Monitor: panorama czy 4:3? |
Autor |
Wiadomość |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 24-03-2008, 21:17
|
|
|
gregorbu napisał/a: | 3. Samsung 206BW |
Sam poczatkowo sie zastanawialem nad tym samsungiem. Ogladajac na nim obraz w sklepie nie mialem sie wlasciwie do czego przyczepic, chociaz katy w matrycach TN wg mnie zostawiaja troche do zyczenia
Potem wymyslilem ze chce 22, a jak juz wlasciwie bylem zdecydowany to stwierdzilem ze matryca TN mi nie odpowiada i wrocilem do 20 NEC'a ale to troche wyzsza poprzeczka cenowa.
W temacie samego monitora to nie wiele pomoglem ale zdecydowanie moge polecic sklep z tego linka. Kupilem tam juz 2 monitor i jest milo wesolo i przystepnie cenowo |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 24-03-2008, 21:30
|
|
|
Hmn powiem tak , szukałem swego czasu dobrego monitora za rozsądną cenę , co wybrałem , a mianowicie monitor 19 cali LG Flatrona L1953TR , w grudniu 2007 zapłaciłem za niego 890 PLN , i muszę powiedzieć że naprawdę jestem z wyboru zadowolony (porównanie ceny do jakości rewelacja)jak bym miał szukać to coś podobnego .
Pozdrav |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2008, 21:48
|
|
|
harpagan napisał/a: | W temacie samego monitora to nie wiele pomoglem ale zdecydowanie moge polecic sklep z tego linka. | Który sklep? Podawałem kilka. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2008, 21:58
|
|
|
nom ten SM2043BW już lepiej
fajnie że znalazłeś coś z LG jak dla mnie suche parametry najlepsze nawet mimo tego śmiesznie wielkiego kontrastu oczywiście traktuj to z no i jakoś przekonanie do tej marki mam w domu i tivi 42" fullhd i obraz żyleta i jeden z ich pierwszych monitorów 17" i narazie zadowolony jestem bardzo
teraz zostało Ci jeszcze znaleźć te monitorki gdzieś u kogoś na półce żeby można było dotknąć obślinić i ew kupić ogólnie to większość z w tej chwili produkowanych monitorów ma podobną jakoś wyświetlanego obrazu zarówno pod względem kolorów jak i ostrości, oczywiście jeżeli mówimy o monitorach uznanych marek. raczej wszyscy producenci dają teraz także gwarancje typu door2door czyli to też nikogo już nie przekonuje, natomiast jeżeli nie jesteś grafikiem i nie potrafisz rozróżnić każdego z 32mln kolorów to możesz wybierać monitor nawet tak żeby sie podobał z obudowy i miał w miare przyzwoite parametry na dzień dzisiejszy oraz tak jak wcześniej pisałem uznaną markę, oczywiście nie zapominając o podstawach czyli DVI, a co do różnic między np czasem reakcji monitora to szczerze mówiąc nie widze różnicy między 12ms a 2, ale ja nie jestem grafikiem mimo że zdażyło mi sie dużo grać i odpalać różne dziwne rzeczy do wyświetlenia na monitorach zarówno o tym lepszym parametrze jak i odrobinę gorszym, trzeba pamiętać że matryce TN mają swoje ograniczone jeżeli chodzi o maksymalne wartości parametry i nie da sie ich przeskoczyć dlatego w tej chwili producenci biją sie na liczby czyli ja dam 2ms a Ty 5 to bede lepszy mimo tego że w niezależnym teście różnicy nie widać... siem rozpisałem mam nadzieje żę chociaż troche pomogłem |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 25-03-2008, 21:23
|
|
|
Kupiłem w końcu Samsunga 206. Jakoś bardziej skłaniałem się ku LG ale okazało się, że w sobotę ostatni egzemplarz został sprzedany.
Póki co przyzwyczajam sie do nowego nabytku. Jest... dziwnie. Obraz ładny. Po godzinie pracy sauważyłem jeden czerwonu subpiksel, mniej więcej na środku ekranu. Widoczny tylko na ciemnym tle. Jutro dzwonię do sklepu...
Dziękuję wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.
Edit:
Nie sądziłem, że ten monitor będzie aż taki ładny. Wzrornictwo pierwsza klasa, fotki nei oddają tego. Stajlisz, hehe.
[ Dodano: 26-09-2009, 09:48 ]
Tym razem przypada mi przywilej (?) wyboru monitora na prezent urodzinowy dla szwagra. Szwagier kształci się w kierunku grafiki komputerowej. Na co dzień grzebie w programach graficznych, głownie obróbka zdjęć. Docelowo chciałby się zająć projektowaniem grafiki do gier. Co moglibyście polecić w kwocie powiedzmy do 800-1.000 PLN? |
|
|
|
 |
ruslana81
Mitsumaniak żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 10 Sie 2006 Posty: 613 Skąd: W-wa Bielany & m3m
|
Wysłany: 01-10-2009, 21:11
|
|
|
gregorbu napisał/a: |
Tym razem przypada mi przywilej (?) wyboru monitora na prezent urodzinowy dla szwagra. Szwagier kształci się w kierunku grafiki komputerowej. Na co dzień grzebie w programach graficznych, głownie obróbka zdjęć. Docelowo chciałby się zająć projektowaniem grafiki do gier. Co moglibyście polecić w kwocie powiedzmy do 800-1.000 PLN? |
Uzupełniam post gregorbu: oby nie panoramiczny ten monitor i max. 19''. Mój brat zamruczał coś o LG - jak sądzicie, coś się nada, jakiś konkretny model? |
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 01-10-2009, 21:51
|
|
|
No to może coś takiego. Niestety w proporcjach 4:3 mały wybór jest ale może coś takiego:
http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31904
Monitory Eizo są jedne z najlepszych... |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-10-2009, 21:51
|
|
|
gregorbu napisał/a: |
to lepiej niech sobie sam wybierze monitor
mówie poważnie. Grafika to zupełnie inna bajka przy wyborze monitora i napewno wolałby kilka wcześnie wypróbować. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2009, 22:03
|
|
|
karolgt napisał/a: | to lepiej niech sobie sam wybierze monitor
mówie poważnie. Grafika to zupełnie inna bajka przy wyborze monitora i napewno wolałby kilka wcześnie wypróbować. | Sam mu to zaproponowałem, ale stwierdził, że nie jest na tyle zaawansowany, by mieć jakieś szczególne wymagania i jednocześnie narzucać, w jakie to wodotryski ten monitor ma być wyposażony. Jedynym jego zasadniczym wymogiem są proporcje 4:3, a jedyną dodatkową wskazówką - zaufanie do produktów LG.
Z jednej strony chcielibyśmy mu sprawić sprzęt z nieco wyższego pułapu jakościowego, z drugiej strony trudno kogoś uszczęśliwiać na siłę i żyć w przekonaniu, że nie wykorzysta możliwości posiadanego sprzętu. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-10-2009, 22:12
|
|
|
jedyne co moge więc doradzić to zwrócenie uwagi na rodzaj matrycy.
I wybór jakiegoś monitora z MVA Premium. |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2009, 00:27
|
|
|
do grafiki raczej bym polecal tylko i wylacznie S-IPS zreszta wszystko zalezy od tego jakie pieniadze wchodza w gre
gregorbu, jak Cie interesuje cos uzywanego (z gwarancja) to zadzwon bo wlasnie ogarniam ciekawy temat |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2009, 12:25
|
|
|
W grę wchodziła wyłącznie "nówka". Dziś kupiłem NEC 195VXM za 655 PLN. Cena więcej niż zadowalająca. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2009, 10:05
|
|
|
akbi napisał/a: | gregorbu napisał/a: | Cena więcej niż zadowalająca. |
ja pół roku temu trochę taniej kupiłem iiyame 22" | Ale zapewne panoramę? No - chyba, że kupiłeś coś używanego. |
|
|
|
 |
|