mówie

Cezar 
Mitsumaniak
Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-06-2007, 18:05   

Cytat:
A już typowy hard-core z drzewami to jest na mazurach, jak ktos tam był to wie o czym mówie

W tym momencie trzeba podziekowac Prusakom i ich 'militarnym' pomyslom :wink:
Daewoo Matiz '00 22.07.2013 - 11.11.2016
Ford Focus '99 13.10.2015 - 05.06.2019
Ford Mondeo Panther Black Titanium X 17.05.2019 - ...
Polski Fiat 125p '80 1.5 12.1980 - ...

______________EA5A & EA2A

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 18-06-2007, 18:08   

scandik napisał/a:
Naprawdę gdyby nie drzewa to ile ludzi by ocalało w wypadkach ?

gdyby wszyscy przestrzegali przepisow, nie wyprzedzali na zakretach, na 3-ego, to ile ludzi by ocalalo ?

Scandik...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-06-2007, 18:09   

O ile dobrze kojarzę to jest nawet jakaś fundacja czy organizacja u nas w kraju która lobbuje za totalną wycinką drzew przydrożnych rosnących bliżej niż 20m od jezdni. :shock:

thomb
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 18:12   

akbi napisał/a:
nie zapominajcie, że przy czołówce to Wasze auto będzie też pochłaniało uderzenie z tego naprzeciwka.

Owszem masz rację ale tak samo auto z naprzeciwka pochłonie część energii z naszego. Natomiast w przypadku drzewa to nie liczyłbym na to, że przejmie ono dużą cześć energii przy zderzeniu a nawet jeśli to tylko Ci ją odda :evil:
Zresztą jest całkiem prawdopodobne, że dwa samochody przy zderzeniu czołowym przy prędkości załóżmy po 60km/h będą bardziej zniszczone niż przy czołówce z drzewem z prędkością 150km/h - kwestia ich wzajemnej pozycji w momencie zderzenia - mogą tak trafić w słabe punkty stref zgniotu, że nie będzie co zbierać. Tak samo jak przyładujesz w drzewo akurat kiedy samochód zaczął się obracać i pomimo centralnego zderzenia urwie mu tylko przód z silnikiem a kabina zostanie nieruszona. (pomijam małe prawdopodobieństwo takiego zdarzenia).

Tak czy inaczej wcale nie jestem za tym, żeby jechać na czołówkę. Widzisz samochód pędzący na Ciebie i zakładając, że nie masz czasu do namysłu to instynkt podpowiada Ci, żeby uniknąć zagrożenia a pierwszoplanowe zagrożenie stwarza właśnie pojazd z naprzeciwka. Więc myślę, że ponad 90% kierowców, mając w ogóle czas na reakcje, będzie się starało uniknąć czołówki... dopiero później rozważając ("rozważając") konsekwencje. Nawet widząc, że przy drodze są jakieś drzewa pewnie bym sądził lekko naiwnie, że uda mi się trafić między nie ...

akbi napisał/a:
Niemniej jednak, dla mnie priorytetem jest nie narażanie kolejnych osób i napewno nie poszedł bym na czołówkę

I tu się muszę z Tobą zgodzić. Amen

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 18-06-2007, 18:48   

znam czlowieka, ktory widzac ze ktos jedzie z naprzeciwka i jest na jego pasie poprostu dodaje gazu

(pomijam sytuacje gdzie czlowiek ten moze zjechac na pobocze, bo wiadomym jest , ze zjezdza gdy jest to mozliwe )

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 18-06-2007, 19:07   

Rafal_Szczecin napisał/a:
i jest na jego pasie poprostu dodaje gazu

jest samobojca, czy tez nie chce zostac kaleka, wybierajac smierc ?

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 18-06-2007, 19:13   

nie wiem, wiem natomiast ze na codzien jest bardzo wesolym czlowiekiem ,poprostu na drodze robi tak jak mowie .

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 19:16   

Dawca organów..............byleby nie zabrał kogoś ze sobą :doubt:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 18-06-2007, 19:27   

znam czlowieka, ktory widzac ze ktos jedzie z naprzeciwka i jest na jego pasie poprostu dodaje gazu
Zapytaj po co to robi, może dowiemy się czegoś nowego?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

thomb
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 19:57   

JCH napisał/a:
Zapytaj po co to robi, może dowiemy się czegoś nowego?

