Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CB4 1.6] W czasie jazdy coś "strzeliło", zgasł i
Autor Wiadomość
saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-09-2007, 21:14   

Pytanie czy przy tej ostatniej wymianie był wymieniony kompletnie rozrząd (rolki, pasek, napinacz, uszczelniacze na wał i wałki) czy tylko oszczędnościowo sam pasek. Ja w lutym wymieniłem rozrząd tylko dlatego że poprzednia wymiana (15tys km wcześniej) była zrobiona przez poprzednika bez uszczelniaczy i zaczęły puszczać i zaolejać pasek - tak więc ponownie zrobiłem wszystko jak trzeba. Taniej nie znaczy że lepiej. A jak Ty zrobiłeś?

PS. Pasek lepiej weź Mitsuboshi a nie Gates

Doniu
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 21:32   

saphire napisał/a:
Pytanie czy przy tej ostatniej wymianie był wymieniony kompletnie rozrząd (rolki, pasek, napinacz, uszczelniacze na wał i wałki) czy tylko oszczędnościowo sam pasek. Ja w lutym wymieniłem rozrząd tylko dlatego że poprzednia wymiana (15tys km wcześniej) była zrobiona przez poprzednika bez uszczelniaczy i zaczęły puszczać i zaolejać pasek

Dokładnie jak mówisz. Trzeba również uszczelniacze (siemeringi) wymieniać bo znam przypadek, że i po 20kkm pasek siadł bo puścił któryś i zaoliwiając pasek zęby zostały zjechane przez kółka rozrządu. To nie jest wysoki koszt, a pewność większa.
Co do tego jakich części używać już jest wiele wiadomości na forum. Spoko znajdziesz.

cy_cek
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 21:38   

Grzesiek84 napisał/a:
Gość coś wspominał o tych Gates'ach... Warto to brać?

Tylko Mitsuboshi. Polecam Japaneze ;)

Oddy
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 22:48   

Witam

Mi tez strzelił przy przebiegu 58 tys od wyminay - pasek Mitsuboshi
Nie bawiłem się w regeneracje głowicy tylko od razu kupiłem silnik od lancera z 200o roku z przebiegiem około 90 tys i mechanik przekladał
Koszt całej operacji wyniósł około 2500 zł (łacznie z nowymi paskami, olejami i itp)
Wymieniałem gdyż w zadne szlify i tego typu podobne naprawy nie wierze a z drugiej strony nie masz pewnosci czy korbowód tez w d.. nie dostał
U mnie na 16 zaworów chyba 10 czy 12 było trafionych

Także zastanów się nad taka opcją

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 11-09-2007, 22:51   

Nasuwa mi sie mysl ze jednak 60kkm dla zamiennikow to za duzo

Oddy
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 22:59   

dokladnie tak.
Mechanik powiedział mi żebym wymieniał max. po 50 tys - i pamietny ostatnich wydatków będę tak robił

Xiff 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
Wysłany: 12-09-2007, 09:31   

Co za kicha z tymi paskami... Ktory to juz przypadek ze nawet do 60 tys nie dojechal? Paranoja jakas... Wspolczuje kolegom...

K. P.

Grzesiek84
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2007, 09:54   

Z tego co piszecie, to chyba najrozsądniejszą opcją jest kupienie silnika, np. na Allegro i wymiana całości...

Zobaczymy co powie mi dziś po południu mechanik...

Wtedy trzeba będzie zadecydować... :/

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-09-2007, 17:55   

cy_cek napisał/a:
Romelowi strzelił przy niecałych 60 000 km i nikt nie wie dlaczego. Był Mitsuboshi i Romek zna się naprawdę rewelacyjnie na miśkach i mechanice.

Wiadomo - sciagal i zakladal 4x ten sam pasek nie dbajac o kierunek obracania. To byla przyczyna.

cy_cek
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2007, 18:04   

Krzyzak napisał/a:
Wiadomo - sciagal i zakladal 4x ten sam pasek nie dbajac o kierunek obracania. To byla przyczyna.

on mówił że sam nie wie. A zna się chłopak na rzeczy jak mało kto. Głównie na mechanice i wie raczej że pasek zakładamy w tym samym kierunku obracania jeżeli ponownie go montujemy. Prawidłowo raz zdjęty pasek nawet po przebiegu 500 km powinien iść do kosza

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-09-2007, 18:10   

to juz raczej przesada - ja odpukac na raz zdjetym pasku (z przebiegiem 10 tkm) zrobilem juz 24 tkm
oby (odpukac) nadal bylo OK :)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 12-09-2007, 18:44   

cy_cek napisał/a:
Prawidłowo raz zdjęty pasek nawet po przebiegu 500 km powinien iść do kosza

Manuale wszystkie dopuszczają reinstalację paska...... Jest natomiast małym drukiem w każdej instrukcji obsługi napisane, że czynności serwisowe w autach użytkowanych w ciężkich warunkach wykonywać 2x częściej.....(ciężkie warunki = głównie jazda w mieście, jazda w zapylonych warunkach, jazda w niskich temperaturach)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

cy_cek
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2007, 18:53   

Darku ładnie to ująłeś - nadal jest OK. Ja także mam takie nadal jest OK. Tylko nie znasz dnia i godziny gdy może pęknąć. U mnie po 6000 km także była reinstalacja.

Ale prędzej go wymienię, bo już był reinstalowany. Bo wiem ile kosztuje remont silnika i da się to odczuć w kieszeni ;)

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 13-09-2007, 12:14   

Dzisiaj nie bede sie rozpisywal o wyzszosci Gatesa nad Chinczykiem Mitsuboshi - bo temat znany i juz obszczekany i odszczekany Pasek rozrzadu to rzecz tania i zawodna, tak wiec warto go nie montowac ponownie a przy kupnie auta potraktowac jako standartowa procedure jego wymiane .
Napinacz- rolka , pompa wodna, simeringi - to zazwyczaj daje znac zanim padnie.

Tomasz82 
Mitsumaniak

Auto: Colt c58 gti 2.0
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 13-09-2007, 12:44   

A jak juz temat o pasku to co myslicie o firmie BOSCH.?

Nissan interstar 2.5 cdti
Fiat Albea (firma)
Honda TRX250 (qadomania)

Odpowiedz do tematu