Dodatki do paliwa |
Autor |
Wiadomość |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:50
|
|
|
JCH napisał/a: | Tankuj paliwo na dobrych stacjach, nie na żadnych "no name'ach". |
Zdecydowanie stacje korporacyjne, jednak tak na prawdę nie ma reguły. Słyszałem o zamarznietej ropie z Orlenu, BP i Statoil. Nie ma reguły. Wkurza mnie to, że w Polsce paliwa są takie "zasyfione". Na niemieckiej benzynie czy ropie jest zupełnie inna jazda. Pociesza mnie tylko fakt, że na Ukrainie mają jeszcze gorzej
Co do dodatków ja od czasu do czasu coś tam wleję w bak. Ale to takie placebo. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
vaciok
Forumowicz vaciok

Auto: MSS 1.3 1999r.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 76 Skąd: tarnowskie góry
|
Wysłany: 17-04-2009, 21:17
|
|
|
Też znalazłem coś ciekawego.
www.modifikator.pl
Musze to wypróbować. |
|
|
|
 |
lolofontello
Nowy Forumowicz lolofontello

Auto: MSS 1,9 DID 2000r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2008 Posty: 23 Skąd: Stalowa Wola
|
Wysłany: 17-04-2009, 21:27
|
|
|
Ja stosowałem co 5 tyś w swojej Toyotce Corolli 1,8D, ponieważ libiła przy mocniej wciśniętym gazie trochę pokopcic. Nawet mi mówiono że mam auto Jamesa Bonda bo jak uciekam to mam zasłonę dymną. Po zastosowaniu STP w czarnej butelce na 4 tyś problem mijał, ale zaznaczam że to była stara Toyotka (90r). W moim MSS nie kopci nic (najlpeij zobaczyc jak da się "batem" w nocy a inne auto świeci nam z tyłu, wtedy pięknie widac wspomnianą dymną zasłonę ). Kolega z pracy zastosował STP do benzyniaka i potwiredził przybytek, a może odnalezienie kilku koników (Daewoo Lanos 1.4).
Także POLECAM! Nie zaszkodzi na pewno, a może tylko pomóc! |
_________________ lolofontello |
|
|
|
 |
emkawu
Mitsumaniak The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
|
Wysłany: 07-01-2010, 22:11
|
|
|
W instrukcji obsługi do DIDa znalazłem (na samym końcu) zalecenie, żeby przy dużych mrozach do oleju napędowego dolewać nawet do 30% benzyny.
Szczegóły macie poniżej:
 |
_________________ " Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi " |
|
|
|
 |
mike79
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,9DID 09/2000
|
Wysłany: 02-07-2010, 22:50 modyfikator plus
|
|
|
ciekaw jestem czy udało Ci się wypróbować tego modyfikatora. a może ktoś inny może próbował. sam chętnie spróbuję tylko zanim wydam prawie 200pln, to wolę posłuchać jak to w praktyce wypada... |
_________________ Mike |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
Gabriel68
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
 |
pawelkaw
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1,6
|
Wysłany: 12-07-2010, 19:54
|
|
|
Kiedyś te dodatki uratowały mój portfel. Miałem diesla miał z dziwną usterką, czasem przy rozruchu kompletnie nie miał mocy i potwornie kopcił. W serwisie facet powiedział, że wtryskiwacze są przytkane i mogę spróbować tych wynalazków, a jak nie pomoże to regeneracja (ok 350 zł/szt) lub wymiana( oj drogo, drogo). Pojechałem prosto od niego na stację kupiłem domieszkę chyba STP. Po przejechaniu dosłownie 20 km usterka zniknęła. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 12-07-2010, 21:55 Re: modyfikator plus
|
|
|
mike79 napisał/a: |
ciekaw jestem czy udało Ci się wypróbować tego modyfikatora. a może ktoś inny może próbował. sam chętnie spróbuję tylko zanim wydam prawie 200pln, to wolę posłuchać jak to w praktyce wypada... |
stosowalem ... wg mnie zadnych rezultatow ... ani pozytywnych ani negatywnych ... aczkolwiek zastosowalem go profilaktycznie, gdyz moj silnik po wymianie popychaczy chodzi jak igla. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 13-07-2010, 08:46
|
|
|
gulgulq napisał/a: | ja w tamtym tygodniu zalałem stp do disla z antyżelem | ten niebieski , potwierdzam.
