Cos trzeszczy w nawiewie |
Autor |
Wiadomość |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 21:39
|
|
|
U mnie jest dokladnie ten sam objaw od zawsze.
Dokladnie ze srodkowej lewej kratki terkocze .Głownie wlasnie gdy zalacze klime i wiatrak pracuje na 3 badz wyzszym poziomie.Ponizej 3 ustaje.
Pomaga zamkniecie nawiewu ale w tym momencie rozklada sie on na pozostale co za tym idzie szum ogolny sie wzmaga.
Jest to strasznie denerwujace szczegolnie gdy zalacze klime na auto i wiatrak wkreca sie na wysokie ibroty.Nie jest to zaden lisc tym bardziej ,ze macie podobny problem,wiatrak tez to nie jest bo znajduje sie on za schowkiem.
Kolejna bolaczka Galantow |
|
|
|
 |
Devo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 22:07
|
|
|
U mnie rowniez wylecialy jakis czas temu liscie z prawego nawiewu chyba na nogi. Po tym jak zaparkowalem tak, ze tylko prawe przednie kolo bylo na krawezniku. Pozatym terkotan nie stwierdzilem u siebie. |
|
|
|
 |
novy
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 320 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29-05-2008, 13:20
|
|
|
To co wam terkocze to klapki blokujace nawiew. W pozycji całkowicie otwartej są luźne i trzepią się jak skrzydełka. Wystarczy delikatnie zsunąć pokrętło blokady nawiewu, zeby przyblokować skrzydełko. Nie trzeba zamykać. |
_________________ EA5A SE
N14 SR20DET - Turbo przeciąg
 |
|
|
|
 |
michalsiak
Mitsumaniak michalsiak
Auto: Outlander III 2.0 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Mar 2008 Posty: 115 Skąd: Zbąszynek
|
Wysłany: 29-05-2008, 15:54
|
|
|
Cytat: | To co wam terkocze to klapki blokujace nawiew. W pozycji całkowicie otwartej są luźne i trzepią się jak skrzydełka. Wystarczy delikatnie zsunąć pokrętło blokady nawiewu, zeby przyblokować skrzydełko. Nie trzeba zamykać.
|
no właśnie doszedłem do tego , (pisałem pare postów wyżej).
Ale jak sprawdzić udrożnić kanały wentylacyjne , trzeba zdejmować konsolę?
a może przy okazji wymiany filtra pyłkowego dmuchnąc sprężonym powietrzem i organoleptycznie stwierdzić czy powietrze sie przedostaje do wylotów?
pozdrawiam |
_________________ michalsiak |
|
|
|
 |
zyziowaty
Forumowicz

Auto: EA3A '99, EA3W '02 Avance
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Cze 2006 Posty: 62 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-05-2008, 17:25
|
|
|
U mnie też czasem terkotało i delikatnie mówiąc drażniło - po zdjęciu schowka i wyciągnięciu filtra pyłkowego dało się dojrzeć sporo liści. Jedyny sposób - podmuchać tam trochę sprężonym powietrzem, a potem niestety posprzątać samochód - po jesieni można znaleźć naprawdę dużo śmiecia. Silnik wentylatora znajduje się przed filtrem i każdy paproch który zaciągnie może powodować hałas....
pzdr
zyziowaty |
|
|
|
 |
JimBest
Mitsumaniak

Auto: EA2A SE '98 T08
|
Wysłany: 29-05-2008, 18:11
|
|
|
Dokładnie tak jak pisze kolega - przy wymianie filtra pyłkowego dobrać się sprężonym powietrzem lub jeszcze lepiej odkurzaczem z cienką końcówką będzie sporo liści/śmieci do wyciągnięcia. |
|
|
|
 |
Fikus83
Mitsumaniak KKS

Auto: Galant '98 2.5V6 SE EA5A
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 98 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-05-2008, 20:23
|
|
|
u mnie dokładnie to samo, terkocze z prawej strony, ale nie zawsze mam nadzieję, że to zabrudzony filtr pyłkowy i po wyjęciu liści bądź innych śmieci będzie ok.. |
_________________ GALANT EA5A 2.5 V6 SE
CHRYSLER 300C Touring 3.5 V6
 |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2008, 21:54
|
|
|
novy napisał/a: | To co wam terkocze to klapki blokujace nawiew. W pozycji całkowicie otwartej są luźne i trzepią się jak skrzydełka. Wystarczy delikatnie zsunąć pokrętło blokady nawiewu, zeby przyblokować skrzydełko. Nie trzeba zamykać. |
Ciekawe spostrzezenie.Jutro tak sprobuje ,zobaczymy...
[ Dodano: 31-05-2008, 09:59 ]
Faktycznie działa.Wystarczy tylko minimalnie przymknąc.dzieki |
|
|
|
 |
|