|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
VBI COMPAL HEL80 |
Autor |
Wiadomość |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-09-2007, 22:48
|
|
|
Simones napisał/a: | Hmm no ale od monitorow CRT tez sie powinno odbijac - szklo, a jednak to moja ulubiona powierzchnia wizyjna...? |
Monitory CRT od baaaaaaaaaardzo dawna mają warstwy antyodblaskowe.
A jakość obrazu jest lepsza niż z lcd |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Piencu [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 14:22 Re: VBI COMPAL HEL80
|
|
|
Simones napisał/a: | Rozgladam sie za laptopem dla siebie i wpadlo mi o to takie cos - jak dla mnie homo-niewiadomo Interesuja mnie Wasze opinie na temat tej firmy, moze ktos ma jakies doswiadczenia z tymi egzemlaprzami lub inne ciekawe uwagi to bardzo prosze? Zakladam po cenach, ze jest to cos jak MEDION, ale warto zapytac.
(...)
Dodam, ze interesuje mnie sprzet nowy, bo wole miec gwarancje na takie cacko - bo koszty ew. napraw to raczej zaczynaja sie od polowy wartosci sprzetu. |
To moze ja!!
Compal to jedna z kilku fabryk produkujaca laptopy dla innych, ktorzy pozniej sprzedaja to pod swoja marka (HP, Toshiba itp)... poprostu, zamawiaja u chinoli i dostaja konkretny produkt z wlasnym logo.
VBI to program intela, wymuszajacy na kilku producentach (COMPAL, ASMobile, Quanta, Mitac, EMI i ktos tam jeszcze - ale w polsce nie ma ich) standaryzacje. Co dzieki temu zyskalismy? Spadek ceny i latwosc naprawy... nowa klawka kosztuje jakies 20zl netto, a nie jak do HPka 90. Zasilacz jest identyczny do wszystkich grup pradowych (14" maja jeden, 15,4 maja swoj, itp). Standaryzacja napedow DVD, kieszeni na ram, dyski, nawet matryce. To wszystko poszlo w latwiejszy serwis co przelozylo sie na cene.
ASMobile, tak wzielo sobie do serca ta standaryzacje, ze wiekszosc swoich gotowych modeli dostosowala do ewentualnych napraw z czesci VBI. Jak popatrzych w oferte ASUSa, to nie zobaczysz roznicy miedzy VBI- ASmobile.
Osobiscie uzywam HELa80, grafika 7600, 256ramu, procek core. Co wiecej chciec Brat wzial ASa z x1600. Sporo klientow namawiamy na te produkty. Naprawde warto.
Co do matryc, sa narazie tylko glare, na poczatku przyszlego roku beda dostepne czesci zamienne w postaci matryc (dla klientow koncowych) i bedzie mozna sobie wymienic na inna. Czy beda maty? Raczej nie, bo od tego juz sie odchodzi.
Nie bede nikogo na sile uszczesliwial "skladakiem". Jednak, mozliwosc rozebrania maszyny i modernizacji czynia go fajna maszynka.
Jak bym dzisiaj kupowal lapka, to bym juz wybral nastepce HEL80, ma nowszy chipset 965, zlacze pod TurboCache i grafike z serii 8xxx. Nowy ma wyprowadzenie antenowe pod "draft N" dla karty wifi. Oraz procki z serii T7xxx w cenie prockow T5xxx.
Wlasnie popatrzylem sobie na kadlubki i wszlo mi:
VBI Compal HEL80 15.4'' WXGA Glare, 945PM, GeForce 7600, DVD-RW, WebCam
VBI ASMobile S96S Santa Rosa 15.4'' WXGA Glare, 965PM, GeForce 8600GS, DVD-RW, WC,BT
roznicy niecale 200zl netto.
Jest tylko jeden maly minusik tego drugiego rozwiazania... jak na kazda nowosc przystalo.. ciezko go kupic u dystrybutorow Ale nie zniechecaj sie, poszukaj u siebie w okolicy sklepu, moze gdzies beda go mieli.
Mysle, ze troszke pomoglem |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 19:04
|
|
|
piencu napisał/a: | Mysle, ze troszke pomoglem |
Nie tylko troche, a powiedz jeszcze gdzie szukac takiego Compala z 17" matryca i gdzie bedzie najtaniej ???
[ Dodano: 27-09-2007, 19:09 ]
szczeslaw napisał/a: | Monitory CRT od baaaaaaaaaardzo dawna mają warstwy antyodblaskowe. | No to wiem, tylko nie wiem czemu LCD Galre jej nie maja
Cytat: | A jakość obrazu jest lepsza niż z lcd |
I wlasnie dlatego nie zamienilbym mojej 19-ki Della CRT na zadnego LCD Niestety bede musial sie przeprosic z matryca, bo w wersji portable kineskop bylby dosc uciazliwy niestety |
|
|
|
 |
Piencu [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 22:27
|
|
|
Simones napisał/a: | piencu napisał/a: | Mysle, ze troszke pomoglem |
Nie tylko troche, a powiedz jeszcze gdzie szukac takiego Compala z 17" matryca i gdzie bedzie najtaniej ???
|
Narazie VBI Compal nie ma 17", maja byc na nowej platformie, ale trzeba jeszcze poczekac.
Na starej jest ASus.
Najtaniej to w chinach
Poszukaj w okolicy w miare przyzwoitej oferty, ale patrz tez by ludzie sie na tym znali... zapytaj ich czy maja VBI, niech Ci powiedza czy to warto.
Moj punkt widzenia znasz.
Jak juz ktos Ciebie nawet przekona do "firmowki" to nie bierz ACERa i ASUSa. Pierwszy ze wzgledu na jakosc i na gwarancje, drugi tylko na polski serwis, ktory jest swiadczony przez Orike (inna nazwa ARISTO)
PS. VBI ASus ma gwarancje Intela... a to duza roznica
Pozdrawiam.
PS2. Dobrze, ze masz auto bo 17 matryca to juz przenosny komputer... z waga oscylujaca okolo 4kg |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 23:55
|
|
|
Aha czyli Compal odpada, bo mnie interesuje tylko 17". Wiesz zalezy co dla kogo znaczy przenosny, nie potrzebuje z nim uprawiac porannych biegow czy zdobywac gorskie szczyty. Wiec w pozostalych przypadkach nie robi mi wiekszej roznicy czy niose 3kg czy 4, reka i tak zajeta i tak Natomiast jak jade np. na camping to milo bedzie obejzec dobry film na 17" a nie 15" nie wspominajac, ze na takim ekranie wiecej sie miesci czytelnych kart w Mozilli itp. Gwoi scislosci producent Paviliona 17" podaje 3,55 kg. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 28-09-2007, 00:01
|
|
|
Simones napisał/a: | Natomiast jak jade np. na camping to milo bedzie obejzec dobry film na 17" a nie 15" nie wspominajac, ze na takim ekranie wiecej sie miesci czytelnych kart w Mozilli itp. |
Film faktycznie lepiej oglądać na 17" ... jednak podczas naszej ostatniej rozmowy próbowałem Ci wytłumaczyć, ze na moich 15" z 1400x1050px będzie więcej widać (podczas pracy np. z przegladarka internetowa) niż na 17" z 1280x1024 - a niestety 17" ekrany taką rozdzielczość mają - wiec sama fizyczna wielkość ekranu wcale nie jest wyznacznikiem 'widzenia więcej'.
[ Dodano: 2007-09-28, 00:04 ]
mały update, właśnie sprawdzałem jaką rozdziałkę mają HP DV96xx i jest wyższa, 1440x900px więc w końcu nie tylko więcej cali się zyskuje. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 28-09-2007, 00:25
|
|
|
No wlasnie, a po drugie nawet gdyby to przy takiej rozdzialce na 15" potrzebny jest mikroskop elektronowy |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 28-09-2007, 01:06
|
|
|
Simones napisał/a: | No wlasnie, a po drugie nawet gdyby to przy takiej rozdzialce na 15" potrzebny jest mikroskop elektronowy |
No co Ty ... czcionkę 9px czytam bez najmniejszego problemu - a okularów nie nosze |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Piencu [Usunięty]
|
Wysłany: 28-09-2007, 08:49
|
|
|
Simones napisał/a: | No wlasnie, a po drugie nawet gdyby to przy takiej rozdzialce na 15" potrzebny jest mikroskop elektronowy |
E.. tam..
znajomy mial 14" z rozdzielczoscia 1600x1200 i wtedy dopiero bylo widac duzo
Serio.. miescily sie wszystkie okienka, na ktorych sie pracowalo... a literki tez nie byly takie male ... ja chetnie bym wskoczyl w jeden prog wiecej...
Coz przyzwyczailem sie do 1024x768 na 10" ekranie mojego laptopa do pracy... wiec w domu, tez by sie wiecej przydalo upchnac na pulpicie;) |
|
|
|
 |
|
|