Zalałem Ultimate Diesel + opakowanie niebieskiego do pełnego baku i jakby lepiej chodził, ciszej ( ustało lekkie grzechotanie wtrysków) i lepiej przyśpieszał.
Następnym razem planuję wlać jeszcze czarnego do czyszczenia wtrysków i zobaczymy jaki efekt będzie. Bo ten niebieski w/g etykietki to poza antyżelem jakichś super specjalnych właściwości czyszczących nie ma. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
kazan
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.9 DiD Comfort
|
Wysłany: 13-09-2010, 08:55
|
|
|
"Mi wystarczy jak raz na jakiś czas zaleję pełny bak V-Power Diesel na Shell'u."
No to ja miałem chyba totalnego pechozola. Po V-Powerze 1/3 stada koni spierdzieliło mi z samochodu. Przy tankowaniu też wyszedłem z założenia, że raz na jakiś czas mojemu MMS należy się urozmaicenie. Od tamtej pory omijam Shell. No chyba, że po kilka litrów. Akurat tyle ile trzeba by dostać Ferrari w "promocyjnej" cenie. Ale na to nie ma rady synek zbiera, a tata ma do niego słabość.
A tak serio od kilku lat tankuję w Neste (Lublin, Waszawa, Radom i okazonalnie inne). NIGDY nie miałem problemów. Jeżdżę dieslami od wielu lat (ok. 15) Zawsze w zimie (DO KAŻDEGO TANKOWANIA) dolewam preparat zapobiegający wytrącaniu parafiny. Przez wiele lat używałem produktu Castol'a (w takiej wydłużonej butelce z czerwoną nakrętką), ale ostatnio go nie widzę. Więc używam szwedzkiego wynalazku, dostępnego na większości stacji.
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 17-02-2011, 02:21
|
|
|
halbog napisał/a: |
Osobiście używam dodatków do paliwa Xeramic, czyszczących układ paliwowy i wtryskiwacze (do silników benzynowych). Używałem z powodzeniem w Suzuki Swifcie, autko było 17 letnie ze stosownym przebiegiem, a po wlaniu dodatku robiło się wyraźnie żwawsze i z mniejszym apetytem na paliwo . Ten sam dodatek używam teraz w MSS, jestem zadowolony z efektu. Paliwo kupuję na Tesco, oni kupują od Lotosu, bynajmniej ich cysterka ostatnio tam się opróżniała
Pozdrawiam.
Bogdan | trochę odgrzeję kotleta, ale podzielę się swoim doświadczeniem z paliwem z tesco... moja mazda trzepie troszeczkę km w moich rękach, miesiecznie jakies 2000 km, więc tych tankowań na tesco kilka było - uważałem że wszystko jest ok, bo znalazłem w necie że spełnia normy itd... dopóki nie chciało mi się jechać na tesco i zatankowałem kilka litrów wzbogacanej 98-tki ze statoilu (40 gr drozsza od 95-tki by tesco wiec wiadomo)... różnica w pracy silnika byla i to wyrazna, mimo ze obydwa paliwa wymieszaly sie mniej wiecej w stosunkach 1:1, co by bylo gdybym zalał na statoilu do pełna.. powiem tak - od tej pory na tesco czy innych oszołomach nie leję... bliska to to samo co orlen, a do tego mam zaufanie - skoro ceny są takie same (w-wa, górczewska) to czemu tam nie zalewać?
teraz muszę dorwać czarne STP, bo po czerwonym 4000 km temu efektu odczuwalnego nie bylo i jedziemy dalej z koksem |
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 17-02-2011, 09:45
|
|
|
xjacobs, to jest nas już dwóch, którzy zakończyli przygodę z tankowaniem na tesco. Od ok. roku tankuję na orlenie i misia nie dusi ani muli, co jest warte paru groszy więcej za litr paliwa .
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 17-02-2011, 10:08
|
|
|
Hej, ja czasem zalewam na pobliskim leclercu, ale pomna różnych opinii staram się tam nie tankować raz za razem.
Dodatków STP zachwalać nie trzeba, lałam je nawet w cienkim Gwiazdę podkarmiam czasem niebieskim, ale na wiosnę zachęcona przez Was na pewno chlusnę czarnego.
W tym sezonie do ropy dolewam w zimę z każdym tankowaniem Xeramic na zimę i z paleniem nie mam najmniejszych problemów. Chyba mogę polecić |
|
 |
|