GPS - jaki? Nie palm, nie komorka. GPS. |
Autor |
Wiadomość |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2007, 21:00
|
|
|
saphire napisał/a: | arturro to ty chyba piszesz o szybkości połączenia portu szeregowego pomiędzy palmtopem a modułem gps (?) bo chyba tylko taką sytuację mogę sobie wyobrazić w tym przypadku... |
wiesz w sprawach technicznych gps jestem cienki jak w technicznych nt aut wiec nie bede chyba wiecej tu mieszal poprostu wiem ze jesli ustawimy inna szybkosc portow w urzadzeniu i programie itp., bedzie problem z fixem lub wcale go nie bedzie. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 05-07-2007, 21:49
|
|
|
Skoro palmtop przez port szeregowy zczytuje dane z modułu gps to po obu stronach musi mieć jednakowe parametry transmisji a więc szybkość (4800, 9600, 19200, 38400, 115200, ...), ilość bitów danych 7 lub 8 oraz bit parzystości Tak/Nie/Parzysty/Nieparzysty.
Zwykle bity danych ustawia się na 8-N-1 (rzadziej 7-N-2) i prędkość odpowiednią, najlepiej zacząć od 115200 i jak nie załapie zjeżdżać co oczko w dół aż do momentu gdy zatrybi i zacznie działać ciągnąc dane z gps.
Być może gps ma na start ustawione właśnie te 4800bps ale jeśli da się to zmienić na więcej po obu stronach to szybciej by działało całe to ustrojstwo bo i szybciej by szła transmisja danych.
[ Dodano: 05-07-2007, 21:51 ]
PS. czasem jeszcze dochodzi sprzętowe sterowanie przepływem tzw. RTS/CTS lub programowe XON/XOFF - to także po obu stronach musi byc ustawione identycznie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
secki
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
|
Wysłany: 06-07-2007, 13:37
|
|
|
Dokladnie, arturro pomylil kwestie parowania modulu gps z PDA z lapaniem fix'a.
Ja moze przyklad podam
Wezmy PDA z BT ale bez GPS'a i do tego GPS na BT.
GPS'y na BT maja (z reguly) 3 didody
1.polaczenie BT
2.stan akumulatora
3.fix
odopowiednie zachowanie diod dla odpowiednich stanow.
I teraz wlaczamy PDA i GPS'a ale nie parujemy urzadzen (powiedzmy, ze nie aktywujemy BT w PDA) , po chwili GPS pokaze nam
(odpowiednie zachowanie diody), ze zlapal fix'a.
Czyli mamy stan w ktorym GPS
jest zafixowany ale barak jest komunikacji pomiedzy GPS'em a PDA (mniej wiecej to o czym pisze arturro). Efekt- nawigacja nie dziala ale fix jest .
Po prostu modul GPS nie potzrebuje wogole PDA do zlapania fixa (poza energia jesli jest to modul wbudowany). Ustawienia o, ktorych pisze arturro pozwalaja po prostu "zobaczyc" PDA, ze modul GPS ma fix'a ale nie pomagaja w zaden sposob w jego uzyskaniu. |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 10-07-2007, 21:17
|
|
|
A ja ma krótkie pytanie: co kupić
BECKER Traffic Assist Highspeed 7934 + najnowsza Mapa Polski MapaMap za 1600zl
czy
TOMTOM ONE XL za 1330 zl
czy
NOKIA 330 - AutoMapa 4 za 1650
czy
Sony system nawigacyjny - NV-U92TC za 1500
czy
Nawigon 7000T Region EE za 1220 zl
Może ktoś ma własne doświadczenia, albo niepublikowane dane? |
Ostatnio zmieniony przez zulu 10-07-2007, 22:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 10-07-2007, 22:06
|
|
|
kup TT One za 700zl w makro i wgraj mu mape z XL'a i bedzie git |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-07-2007, 01:14
|
|
|
ViaMichelin - dzis doszedl - jest GIT! |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 11-07-2007, 08:06
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | ViaMichelin - dzis doszedl - jest GIT | Jakie ma pokrycie, np. w Polsce, Chorwacji? |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 08:12
|
|
|
JCH napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | ViaMichelin - dzis doszedl - jest GIT | Jakie ma pokrycie, np. w Polsce, Chorwacji? |
pewnie hubert odpowie na to pytanie, wiec ja dla porownania podam pokrycie XL
Polska (51%)
Czechy (99%)
Węgry (47%)
Słowacja (40%)
Estonia (71%)
Łotwa (62%)
Litwa (99%)
Słowenia (42%)
Chrowacja (48%)
btw jakby ktos mial one'a lub TT6 to na zlocie daloby rade cos poradzic aby miec xl, jakby co to pw. |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 21:51
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | ViaMichelin - dzis doszedl - jest GIT! |
wiele to nie mówi..czekamy na konkrety
Od czasu jak Tomtom wprowadzil aktualizacje map, to ja się poważnie zastanawiam nad Tomtom One XL, pomimo tego, że dla Polski nie ma tak szczegółowych map małych miejcowości jak AutoPilot (np. Białogóra nad morzem -szok), ani nie tak napakowanych jak Automapa.
No bo co mi po super szczegółowej mapie jak oprogramowanie źle wyznacza trasy, gubi trasę, albo sprzęt sie zawiesza, albo muli, albo ekranu w słoncu nie widać, albo menu do bani? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 12-07-2007, 01:00
|
|
|
No to tak na biegu.
W domu siedzac na kanapie nie przy oknie lapie 3-5 satelit.
W trasie spokoj.
Przeliczanie przy zmianie trasy wlsciwie blyskawiczne (be zasranego komuniktu "recalculating" )
Mozna zaprogramowac wyswietlanie tylu punktow, ze momantami caly ekran zajety. TZW POI Point of Interest - od stacji benz po sklep z kosmetykami dla Pan
Obsluga w miare intuicyjna. Co do pokrycia - przed chwila wyznaczylem zalecana trase do mojej Mamy do Koszalina i jej opracowanie zajelo jakies 30sek (2147km)Tu macie opis
Pokrycie:
http://shop.viamichelin.c...mplete_2007.htm |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 12-07-2007, 08:27
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Pokrycie: | Chorwacji zero. Na TomTomie mało bo mało ale jest |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 12-07-2007, 12:06
|
|
|
JCH napisał/a: | Chorwacji zero | Mieszkam w UK
To czego potrzebuje jest.
A zreszta kazdy chwali to co ma |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-07-2007, 22:57
|
|
|
TT jest ok ale dla Polski nie ma w POI bazy np. fotoradarow stalych.
Mozna cos na to poradzić? |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 21-07-2007, 23:49
|
|
|
zulu napisał/a: | TT jest ok ale dla Polski nie ma w POI bazy np. fotoradarow stalych.
Mozna cos na to poradzić? | jeździć z dopuszczalną prędkością?
FP |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 22-07-2007, 14:11
|
|
|
Cytat: | TT jest ok ale dla Polski nie ma w POI bazy np. fotoradarow stalych. |
podeslij mi maila to ci przesle, choc nie bedzie to aktualna wersja bo widzialem np w ostatnim tygodniu na trasie w-wa b-stok w kazdej wioseczce stawiaja fotoradar. |
|
|
|
 |
|