Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:30 |
[Cari 1.8 GDI] Chcę kupić Carisme 1.8 GDI |
Autor |
Wiadomość |
Kenichi [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2008, 20:33
|
|
|
Panowie pytałem Was o zuzycie paliwa na trasie przy 90 km/h dlatego że przy takiej jezdzie własnie uwidacznia się doskonałość lub niedoskonałość techniczna silnika, opinie są różne, a dlaczego akurat stawiałem na 5l/100km bo przedewszystkim sugerowałem się archiwalnym już numerem tygodnika motor http://www.fotosik.pl/pok...15a650f9c1.html
http://www.fotosik.pl/pok...38626ed26e.html
Artykuł jest bardzo obiecujacy i to własnie pod jego wpływem rozważam zakup własnie GDI ale jesli nie jest tak różowo z tym spalaniem to tak mysle że może lepszym rozwiązaniem bedzie civic 1,8 Vti (B18C4) koszta eksploatacji bedą mnej wiecej takie same a radość z jazdy więkrza
saphire napisał/a: | to chyba tylko jak zdechnie sonda lambda ale i tak nie pali wtedy aż tyle, raczej coś koło 15l |
Gdzieś mi sie to obiło o oczy ale w kazdym bądz razie niechodziło tam o sonde, jak znajde może ten tekst to dam linka.
a na razie to dzieki wszystkim za udzielenie info, ja osobiście to muszę jeszcze pojezdzić tymi autami i wówczas ocenić co będzie lepszym wyborem. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 23-01-2008, 23:21
|
|
|
Kenichi, ile Ty myslisz, że takie Vti spali. I nie licz na cene poniżej 20 tys za egzemplarz w dobrym stanie. W trasie poniżej 7l zapomnij . Ale 169 KM robi swoje.
A jak sie bawic to... http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C3971307. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 23-01-2008, 23:29
|
|
|
Kenichi napisał/a: | a dlaczego akurat stawiałem na 5l/100km bo przedewszystkim sugerowałem się archiwalnym już numerem tygodnika motor |
pewnie zaraz ktos mnie skomentuje negatywnie, ale w te wakacje jak wracalem z nad morza zrobilem sobie taki krotki test oszczednej jazdy, i po zresetowaniu kompa na 5tym biegu przy dosyc malych predkosciach, srednie zuzycie paliwka wynosilo 3,1l/100KM (bylo nawet mniej ale mniejsza z tym). W polskich warunkach jest to ciezki wynik do osiagniecia...ja jechalem w nocy, gdzie ruch byl minimalny a wrecz go nie bylo, wiec moglem sobie pozwolic na jednostajna jazde bez naglych przyspieszen i zahamowan, korzystalem ze wzniesien (puszczalem gaz i jechalem na biegu, pod gorke rozpedzalem sie przed nia... itp) Moim zdaniem bez problemu bym zszedl do jakis (srednio) 4-5l/100km ale jaka jest przyjemnosc jazdy przy predkosciach (rzedu 60km/h na np. autostradzie )
...3eba korzystac ...podobno zasobow ropy zostalo nam na jakies 20lat
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Kenichi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 00:19
|
|
|
Morfi napisał/a: | Kenichi, ile Ty myslisz, że takie Vti spali. I nie licz na cene poniżej 20 tys za egzemplarz w dobrym stanie. W trasie poniżej 7l zapomnij |
Ja to mysle że spali mi tyle co polonez no a róznica w jezdzie no to wiadomo... A co do ceny to myslę że jak http://moto.gratka.pl/tre...e11d3567ba0&s=1 facet ja przytargał ze Szwajcarii i tyle chce to myslę że ze 3 tyś to conajmniej chce na niej ugryść, wiec z ceną jeszcze może by tak aż strasznie niebyło wysoko,tylko wiadomo trzeba coś wybadać i samemu zciągnąć
No ciekawa oferta z tym że ja jestem wrogiem wszelkich swapów , strumiennic, stożków, turbin, chiptuningów , gleb, i cul wie co jeszcze.... poza tym to i trzeba liczyć się też z paliwem a w tym przypadku to srednia to napewno z 12-16 liter Robson86 napisał/a: | srednie zuzycie paliwka wynosilo 3,1l/100KM (bylo nawet mniej ale mniejsza z tym)
| Hmmm niewiem co mysleć .... oni w tym motorze osiagali takie sztuczki ale to po zmianie opon, ustawieniu geometrii, zalaniu lekkobieznymi olejami i przedewszystkim na nowym samochodzie....
Robson86 napisał/a: | ...3eba korzystac ...podobno zasobow ropy zostalo nam na jakies 20lat |
Spokojna głowa już ci magicy od modyfikacji genetycznych wychoduja takie rośliny że ropa sama będzie rosnąć na polach |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 24-01-2008, 02:08
|
|
|
Cezar napisał/a: | Powiem jednak ze taka jazda szybko nudzi czlowieka |
znudzi predkośc usypiająca wrecz...szczegolnie jadac w nocy Kenichi napisał/a: | Hmmm niewiem co mysleć .... oni w tym motorze osiagali takie sztuczki ale to po zmianie opon, ustawieniu geometrii, zalaniu lekkobieznymi olejami i przedewszystkim na nowym samochodzie.... |
kwestia nauczenia sie jazdy samochodami z silnikami GDI. Podalem ci wartosci jakie widnialy na kompie pokladowym, ale z 20km przejechalem przy wskazaniach 2,9-3,9l/100km ale jechalem ledwo przyciskajac pedal gazu, a wrecz rozpedzajac autko bardziej i puszczajac gaz zeby przyhamowac silnikiem (wtedy oszczedzalem paliffko) itd...pozniej prawie usnalem, wiec musialem przyspieszyc
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
|
|
|
 |
jawor44 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 11:45
|
|
|
cienkie cos te fotki.ja tam nie widze zadnych oznaczen na klapie.moze cos sie dzialo z tylem.nie jest napisane "bezwypadkowy" wiec moze cos bylo robione. |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 24-01-2008, 13:00
|
|
|
Pierwszy raz widzę cari combi . Znaczek Mitsu też jakiś skromny, tylko jeden diament (o ile można to nazwać diamentem?) . Wolę chyba zostać przy swojej. |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 24-01-2008, 18:11
|
|
|
...no i te dorobione przedłużenie maski - "badlook" .Przesada
|
|
|
|
 |
Kenichi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 19:13
|
|
|
Mam pytanie co sadzicie o tej cari http://moto.gratka.pl/tre...8a8563f0ca8&s=3 I czy były przeprowadzane jakieś zmiany w silniku w modelach po liftingu ?
Cezar napisał/a: | Mi sie raz tak udalo uzyskac 3,5l na 100, predkosc bardzo jednostajna i tylko leciutkie smyranie pedalu gazu aby utrzymac predkosc |
Robson86 napisał/a: | kwestia nauczenia sie jazdy samochodami z silnikami GDI |
To troche jak z dieslami, tam tez jesli delikatnie dotyka sie pedału gazu (ale tak aby nie dusic silnika) to zuzycie znacząco spada. Cezar napisał/a: | Powiem jednak ze taka jazda szybko nudzi czlowieka |
no ja wiem że to troche nudzi ale jesli na 100 km oszczędzimy z 12 zeta to za miesąc troche sie tego uzbiera
[ Dodano: 24-01-2008, 19:24 ]
zdaje się że tamten samochód nie posiada tego silnika GDI... a już tak obiecujaco wygladało.... |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 24-01-2008, 20:06
|
|
|
Samochod z linka to GDI, te silniki przez caly okres produkcji byly takie same. Gdzies czytalem ze te pierwsze GDI mialy jakies problemy (zbieranie sie sadzy-ale nie tylko w przepustnic...tak czy inaczej potrzeba bylo zdjac glowice zeby to wyczyscic, ale glowy nie dam uciac), ktore pozniej wyeliminowano. W 01/02 roku zmniejszono liczbe koni mechanicznych z 125 do 122
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 24-01-2008, 20:54
|
|
|
Była też wymiana tłoków jakiś czas po liftingu ze względu na wyrabiające się i stukające sworznie, więc taki sam to on cały czas nie był. |
|
|
|
 |
Kenichi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 21:12
|
|
|
Na http://auto.gazeta.pl/auto/1,72135,2132079.html piszą tak:
"Silnik 1.8 GDI
to chyba najsłabszy pomysł Mitsubishi ostatnich lat. Część kłopotów to wina złego paliwa (producent zaleca przynajmniej 95 oktanów, przypadkowe tankowanie może nas kosztować nawet 7000 zł - przybliżony koszt wymiany pompy wysokiego ciśnienia). Jednak niektórzy właściciele Carismy GDI mają kwaśne miny, mimo że tankują na sprawdzonych stacjach. Silnik czasem kaprysi - nagle podczas jazdy we wstecznym lusterku zobaczymy kłęby ciemnego dymu. Silnik gaśnie. Po kilku minutach da się uruchomić, warto jednak zdjąć na chwilę jedną z klem akumulatora (żeby zrestartować komputer). Jedna ze 150 nowinek, prawdopodobnie któryś z systemów elektronicznych miał ochotę "zalać" silnik paliwem.
Podczas wymiany oleju musimy się przygotować na widok ciemnej i brudnej jak w dieslu cieczy. Zalecane częste wymiany i specjalne płukanki. Ten typ tak ma. "
w sumie niewiem co tym mysleć ... a auto z ogłoszenia zdaje sie być w super zajefajnym stanie, trza by go jeszcze obejrzeć, troche podejrzenie budzi przebieg , facet niema żadnej książki serwisowej , żadnych faktur ani badan tuv |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 24-01-2008, 21:24
|
|
|
Kenichi napisał/a: | to chyba najsłabszy pomysł Mitsubishi ostatnich lat |
gdyby tak bylo, to fsi by nie powstalo....Ten silnik pokazal poziom na jakim stoi firma Mitsubishi. VW potrzebowal na to wiecej czasu...
Nie ma co brac do siebie wszelkiego rodzaju tekstow z gazet typu np. motor
Najwieksza skarbnica wiedzy sa wlasciciele i uzytkownicy takich samochodow z takimi silnikami.
Ci z czasopism dostana taki samochod na pare dni a pozniej opisuja niekiedy bzdury jakby jezdzili takim samochodem* cale zycie.
Samochodem ...samochodami, bo opisuja ze to sie dzieje w wiekszej ilosci autek
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|