Być może liczy na to, że wzniesie się w powietrze i przeleci nad przeszkodą :shock:

A tak w nawiązaniu do podobnych sytuacji na drodze, przypomniało mi się jak razu pewnego służbowym seicento zbliżałem się do krzyżówki w której miałem pierwszeństwo, być może ciut za szybko, bo ok. 70km/h. Do skrzyżowania podjeżdżał jedyny VW T4, żółty na dodatek, z mojej lewej strony. Byłem świetnie widoczny i nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby zwolnić co powinienem zrobić gdyż kierowca vana nawet nie popatrzył w moją stronę i zaczął, na szczęście powoli, wtaczać się na skrzyżowanie. Byłem od niego jakieś 5-10m więc nie bardzo miałem czas na jakąkolwiek reakcję oprócz wciśnięcia gazu i zboczenia w prawo. Szczęściem dla mnie, że prawe pobocze za skrzyżowaniem było szersze i rów było oddalony o jakiś metr więc tylko przemknąłem po żwirze i trawie i udało mi się nie złapać poślizgu. Jakie szczęście miałem oceniłem jeszcze na środku skrzyżowania gdy zobaczyłem, że pięć metrów dalej od miejsca gdzie wróciłem na drogę jedzie sobie rowerzysta - 5 sekund wcześniej i nawet by nie zauważył jakbym go pozbawił co najmniej zdrowia. Ja bym był mordercą a ślepy dziadek, który wymusił?
Przytoczyłem tylko przydługą opowiastkę dla zobrazowania tego, że nie zawsze możemy przed manewrem przewidzieć konsekwencje i ilość ofiar, które on spowoduje. Unikając jednego wypadku możemy spowodować o wiele groźniejszy w konsekwencjach - co zresztą jest częstą przyczyną wypadków na drodze jak wjeżdżanie w grupy pieszych na poboczach, różne przystanki itp. Pomijam oczywiście czynniki będące przyczynami tych zdarzeń - nadmierną prędkość, nonszalancja na drodze i czysta głupota.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 21:32   

Conajwyżej za nieumyślne spowodowanie śmierci by Cie oskarżyli - jakbyś wjechał na skrzyżowanie z prędkością 40km/h to nie byłoby problemu ( nie mowie tutaj juz o zachowaniu dziadka) bo jakbyś potrącił rowerzyste to Tobie prokurato przedstawiłby zarzuty a nie dzidziowi ślepakowi................... ale na szczęście NIC SIE NIE STAŁO i życze Ci tego do końca Twojej jazdy!!!!

Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-06-2007, 22:27   

Znam jeden przypadek że kobita na drodze ominęła kotka co to jej wbiegł wprost pod koła i pechowo trafiła w przystanek - pechowo bo pełen dzieci z których kilka wyprawiła do raju... kobita chyba siedzi teraz - za ,,koteczka''.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 22:53   

Tez miałem kiedyś taką sytuację- dwa koty na ulicy,jechałem dość szybko i chciałem troche wychamować, koła sie zablokowały i "popłynęły" wiec pusciłem hamulec i dodałem gazu...........ledwo wykręciłem zeby nie wyleciec z drogi.....strachu sie najadłem i powiedziałem sobie ze następnym razem robie jajecznice :!: :!:

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 18-06-2007, 22:54   

Powiem wam ze nieprzyjemnienjest sie zderzy ćz kimś czołowo, nawet cwiartka samochodu, przezyłem to i do teraz pamietam. Zgnieciony przód przejał masę a nam sie nic nie stalo. Na moje szczescie to był maluch który sie zgniótł.i nie zostało nic...[i], do tej pory jak soebie przypomnę to mam ciary, a z 1/2 roku musiało minać zanim nabrałem zaufania do innych kierowców na drodze szcególnie tych wyprzedadzjacych na 3ciego..:(. Coż wiem ze to nic przytjemniego zderzenie i lpiej wybrac inną formę kontaktu, nikoniecznie drzewo.
POzdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu