Zmikające DNS-y |
Autor |
Wiadomość |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-10-2007, 13:41
|
|
|
saphire napisał/a: | Moje XP'ki wytrzymują minimum kilka lat bez reinstalacji (zwykle 3-5 i nawet dłużej - mam jedną XP beta na chodzie ) pomimo zainstalowanych kilkudziesięciu różnych aplikacji i intensywnego użytkowania. Jak sie regularnie robi defragmentację dysku, instaluje wszystkie poprawki, aktualizuje antywira, defragmentuje rejestr to nie ma prawa zwolnić i się ślamazarzyć. |
zamiast tak dbac czasem szybciej wyjdzie reinstal
jest jeszcze jakies polecenie "winsock cos_tam reset" - ale podobno czasem po tym system nie wstaje. Chociaz sam uruchamialem to pare razy i nigdy nie bylo z tym problemow. Ale warto uprzedzic
OT: a pozatym Linux tu nici nie trzeba reinstalowac, moj ostatni Linux wytrzyal 3 lata - zmienilem bo stwierdzilem ze czas na zmiane dystrybucji a chodzil rownie szybko i stabilnie jak na poczatku (3 lata non-stop, bez wylanczania) |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-10-2007, 13:46
|
|
|
Tyle że reinstalacja windy z tym wszystkim na pokładzie + czas na konfigurację i odtwarzanie danych, baz itp. itd. u mnie to minimum tydzień ostrej roboty |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 14-10-2007, 14:17
|
|
|
saphire napisał/a: | Tyle że reinstalacja windy z tym wszystkim na pokładzie + czas na konfigurację i odtwarzanie danych, baz itp. itd. u mnie to minimum tydzień ostrej roboty |
zainteresuj sie programem typu GHOST. instalujesz wszystko super, ustawiasz, obisz ghosta i potem mozesz w kzdej chwili w ciagu kilkunastu minut przywrocic ta instalacje |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 14-10-2007, 15:04
|
|
|
karolgt nie ucz ojca... itd. Ghost to narządko dobre do domowego zastosowania a nie na kompy korporacyjne na dodatek w domenie AD2003 (tak wiem jest sysprep itp.) i ma problemy z serialata nie wspominając o usb - generalnie więcej z tym ceregieli niż to warte jeśli już to są inne bardziej zaawansowane narzędzia (np. Symantec Live State Recovery) niemniej ja dążę do faktu że winda nie sypie się bo tak tylko z winy użyszkodnika więc jak ją odpowiednio przygotujesz i porzeźbisz to chodzi latami bezproblemowo |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 14-10-2007, 16:23
|
|
|
no masz racje, ghost jest raczej jednym z prostszych narzedzi. Ja bym w kazdym razie wolal cos w tym kierunku pokombinowac, a przy komputerach w firmie to lepsze rozwiazanie, chociaz jesli faktycznie sypie sie co 3 lata to nie ma sensu kombinowac |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 14-10-2007, 16:40
|
|
|
Żadnych instalacji systemu nie robiłem od kupna kompa (3 lata będzie) ale nie widzę takiej potrzeby, aktualizacje na bieżąco, firewall i antywir (co prawda freeware), czasem defragmentacja ... ale to chyba nie ma związku, nie śmiecę bardzo - nie gram w żadne duperele. Spróbuję tak dla testów ustawić te DNS-y na stałe choć to ciekawe zjawisko - wcześniej przez 1,5 roku chodziło na automatycznych.
Potem ewentualne zobaczę ten programik szczesława.
Aha, zgodnie z sugestiami jadę już na WPA - syn sąsiada być może wqr.... ale "dzień dobry" mówi |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 14-10-2007, 20:34
|
|
|
JCH napisał/a: | Aha, zgodnie z sugestiami jadę już na WPA - syn sąsiada być może wqr.... ale "dzień dobry" mówi |
No to tym bardziej szacunku nabierze jak sobie z nowym tematem rady nie da |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 21-10-2007, 22:13
|
|
|
a ja mam takie pytanko jak mozna sprawdzic jakie sposoby szyfrowania (WEP, WPA, WPA2, inne) obsluguje dany model notebooka? |
|
 |
|