Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:30
Ta Carisma czy ta Almera
Autor Wiadomość
Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 04-02-2008, 15:49   

co do wersji, ich lakierowania itp. to nie ma normy co juz zostalo stwierdzone podczas poszukiwan przez rafal_szczecin carismy w dieslu, nie ma normy na pomalowane klamki, lusterka, listwy wokol szyb i el. wnetrza
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

piter23
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 16:13   

gulgulq napisał/a:
przebieg tez nierealny jak dla mnie
niemcy i holendrzy jak zakladaja hak to jezdza autem

...z tymi hakami to róznie bywa, od kilku lat, praktycznie każdy nowy samochód w Niemczech i Holandi ma zamontowany hak(odpinany).Nasi sąsiedzi to praktyczni ludzie :biggrin: :wink:

Bardziej obawiałbym sie Polskiego auta z Hakiem 8)

pzdr.

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-02-2008, 20:48   

OK.

A silnik? Czym się różni ten - 105 KM od 115 KM? Tylko mocą?

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 04-02-2008, 21:19   

Cytat:
A silnik? Czym się różni ten - 105 KM od 115 KM? Tylko mocą?

Turbina jest ze zmienna geometria lopatek
Osiagi sa lepsze, elastycznosc rowniez, spalanie deczko wyzsze,
Pozdroo

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 21:23   

Jeszcze jedna rzecz - poduszka kierowcy ma inny odcień niż kiera, być może to kwestia zdjecia ale ja bym pomierzył lakier na tej Cari.

piter23
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 21:38   

Colto napisał/a:
Jeszcze jedna rzecz - poduszka kierowcy ma inny odcień niż kiera

...jak we wszystkich Carismach z tego roku 8)

pzdr.

Tomashi 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2008, 01:53   

piter23 napisał/a:
Colto napisał/a:
Jeszcze jedna rzecz - poduszka kierowcy ma inny odcień niż kiera

...jak we wszystkich Carismach z tego roku 8)

pzdr.

Dokładnie - też to zauważyłem. Stąd wniosek, że wszystkie po dzwonie :mrgreen: :wink:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 05-02-2008, 08:25   

Bartek napisał/a:
Almerę mam w rodzinie......... PORAŻKA przez wielkie P....... Skrzynia biegów jak w C330, ciągle drobiazgi się psują.... Auto 2002 dziś oryginalny przebieg 45 000 km jeżdżone przez dziadka..... (dosłownie dziadka moich dzieci
He he.
Mój kumpel miał taką Almerę. Na gwarancji 2 razy wrócił na lawecie (raz z całą rodziną i bagażem z wakacji :evil: ). Skrzynia była w całości wymieniana. Przed końcem gwarancji sprzedał samochód, bo bał się że znowu się to stanie. Dodam że mało jest kierowców w moim wieku, którzy jeżdżą tak spokojnie i delikatnie jak on.

Tomashi 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2008, 13:29   

Cześć,

byłem, widziałem i tak:
- baaardzo mi się ONA spodobała, lepsza "na żywo" - super
- cichutki silniczek, w środku zadbane, ale:
- coś było robione z tylnim bokiem (pozań po zgrzewach) no i
ILE kosztuje wymiana rozrządu w DI-D (nie w ASO!) ??
Bo niby ma te 120 tys (udokumentowane wizyty w ASO), ale NIC nie pisze o wymianie rozrządu...więc trza założyć, że wymieniam.
No i jeszcze olej + filtr oleju.

