|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dziwna sytuacja |
Autor |
Wiadomość |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 26-03-2008, 21:50
|
|
|
nie wiem skąd ta awersja w zaciąganiu ręcznego, co innego jak ktoś nie ma, ale jak jest to chyba lepiej zaciągać. kiedyś słyszałem zabobon że linka może zamarznąć jak jest zima, ale potem przy normalnej pogodzie tez się zapomina, bo nie ma odruchu zaciągania... |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-03-2008, 22:32
|
|
|
tomusn napisał/a: | linka może zamarznąć jak jest zima | To prawda. Zimą powinno się unikać zaciągania ręcznego przy dłuższym postoju (np. na noc). |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 27-03-2008, 01:30
|
|
|
Hugo napisał/a: | Zimą powinno się unikać zaciągania ręcznego przy dłuższym postoju (np. na noc). | Potwierdzone organoleptycznie... niestety |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 27-03-2008, 07:24
|
|
|
Wina jest w 100% Mechanika.
Tylko jeżeli poda cie dosądu to będziesz musiał udowodnic, że wszystko miałeś całe.
Współczyje sytuacji i takiego mechanika |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
orz1
Mitsumaniak

Auto: mitsubishi Colt CAO 1.6
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 147 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 27-03-2008, 12:06
|
|
|
No dobra, mogę napisać finał tej całej "dziwnej sytuacji"
Dzisiaj pojechałem po samochód ze znajomym, który troszke się zna na prawie,
po dojechaniu na miejsce, zauwarzyłem że lampa i kierunek są wymienione,a więc podszedłem do mechanika żeby załatwić wszystko
Powiedziałem mu że płace za pompe wody i uszczelniacze które zamawiałem u niego, on na to że mi rozrząd wymienił (co nawet nie wchodziło w grę, bo już na to kasy nie miałem) ale ok jak zrobił to zrobił, to mu powiedziałem że płacę za wymiane rozrządu ,pompe, i uszczelniacze, czyli razem 270pln.
Powiedziałem odrazu że za lampe nie płace, bo on był odpowiedzialny za samochód od momentu oddania mu kluczyków
zdążył się zapytać jak to? a czemu tak?
znajomy odpowiedział mu prosto
- czy samochód był uszkodzony jak ja go tutaj zostawiałem?
on odpowiedział że nie
- to ja w takim samym stanie go odbieram
coś tam mruknoł "ale panowie jak to"
dodał do tego że zostawiłem go niezabezpieczonego, a po zdarzeniu zawołał mnie (zadzwonił) żebym to zobaczył, i ew. wezwał policje , czy ubezpieczyciela
-w odpowiedzi usłyszał że jego obowiązkiem i w jego interesie jest zabezpieczyć samochód, a żadna policja ani ubezpieczyciel tu nic nie da bo to jest jego zasrany obowiązek, zadbać o samochód.
Mechanik po tej rozmowe się poddał, powiedział że sobie i tak to odrobi (nie dziwie się) a ja jutro mam do niego pojechać po rachunek za rozrząd (co jest podstawą do reklamacji) oddał mi tylko stary pasek, jakiejś dziwnej, nieznanej mi firmy,jak go wyciągne z samochodu to napisze firme.
Wiem większość z was powie że nie widziałem części wydobytych z miśka, a więc nie mam pewności czy je wymienił.
odpowiedź jest prosta, wali mnie to, to jest na gwarancji |
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 27-03-2008, 12:20
|
|
|
orz1 napisał/a: | Powiedziałem mu że płace za pompe wody i uszczelniacze które zamawiałem u niego | No ok
orz1 napisał/a: | on na to że mi rozrząd wymienił (co nawet nie wchodziło w grę, bo już na to kasy nie miałem) | Hmm coś tu ściemniasz koleś Nie dawno było tak:
orz1 21-03-2008, 17:33 napisał/a: | Wczoraj zostawiłem samochód u mechanika, na jego podwórku, przed warsztatem (wymiana paska rozrządu) | Hehehe, mylisz się w zeznaniach
orz1 napisał/a: | zauwarzyłem że lampa i kierunek są wymienione | Zobacz czy to nowa, oryginalna lampa czy używka z innego CA0. Jeśli nówka to może być różnica w świeceniu a to nie ciekawy efekt.
orz1 napisał/a: | Powiedziałem odrazu że za lampe nie płace, bo on był odpowiedzialny za samochód od momentu oddania mu kluczyków | Chciał bym widzieć jego minę
orz1 napisał/a: | Mechanik po tej rozmowe się poddał | Nie miał wyjścia.
orz1 napisał/a: | powiedział że sobie i tak to odrobi | Większość takich magików to banda złodziei.
orz1 napisał/a: | większość z was powie że nie widziałem części wydobytych z miśka, a więc nie mam pewności czy je wymienił. | Wystarczy odkręcić plastikową osłonę rozrządu i zaraz siędowiesz czy pasek nowy
orz1 napisał/a: | wali mnie to, to jest na gwarancji | Ile tej gwarancji jest? Oby nie za mało |
 |
|
|
|
 |
orz1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2008, 12:47
|
|
|
londolut napisał/a: | Hmm coś tu ściemniasz koleś Nie dawno było tak:
orz1 21-03-2008, 17:33 napisał/a:
Wczoraj zostawiłem samochód u mechanika, na jego podwórku, przed warsztatem (wymiana paska rozrządu)
Hehehe, mylisz się w zeznaniach |
tak,poczatkowo miał wymienić rozrząd, ale po tej sytuacji z lampą 200zł w plecy miało być , to powiedziałem mu żeby nie wymieniał, że zapłace mu za lampe i za uszczelniacze, pompe wody. co by mnie wyniosło 320pln, a wymiana rozrządu 270pln.
Ale jak się dowiedziałem że to jego obowiązkiem jest zadbać o samochód to odrazu pomyślłem że wymienie pasek , ale gdzie indziej, ale jak już zrobił , to ok
londolut napisał/a: | wali mnie to, to jest na gwarancji
Ile tej gwarancji jest? Oby nie za mało |
powinno być 60tyś km, jutro napisze konkretnie, jak będe miał rachunek
A pasek jest firmy " federal mogul TRW " kojarzy ktoś bo ja o czymś takim nie słyszałem |
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 27-03-2008, 12:50
|
|
|
orz1 napisał/a: | pasek jest firmy " federal mogul TRW " kojarzy ktoś | Chyba raczej nie Coś dziwny ten pasek |
 |
|
|
|
 |
orz1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2008, 12:54
|
|
|
londolut napisał/a: | Chyba raczej nie Coś dziwny ten pasek |
i to bardzo dziwny,niewiem kiedy był wymieniany, a co do lampy, tak jest nowa, niewiem jeszcze jak świeci, zobacze wieczorem |
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 13:44
|
|
|
TRW to porządna marka, mało znana na naszym rynku. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 27-03-2008, 14:17
|
|
|
Ponoc TRW zostalo kupione przez LUKASA. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 27-03-2008, 14:21
|
|
|
orz1 napisał/a: | co do lampy, tak jest nowa, | Może mieć lekko żółtą poświatę bo to już nie jest ori szkło. |
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-03-2008, 14:24
|
|
|
TRW-Lucas firma OK. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 15:36
|
|
|
To sprawdź jeszcze, czy lampa ma regulację wysokości. Dostępne na rynnku zamienniki Depo regulacji wysokości nei posiadają.
Dobrze, że mechanik sam wymienił Ci pasek rozrządu. Gdyby Ci pękł pasek, koszty byłyby duuużo wyższe niż 200 PLN. Swoją drogą szczytem nieroztropności jest dla mnie wymiana pompy wody i pozostawienie starego paska. |
|
|
|
 |
orz1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-03-2008, 16:25
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Gdyby Ci pękł pasek, koszty byłyby duuużo wyższe niż 200 PLN. Swoją drogą szczytem nieroztropności jest dla mnie wymiana pompy wody i pozostawienie starego paska |
wiem o tym, dlatego po pasek i napinacz sam pojechałem do "japana" oddalonego o 98km
a co do pompy wody i napinacza to już miał zamówić mechanik i zamówił
gregorbu napisał/a: | To sprawdź jeszcze, czy lampa ma regulację wysokości. Dostępne na rynnku zamienniki Depo regulacji wysokości nei posiadają. |
coś podejrzewam że to jest chyba Depo, bo co innego mugł zamówić za 150zł |
|
 |
|
|