Przesunięty przez: Hubeeert 05-04-2006, 15:54 |
Kto z Wrocławia lub okolic? Potrzebuje kilku porad:) |
Autor |
Wiadomość |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2006, 16:33
|
|
|
heh, zapewne mowisz o cherokee 4,2 litra? posluchaj 5,7 HEMI jak wchodzi pod ostra gore
a tak na serio, to one wydaje taki dzwiek z dwoch powodow:
pierwszy to konktrukcja silnika min, ilosc cylindow/pojemnosc a takze mapa zaplonu i kontrukcja dolotu
drugi to jego umieszczenie - wzdluzne, przez co czestym dzwiekiem jest dzwiek huczacego wielkiego wentylatora chlodnicy na wale o ile nie sa elektryczne oczywiscie
w misku poprzez wyjecie rury z filtra (colt) uzyskasz dzwiek w miare glosny, ale bez przesady, z warczacym lekkim basem w kabinie, jedna nie majacy nic wpolnego z amerykanskim V6 czy 8.
nie wiem czy w galancie to sie sprawdza ale sproboj wyjac rure doprowadzajaca powietrze do filtra, jak nie zadziala to zalozysz aha, testy przeprowadzaj na obciazonym silniku na drodze, bo na postoju to nawet jak wkrecisz nie uslyszysz, poniewaz ten dzwiek jest dudnieniem "pokreconego" powietrza ktore jest zasysane z duza predkoscia do filtra, dlatego musisz obciazyc silnik.
pozdrawiam i Wesolych swiat |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2006, 17:02
|
|
|
nieeeee, nie nie...
chodzi o rure ktora doprowadza powietrze do filtra, najczesciej zaczyna sie ona w przedniej czesci auta tam gdzie moze latwo lapac swierze powietrze i doprowadza je o filtra. Jak ja wyjmiesz to silnik bedzie czerpal to powietrze ktore jest po maska - czyli cieplejsze do tego bedzie ono mialo wieksze tetnienia i zawirowania przez co moze sie zmienic charakterystyka silnika wkoncu inżynierowie mitsu nie nadarmo sie tyle uczyli. No ale czego to sie nie robi dla ladnego brzmienia
Nie wyjmuj czasem tej, ktora wchodzi do silnika.
Co do brzmienia auta, to wydech tez wiele robi, mimo ze na pierwszy "rzut ucha" tego nie slychac. I NIE chodzi mi wcale o efekt jaki uzyskamy z tylu auta tylko wlasnie pod maska.
co do ciarek to widziales nowego cherokee SRT8??
http://www.canadiandriver...lf/06gcsrt8.htm
420KM 6,1 litra i co najdziwniejsze rozrzad OHV 0-100km/h 4,8 sek przy masie 2,2 tony
a tu filmik 0-100mph
http://videos.streetfire....D041F180E1B.htm
PS. troche OT sie zrobil
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez nippo 15-04-2006, 17:08, w całości zmieniany 7 razy |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2006, 17:14
|
|
|
skoro tak to chyba tylko stozek pozostal, ale najpierw sprawdz czy cos da bo kiedys mialem francuskie auto i nie pomoglo mu nic, nawet calkowite wymontowanie filtra nie zmienilo brzmienia
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Maciek

|
Wysłany: 15-04-2006, 17:22
|
|
|
Dziaki ale nie miałem zamiaru zakładać stożka bo dla przekonania sie czy zmieni sie czy nie wydawanie iluś tam zł nie ma sensu (no chyba że pożyczony na chwile) lepiej wpakować to w lepsze inne podzespoły. A te co jakiś czas w Miśka wieku należy zapodawać. Pozdro
[ Dodano: 15-04-2006, 17:24 ]
Co do tego nowego auta to jak wszystkie nowe terenówki za okrągły takim samochodom to nie prztstoi Te starsze cherokee wyglądały lepiej ale to tylko moje zdanie co do mocy i osiągów to fakt imponujące. |
_________________ Gal '00 EA5A 6A13 Avance ---ZBIR---MÓJ
Colt '98 CJ1A --------CoJOt--------SOLD
Gal '91 E32A EXE ---GALANCIOR--- SOLD
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========
 |
Ostatnio zmieniony przez Maciek 15-04-2006, 17:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2006, 17:29
|
|
|
no tez mi oto chodzilo, zeby sprawdzic najpierw czy stozek cos da (pozyczyc), bo bez sensu kupowac.
co do cherokee to wiem, zgadzam sie, dla mnie najlepszym modelem byl ten 99-04 zdajsie
http://www.wjjeeps.com/custom/2004_wg_stealth.jpg
o ile nowy cherokee w wersji srt8 jeszcze jest znosny o tyle standard to totalna porazka, wyglada jak renegade (wrangler) jeep
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 15-04-2006, 17:56
|
|
|
nippo napisał/a: | wersji srt8 jeszcze jest znosny o tyle standard to totalna porazka, wyglada jak renegade (wrangler) jeep |
Maciek jezeli to byl ten z fotki, to najprawdopodobniej trafiles na najbardziej wypasionego Cheerocke w polsce (many wpakowal naprawde MNOSTWO kasy w system naglasniajacy - Zapytaj sie Zachara, on zna wlasciciela, gosc podobno jest niezle dziany, i w aucie ma zamontowany najlepszy sprzet jaki moze byc . )
wiec Nippo nie jest to jakis tam standart |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2006, 18:54
|
|
|
ale oco chodzi? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-04-2006, 10:38
|
|
|
Maciek napisał/a: | Sorki że w dziale Colt ale czy ktoś coś w Galach niewielką modyfikacją np usunięciem jakiejś rurki poprawił głosik na bardziej burczący? |
Zrób dziurę w tłumiku - np. w rurze między środkowym a końcowym tłumikiem.
Minutka pracy z wiertarką. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2006, 20:38
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Maciek napisał/a: | Sorki że w dziale Colt ale czy ktoś coś w Galach niewielką modyfikacją np usunięciem jakiejś rurki poprawił głosik na bardziej burczący? |
Zrób dziurę w tłumiku - np. w rurze między środkowym a końcowym tłumikiem.
Minutka pracy z wiertarką. |
No tak, czekałem aż ktoś w końcu zaproponuje dziurawienie wydechu |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-04-2006, 07:54
|
|
|
Maciek zmień Gala na Pajero z benzynowym V6 3000ccm myślę że ten dźwięk ci wystarczy. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
Ostatnio zmieniony przez wichura1 19-04-2006, 07:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|