PS. nieszczęsna półka trzeszczy - hehe, potwierdza się "wada" Carism ;)

a poza tym mam mętlik w głowie :rolleyes:

jawor44
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2008, 15:42   

jesli masz numer VIN zadzwon tam gdzie byla serwisowana i ci powiedza czy byl wymieniany pasek czy nie....!!!!po co sobe robic niepotrzebna robote i pchac sie w koszty.zadzwon moze sie dowiesz jakis innych rzeczy....

ario
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2008, 15:53   

Tomashi napisał/a:
C
ILE kosztuje wymiana rozrządu w DI-D (nie w ASO!) ??

ja po zakupie za wymianę filtrów, oleju i rozrządu (bez pompy wody) zapłaciłem jakoś 850 zł (części + robota) z czego sam olej (Edge kosztował ponad 200 zł).

acha jak dzwoniłem do ASO to za sam rozrząd chcieli 1900 zł :mrgreen:

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2008, 16:35   

rozrząd 500 z częściami i robocizną. Ja zapłaciłem 600 ostatnio za wszystkie paski klinowe, napinacze i rozrząd (pasek i napinacz) + robociznę akurat miałem gratis.

Ode mnie: Sam przesiadłem się z almery do Carismy. Co prawda jeździłem N15 ('98), ale N16 ma mój dobry kumpel i nieraz jeździłem z nim jego samochodem.

Czemu przesiadłem się na carismę?
- miałem 1,4 w gazie - mało mocy :/
- dostałem solidnego dzwona w tył i pora była pozbyć się auta (naprawa wyniosła tyle co wartość auta)
- chciałem kupić większy samochód, obszerniejszy bagażnik był tutaj istotną cechą
- almery mają beznadziejne silniki diesla
- skrzynia w N16 to tragiczna pomyłka konstruktorów, moje autko jest starsze niż almera kumpla, a skrzynia jest zdecydowanie lepsza
- komfort jazdy dużo większy w cari - twardsze zawieszenie, przy dużych prędkościach lepiej się trzyma drogi. Almera pływa :/

W zasadzie w cari zakochałem się po jeździe próbnej - dużo miejsca, zdecydowanie lepsze wykończenie w środku (pierwszy raz siedziałem w aucie z granatową deską - zazwyczaj jest szaro, albo czarno)... no i skrzynia chodzi jak w sportowym aucie:)

Tomashi 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2008, 16:42   

O! To nie tak zle: 700 zł z olejem + 4 opony ok 800zł... Cholewka :scratch:

A jak z ceną? Dobra?

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2008, 18:45   

Cena niezła, jeśli przebieg autentyczny ;) Na pewno nie budzi kontrowersji. Ja za swoją DiD 102KM ten samo rocznik (2001), z przebiegiem 136 tys. dałem 21500 z dodatkowymi oponami zimowymi na stalowych felgach. Dałem mało - ale jak się okazało kupiłem auto po solidnym dzwonie z wypaleniem poduszek - no i całe było podrapane. W kwestii lakierniczej doszedłem z nim już do ładu - słup drewniany przewrócił mi się na auto, szkody nieduże (szyba, maska), polakierowałem 3/4 samochodu z odszkodowania. Na dniach wstawię poduszki (ok 1500 złotych z regeneracją kokpitu) - i będzie pełnosprawne auto za łącznie 23 tys.

Tak więc - cena jest dobra.

Musiałbyś ją przelecieć testerem grubości, żeby sprawdzić ile razy była malowana i w którym miejscu. Ja bitych aut nie skreślam :) ale na pewno nie popełnię 2 raz takiego błędu i następne autko sprawdzę dokładniej przed kupnem :)

Tomashi 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2008, 21:19   

Heh, jakoś nikt nie zauważył, że brakuje znaczka "DI-D" z tyłu pod lewą lampą. 8)

Było coś robione i to w Niemczech (w Polsce dbają o szczegóły - znaczek by przykleili)- pytanie w jakim stopniu było uszkodzenie. :?

PS. czy któremuś z Forumowiczów odkleja się lusterko boczne?

PS2: 11.02.2008

MAM NOWE AUTO ! :biggrin: Kupiłem ta Carisme, przejechałem paręnaście km i już jestem zachwycony :headbang:
I ten.., eghm....tyłeczek :love10: Dziękuję wszystkim za rady i spostrzeżenia. Szczegóły w osobnym wątku....jak się nacieszę :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi