Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwrotnica do subwoofera
Autor Wiadomość
mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 14:32   

To musisz wyjąć wtyczki z wzmacniacza i wlozyc do zwrotnicy a potem innymi kablami RCA ze zwrotnicy do wzmacniacza.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-11-2007, 14:48   

mitutoyo napisał/a:
To musisz wyjąć wtyczki z wzmacniacza i wlozyc do zwrotnicy a potem innymi kablami RCA ze zwrotnicy do wzmacniacza.
Aha zwrotnica ma 2 pary wejść RCA: wejście i wyjście? To teraz rozumiem.

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 14:56   

No dokładnie,jeśli na niej bedzie opisane gdzie jest wejscie a gdzie wyjscie to bedzie wszystko jasne,jesli nie to pewniu to bedzie dokladnie obojętne co jest co.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 22-11-2007, 17:27   

Zdaje się, że będzie tak jak na fotce, która zedytowałem:
Strzałki niebieskie to kable od radia do zwrotnicy,
Strzałki zielone to kable od zwrotnicy do wzmacniacza.
Czerwony kabelek (+12V) podłączam pod plus po stacyjce po to, aby zwrotnica pracowała tylko podczas pracy radia (radio włącza mi się na pierwsze położenie kluczyka w stacyjce),
Czarny kabelek do masy.

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 18:40   

No i wszystko jasne. Do dzieła!!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 07-12-2007, 23:06   

Zwrotnica zamontowana i jest fajny czysty i nawet głęboki basik, ale...
Skrzynka gra teraz dużo ciszej. Odnoszę wrażenie jakby ta zwrotnica ją stłumiła. Tak czy inaczej mi to wystarczy i tak może zostać.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2007, 18:45   

Pokrec gainem moze bedzie glosniej.
Pozdrawiam
Kamyk

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 09-12-2007, 11:46   

KamykGdynia napisał/a:
Pokrec gainem
Co to? Kręciłem w obie strony pokrętłami level i zostawiłem tak, żejest najgłośniej. Suwak Crossover freqency mam ustawiony na 100 Hz, bo na 50 i 80 jest ciszej.

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2007, 15:26   

Gain to level. Hugo lepiej nie bedzie,zauwaz ze jak nie miales zwrotnicy to glosnik gral calym pasmem czyli zarówno dawal bas jak i slychac bylo np spiewającxego goscia i chórki, teraz zostal tylko bas i o to chodzi. On nie moze nasladowac kolumny estradowej w bagazniku. Druga sprawa ze mozesz miec za malą skrzynke do glosnika i zestaw jest w stanie przeniesc tylko taki "wyższy" bas czyli np od 80Hz w górę,wtedy zwrotnica ogranicza go od góry a skrzynia od dolu.Jednak nie wydaje mi sie zeby skrzynka byla az tak spaprana zeby 50Hz nie przeniosła na odpowiednim poziomie. Wydaje mi się ze Ci sie wydaje (masło maślane) ze jest ciszej. Możesz to sprawdzic naocznie, obserwuj glosnik przy jednym ustawieniu wzmacniacza i radia, z i bez zwrotnicy na tej samej piosence. Sprobuj podkrecic mozliwie na max i obserwuj jak sie wychyla membrana,powinna tak samo w obu przypadkach czyli z i bez zwrotnicy.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 09-12-2007, 15:54   

mitutoyo napisał/a:
zauwaz ze jak nie miales zwrotnicy to glosnik gral calym pasmem
Różnica jest ogromna. Bas jest super, ale faktycznie gra ciszej.
mitutoyo napisał/a:
Druga sprawa ze mozesz miec za malą skrzynke do glosnika i zestaw jest w stanie przeniesc tylko taki "wyższy" bas czyli np od 80Hz w górę,wtedy zwrotnica ogranicza go od góry a skrzynia od dolu.Jednak nie wydaje mi sie zeby skrzynka byla az tak spaprana zeby 50Hz nie przeniosła na odpowiednim poziomie
Skrzynka ma wymiary ok. 70 cm x 30 cm x 30 cm. Otwór bass reflex (wiadomo o co chodzi) ma średnicę ok. 3-4 cm (może za mały). Głośnik ma średnicę 30 cm.
mitutoyo napisał/a:
Możesz to sprawdzic naocznie, obserwuj glosnik przy jednym ustawieniu wzmacniacza i radia, z i bez zwrotnicy na tej samej piosence. Sprobuj podkrecic mozliwie na max i obserwuj jak sie wychyla membrana,powinna tak samo w obu przypadkach czyli z i bez zwrotnicy.
Więc tak. Ze zwrotnicą membrana prawie się nie wychyla (tylko lekko drży), a bez zwrotnicy już trochę skacze. Jak koleś podłączył do mojej skrzynki swoją zwrotnicę pasywną to membrana omal nie wyskoczyła z orbity :mrgreen: . Hmm...

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2007, 18:12   

Zatkaj bas refleks na próbe,powinno byc troche lepiej. Z drugiej strony to moze cos jest nie tak z ta zwrotnica,nie widze innego wyjasnienia, ona powinna tylko obcinac pasmo a nie wytłumiać....

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 09-12-2007, 18:38   

mitutoyo napisał/a:
Zatkaj bas refleks na próbe,powinno byc troche lepiej
Myślałem, ze otwór może być za mały i bas nie może się wydostać.
mitutoyo napisał/a:
Z drugiej strony to moze cos jest nie tak z ta zwrotnica,nie widze innego wyjasnienia, ona powinna tylko obcinac pasmo a nie wytłumiać....
Ja pier...... no drugiej takiej samej na próbę nie kupię. A zresztą bas jest OK tylko chyba ciszej więc nic więcej z tym nie robię.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2007, 12:54   

Jest tak jak powinno byc - to ze ciszej to wynika z tego ze w przypadku niskich czestotliwosci ucho ludzkie bedzie odczuwalo te nizsze jako troche mniej glosne. Juz tu o fonach pisac nie bede - ma tak byc i juz :D
Co do skrzyni i glosnika to stawiam flache ze sa zle dobrane - niepisane regula jest to ze BR ma srednice ok 1/3 srednicy glosnika. Tak +/-. No ale nie o poprawnosci tonalnej tu mialo byc tylko o tym zeby sie sub nie zatarl. Ustaw na 80Hz a z gainem to juz jak wolisz choc na maxa bym nie dawal - sprobuj 3/4.
Pozdrawiam
Kamyk

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 10-12-2007, 13:47   

KamykGdynia napisał/a:
niepisane regula jest to ze BR ma srednice ok 1/3 srednicy glosnika.
Czyli otwór mam duuużo za mały?

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2007, 14:03   

To swoja droga. W takich tanich konstrukcjach lepiej stosowac skrzynie zamkniete bo BR ciezko jest dobrze zestroic majac parametry glosnika , co dopiero ich nie majac :D
Dobra zasada jest to ze skrzynia zamknieta powinna miec mniej wiecej tyle litrow ile glosnik ma srednicy w cm. To tak jezeli chodzi o aplikacje "w ciemno" :)
Pozdrawiam
Kamyk

Odpowiedz do tematu