Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmikające DNS-y
Autor Wiadomość
karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-10-2007, 13:41   

saphire napisał/a:
Moje XP'ki wytrzymują minimum kilka lat bez reinstalacji (zwykle 3-5 i nawet dłużej - mam jedną XP beta na chodzie :D ) pomimo zainstalowanych kilkudziesięciu różnych aplikacji i intensywnego użytkowania. Jak sie regularnie robi defragmentację dysku, instaluje wszystkie poprawki, aktualizuje antywira, defragmentuje rejestr to nie ma prawa zwolnić i się ślamazarzyć. :twisted:

zamiast tak dbac czasem szybciej wyjdzie reinstal :)

jest jeszcze jakies polecenie "winsock cos_tam reset" - ale podobno czasem po tym system nie wstaje. Chociaz sam uruchamialem to pare razy i nigdy nie bylo z tym problemow. Ale warto uprzedzic :)

OT: a pozatym Linux :D tu nici nie trzeba reinstalowac, moj ostatni Linux wytrzyal 3 lata - zmienilem bo stwierdzilem ze czas na zmiane dystrybucji :) a chodzil rownie szybko i stabilnie jak na poczatku (3 lata non-stop, bez wylanczania)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 14-10-2007, 13:46   

Tyle że reinstalacja windy z tym wszystkim na pokładzie + czas na konfigurację i odtwarzanie danych, baz itp. itd. u mnie to minimum tydzień ostrej roboty :badgrin:

karolgt 
moderator

Wysłany: 14-10-2007, 14:17   

saphire napisał/a:
Tyle że reinstalacja windy z tym wszystkim na pokładzie + czas na konfigurację i odtwarzanie danych, baz itp. itd. u mnie to minimum tydzień ostrej roboty :badgrin:

zainteresuj sie programem typu GHOST. instalujesz wszystko super, ustawiasz, obisz ghosta i potem mozesz w kzdej chwili w ciagu kilkunastu minut przywrocic ta instalacje :)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-10-2007, 15:04   

karolgt nie ucz ojca... itd. ;-) Ghost to narządko dobre do domowego zastosowania a nie na kompy korporacyjne na dodatek w domenie AD2003 (tak wiem jest sysprep itp.) i ma problemy z serialata nie wspominając o usb - generalnie więcej z tym ceregieli niż to warte :-) jeśli już to są inne bardziej zaawansowane narzędzia (np. Symantec Live State Recovery) niemniej ja dążę do faktu że winda nie sypie się bo tak tylko z winy użyszkodnika więc jak ją odpowiednio przygotujesz i porzeźbisz to chodzi latami bezproblemowo :)

karolgt 
moderator

Wysłany: 14-10-2007, 16:23   

no masz racje, ghost jest raczej jednym z prostszych narzedzi. Ja bym w kazdym razie wolal cos w tym kierunku pokombinowac, a przy komputerach w firmie to lepsze rozwiazanie, chociaz jesli faktycznie sypie sie co 3 lata to nie ma sensu kombinowac :)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 14-10-2007, 16:40   

Żadnych instalacji systemu nie robiłem od kupna kompa (3 lata będzie) ale nie widzę takiej potrzeby, aktualizacje na bieżąco, firewall i antywir (co prawda freeware), czasem defragmentacja ... ale to chyba nie ma związku, nie śmiecę bardzo - nie gram w żadne duperele. Spróbuję tak dla testów ustawić te DNS-y na stałe choć to ciekawe zjawisko - wcześniej przez 1,5 roku chodziło na automatycznych.
Potem ewentualne zobaczę ten programik szczesława.

Aha, zgodnie z sugestiami jadę już na WPA - syn sąsiada być może wqr.... ale "dzień dobry" mówi :wink:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-10-2007, 20:34   

JCH napisał/a:
Aha, zgodnie z sugestiami jadę już na WPA - syn sąsiada być może wqr.... ale "dzień dobry" mówi :wink:

No to tym bardziej szacunku nabierze jak sobie z nowym tematem rady nie da :finga:

konrad1704 
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Wysłany: 21-10-2007, 22:13   

a ja mam takie pytanko jak mozna sprawdzic jakie sposoby szyfrowania (WEP, WPA, WPA2, inne) obsluguje dany model notebooka?

Odpowiedz do tematu