Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatki do paliwa
Autor Wiadomość
Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-04-2009, 09:50   

JCH napisał/a:
Tankuj paliwo na dobrych stacjach, nie na żadnych "no name'ach".

Zdecydowanie stacje korporacyjne, jednak tak na prawdę nie ma reguły. Słyszałem o zamarznietej ropie z Orlenu, BP i Statoil. Nie ma reguły. Wkurza mnie to, że w Polsce paliwa są takie "zasyfione". Na niemieckiej benzynie czy ropie jest zupełnie inna jazda. Pociesza mnie tylko fakt, że na Ukrainie mają jeszcze gorzej :)

Co do dodatków ja od czasu do czasu coś tam wleję w bak. Ale to takie placebo.

vaciok 
Forumowicz
vaciok

Auto: MSS 1.3 1999r.
Wysłany: 17-04-2009, 21:17   

Też znalazłem coś ciekawego.
www.modifikator.pl
Musze to wypróbować.

lolofontello 
Nowy Forumowicz
lolofontello

Auto: MSS 1,9 DID 2000r.
Wysłany: 17-04-2009, 21:27   

irekmiecz napisał/a:
Odświeże temat. Może ktoś z was stosuje coś z tego http://www.stp.com.pl/produkty/paliwa.html , http://www.valvoline.pl/M...aner_index.html nasz "miś" ma ponad 180tkm i może dobrze by mu zrobiło taki przeczyszczenie? A może coś innego o podobnym działaniu stosujecie? Podchodzę do takich wynalazków dość ostrożnie i dlatego pytam. :?:

Ja stosowałem co 5 tyś w swojej Toyotce Corolli 1,8D, ponieważ libiła przy mocniej wciśniętym gazie trochę pokopcic. Nawet mi mówiono że mam auto Jamesa Bonda bo jak uciekam to mam zasłonę dymną. Po zastosowaniu STP w czarnej butelce na 4 tyś problem mijał, ale zaznaczam że to była stara Toyotka (90r). W moim MSS nie kopci nic (najlpeij zobaczyc jak da się "batem" w nocy a inne auto świeci nam z tyłu, wtedy pięknie widac wspomnianą dymną zasłonę ;-) ). Kolega z pracy zastosował STP do benzyniaka i potwiredził przybytek, a może odnalezienie kilku koników (Daewoo Lanos 1.4).

Także POLECAM! Nie zaszkodzi na pewno, a może tylko pomóc!

emkawu 
Mitsumaniak
The Bishop

Auto: MSS 1,9 DID Comfort
Wysłany: 07-01-2010, 22:11   

W instrukcji obsługi do DIDa znalazłem (na samym końcu) zalecenie, żeby przy dużych mrozach do oleju napędowego dolewać nawet do 30% benzyny.

Szczegóły macie poniżej:

mike79 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9DID 09/2000
Wysłany: 02-07-2010, 22:50   modyfikator plus

vaciok napisał/a:
www.modifikator.pl
Musze to wypróbować.

ciekaw jestem czy udało Ci się wypróbować tego modyfikatora. a może ktoś inny może próbował. sam chętnie spróbuję tylko zanim wydam prawie 200pln, to wolę posłuchać jak to w praktyce wypada...

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 03-07-2010, 08:27   

mike79, cały długi temat o tym środku jest w dziale Carismy

Gabriel68 
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Wysłany: 10-07-2010, 22:08   

W dziale Galanta - Modyfikator plus

pawelkaw 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,6
Wysłany: 12-07-2010, 19:54   

Kiedyś te dodatki uratowały mój portfel. Miałem diesla miał z dziwną usterką, czasem przy rozruchu kompletnie nie miał mocy i potwornie kopcił. W serwisie facet powiedział, że wtryskiwacze są przytkane i mogę spróbować tych wynalazków, a jak nie pomoże to regeneracja (ok 350 zł/szt) lub wymiana( oj drogo, drogo). Pojechałem prosto od niego na stację kupiłem domieszkę chyba STP. Po przejechaniu dosłownie 20 km usterka zniknęła.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 12-07-2010, 21:55   Re: modyfikator plus

mike79 napisał/a:
vaciok napisał/a:
www.modifikator.pl
Musze to wypróbować.

ciekaw jestem czy udało Ci się wypróbować tego modyfikatora. a może ktoś inny może próbował. sam chętnie spróbuję tylko zanim wydam prawie 200pln, to wolę posłuchać jak to w praktyce wypada...

stosowalem ... wg mnie zadnych rezultatow ... ani pozytywnych ani negatywnych ... aczkolwiek zastosowalem go profilaktycznie, gdyz moj silnik po wymianie popychaczy chodzi jak igla.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 13-07-2010, 08:46   

gulgulq napisał/a:
ja w tamtym tygodniu zalałem stp do disla z antyżelem
ten niebieski , potwierdzam.
Zalałem Ultimate Diesel + opakowanie niebieskiego do pełnego baku i jakby lepiej chodził, ciszej ( ustało lekkie grzechotanie wtrysków) i lepiej przyśpieszał.
Następnym razem planuję wlać jeszcze czarnego do czyszczenia wtrysków i zobaczymy jaki efekt będzie. Bo ten niebieski w/g etykietki to poza antyżelem jakichś super specjalnych właściwości czyszczących nie ma.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 13-07-2010, 10:52   

Mi wystarczy jak raz na jakiś czas zaleję pełny bak V-Power Diesel na Shell'u.

kazan 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.9 DiD Comfort
Wysłany: 13-09-2010, 08:55   

"Mi wystarczy jak raz na jakiś czas zaleję pełny bak V-Power Diesel na Shell'u."
No to ja miałem chyba totalnego pechozola. Po V-Powerze 1/3 stada koni spierdzieliło mi z samochodu. Przy tankowaniu też wyszedłem z założenia, że raz na jakiś czas mojemu MMS należy się urozmaicenie. Od tamtej pory omijam Shell. No chyba, że po kilka litrów. Akurat tyle ile trzeba by dostać Ferrari w "promocyjnej" cenie. Ale na to nie ma rady synek zbiera, a tata ma do niego słabość.
A tak serio od kilku lat tankuję w Neste (Lublin, Waszawa, Radom i okazonalnie inne). NIGDY nie miałem problemów. Jeżdżę dieslami od wielu lat (ok. 15) Zawsze w zimie (DO KAŻDEGO TANKOWANIA) dolewam preparat zapobiegający wytrącaniu parafiny. Przez wiele lat używałem produktu Castol'a (w takiej wydłużonej butelce z czerwoną nakrętką), ale ostatnio go nie widzę. Więc używam szwedzkiego wynalazku, dostępnego na większości stacji.
Pozdrawiam
Piotr

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 17-02-2011, 02:21   

halbog napisał/a:
irekmiecz napisał/a:
Odświeże temat. Może ktoś z was stosuje coś z tego http://www.stp.com.pl/produkty/paliwa.html , http://www.valvoline.pl/M...aner_index.html nasz "miś" ma ponad 180tkm i może dobrze by mu zrobiło taki przeczyszczenie? A może coś innego o podobnym działaniu stosujecie? Podchodzę do takich wynalazków dość ostrożnie i dlatego pytam. :?:

Osobiście używam dodatków do paliwa Xeramic, czyszczących układ paliwowy i wtryskiwacze (do silników benzynowych). Używałem z powodzeniem w Suzuki Swifcie, autko było 17 letnie ze stosownym przebiegiem, a po wlaniu dodatku robiło się wyraźnie żwawsze i z mniejszym apetytem na paliwo :lol: . Ten sam dodatek używam teraz w MSS, jestem zadowolony z efektu. Paliwo kupuję na Tesco, oni kupują od Lotosu, bynajmniej ich cysterka ostatnio tam się opróżniała :wink:
Pozdrawiam.
Bogdan
trochę odgrzeję kotleta, ale podzielę się swoim doświadczeniem z paliwem z tesco... moja mazda trzepie troszeczkę km w moich rękach, miesiecznie jakies 2000 km, więc tych tankowań na tesco kilka było - uważałem że wszystko jest ok, bo znalazłem w necie że spełnia normy itd... dopóki nie chciało mi się jechać na tesco i zatankowałem kilka litrów wzbogacanej 98-tki ze statoilu (40 gr drozsza od 95-tki by tesco wiec wiadomo)... różnica w pracy silnika byla i to wyrazna, mimo ze obydwa paliwa wymieszaly sie mniej wiecej w stosunkach 1:1, co by bylo gdybym zalał na statoilu do pełna.. powiem tak - od tej pory na tesco czy innych oszołomach nie leję... bliska to to samo co orlen, a do tego mam zaufanie - skoro ceny są takie same (w-wa, górczewska) to czemu tam nie zalewać?
teraz muszę dorwać czarne STP, bo po czerwonym 4000 km temu efektu odczuwalnego nie bylo i jedziemy dalej z koksem ;)

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 17-02-2011, 09:45   

xjacobs, to jest nas już dwóch, którzy zakończyli przygodę z tankowaniem na tesco. Od ok. roku tankuję na orlenie i misia nie dusi ani muli, co jest warte paru groszy więcej za litr paliwa :wink: .
Pozdrawiam
Bogdan

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 17-02-2011, 10:08   

Hej, ja czasem zalewam na pobliskim leclercu, ale pomna różnych opinii staram się tam nie tankować raz za razem.
Dodatków STP zachwalać nie trzeba, lałam je nawet w cienkim ;) Gwiazdę podkarmiam czasem niebieskim, ale na wiosnę zachęcona przez Was na pewno chlusnę czarnego.
W tym sezonie do ropy dolewam w zimę z każdym tankowaniem Xeramic na zimę i z paleniem nie mam najmniejszych problemów. Chyba mogę polecić :)

Odpowiedz do tematu