Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Wskazania komputera (spalanie chwilowe)
Autor Wiadomość
saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-07-2007, 20:49   

Ja jeżdżę 99% po mieście i to w masakrycznych korkach i po dość sporych górkach a na dodatek do pracy mam coś koło 7km :> no i spalanie widać jakie jest :D

PS. przejazd w szczycie do pracy trwa nawet 40 minut :D powrót przez centrum nawet do godziny chyba że polecę nieformalną obwodnicą obwodnicy (czytaj bocznymi zakamarkami po przedmieściach) to jakieś 20 minut jazdy mam wtedy z tego połowa po płaskim a połowa pod sporą górę :>

Misiek
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2007, 09:31   

leugdi napisał/a:
turek61
Na Spritmonitorze jest gość ze spalaniem 5,48!!!

Ale wtedy stajesz sie strasznym "zawalidrogą"

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 06-07-2007, 10:48   

Bez przesady:P Jeśli się dostosujesz do przepisów uwzględniających ogranicznie prędkości to moż Ci się to udać.

paleoas
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2007, 10:04   

Witam
Może to pytanie trochę (mininalnie) odbiegga od treści wcześniejszych wypowidzi, ale jaest bardzo pokrewne.
Czy po zamontowaniu firmowego radia (z klawisze DISP) będe mógł ustawić na wyświtalczu spalanie chwilowe?
W chwili obecej (bez radia fabrycznego) wybieram rodzaj wyświetlanej informacji poprzez kombinację ze stacyjką i przyciskiem SET i w tej sytuacji nie mam mozliwości ustawić spalania chwiloego (mam tylko: średnie spalanie, średnią prędkońść, zasięg).

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 09-08-2007, 10:39   

Tak będziesz mógł.

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 09-08-2007, 14:15   

mlun napisał/a:
Tak będziesz mógł.

Oj nie sądzę. Chyba, że mam coś skopane z wyświetlaczem, ale mam oryginalne radio i te same parametry co kolega - spalanie średnie, prędkość średnia i zasięg.
Może po liftingu zabrali spalanie chwilowe.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 10-08-2007, 10:40   

Posunęli by się do tak drastycznych czynów? Po co zabierać coś co jest przydatne.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 10-08-2007, 11:44   

paleoas napisał/a:
Czy po zamontowaniu firmowego radia (z klawisze DISP) będe mógł ustawić na wyświtalczu spalanie chwilowe?
mlun napisał/a:
Tak będziesz mógł.
W jaki sposób :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 10-08-2007, 21:42   

w cari po lifcie nie ma funkcji chwilowego spalania, niestety ubogi ten komputerek.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 10-08-2007, 23:55   

A w taki iz sądziłem że ludzie nie cofają się w rozwoju tylko przeciwnie ale widzę że się myliłem.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 11-08-2007, 12:41   

Może i nie ma chwilowego spalania ale za to dodali kontrolkę ECO od jazdy na ubogiej a tejże przed liftem nie było więc trzeba było obserwować właśnie chwilowe spalanie ;) coś za coś :badgrin:

facho 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI 98r.
Wysłany: 09-02-2011, 17:53   

Witam. Mam pytanko. Czy to normalne, że wdepnięciu gazu na ful chwilowe spalanie jest takie same przy zimnym jak i przy ciepłum silniku np. 70km/h na 5 biegu po wciśnięciu gazu na max komp. po kilku sekundach stabilizuje się na poziomie 17-18l spalania chwilowego bez znaczenia czy zimny czy ciepły. Nie rozumiem. A gdzie ssanie? Jakie spalanie chwilowe Wy macie?

rysiul 
Mitsumaniak

Auto: wstyd powiedzieć
Wysłany: 09-02-2011, 18:51   

Jeśli chcesz zobaczyć różnicę w spalaniu na zimnym i ciepłym silniku proponuję zrobić test ale na 2 lub 3 biegu. Im wyższy bieg tym ta różnica będzie mniej widoczna. Kiedyś przy słabo rozgrzanym silniku na 2 biegu wyskoczyło mi ponad 40l/100km. Po rozgrzaniu ten wynik był nieco mniejszy, jak dobrze pamiętam to było ~35l/100km

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 09-02-2011, 20:36   

na którymś biegu spalanie potrafi pokazać się na poziomie 47l ;) i to chyba było na 2 biegu :D

daron64 
Mitsumaniak

Auto: S40 2.0 bez T
Wysłany: 27-04-2011, 14:28   

chwilowe potrafia byc, wydawloby sie, kosmiczne, przy zwyklym przyspieszaniu pokazuje mi wartosci 10-20litrow, przy mocniejszym wcisnieciu pedalu tak jak poprzednicy pisali, ale za to przy jezdzie z rowna predkoscia chwilowe rzedu <5,5L to norma. W zasadzie jak dla mnie najwieksza zaleta tego, ze pokazuje chwilowe spalanie to to, ze mozna poprawic sposob operowania pedalem gazu, zeby bez sensu nie tracic na spalaniu. Tak jak ktos wczesniej napisal - pedal ciut wcisniety, auto nie przyspiesza a spalanie po 10L, a wystarczy ciut puscic gaz, samochod caly czas utrzymije predkosc a spalanie o polowe mniejsze. A tak nieco abstrahujac od tematu to co powinien mi pokazywac komp? Przebieg, 2liczniki przebiegu, ktore mozna skasowac, srednie spalanie, chwilowe spalanie i cos jeszcze powinno byc?

Odpowiedz do tematu