|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: josie 30-07-2006, 22:16 |
Doradzcie |
Autor |
Wiadomość |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 02-05-2006, 16:19
|
|
|
Bartek napisał/a: | Ile km przejechales? Chyba nie 36 000? |
Przejechałem 66kkm w 3,5 roku, z czego 1 rok nie jeździłem prawie wogóle bo na urlopie dziekańskim byłem.
Pyzula mówiła że na razie robi 800-1000km miesięcznie, a gaz chce zamontować, bo
pyzula napisał/a: | jak zacznę studiować to napewno sporo ta ilość wzrośnie |
Moim zdaniem założenie LPG będzie się opłacać, szczególnie jeśli nie ma zamiaru zmieniać auta do końca studiów.
Może za bardzo chwalę LPG, ale wynika to z mojego doświadczenia, nie wiem może mam silnik z tytanu albo przyspawaną głowicę do bloku, bo jeździ od 118kkm na gazie - teraz ma 231kkm co daje 113tyś na LPG. Żeby było śmieszniej mam instalację 1 generacji, bez komputera, a z kwitów napraw i paragonów od poprzedniego właściciela można wnioskować że do przebiegu trzeba doliczyć jeszcze 30kkm. I żadna głowica nie pękła, uszczelki nie wydmuchało.
Cuda nie widy.
A problemy rodzą się w głowach mądrych typków cytat: "Gaz mu tak przykręciłem, że spala 6L, ale więcej niż 120/h nie jedzie" - usłyszane na własne uszy ostatnio.
Tyle ode mnie |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 02-05-2006, 16:26
|
|
|
Przy 60 000 km w 3 lata to z oszczednosci na jakies paldlo CA uzbierasz....ale nie przy 36..... na szybko liczac w 3 lata wyjdziesz c.a. na 0 moze 0+.....
Gaz masz 1 generacji, wiec musisz do kosztow rocznych dokladac lapowke dla diagnosty, co bardziej rozgarniety polisman tez powinien zabrac dowod, wiec tez liczac raz do roku taka akcje + kolejna lapowke, zeby odebrac dowod ..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 02-05-2006, 17:03
|
|
|
Bartek napisał/a: | Gaz masz 1 generacji, wiec musisz do kosztow rocznych dokladac lapowke dla diagnosty, co bardziej rozgarniety polisman tez powinien zabrac dowod, wiec tez liczac raz do roku taka akcje + kolejna lapowke, zeby odebrac dowod ..... |
Byłem na 3 przeglądach i różni diagności robili te przeglądy, nikt nic słowem nie wspomniał. Interesowała ich tylko szczelność pod maską i przy butli, ważność butli i skład spalin. Na odpierdziel też nie robią bo wywalili mnie raz jak zapomniałem papierów od gazu, a w zeszłym roku za hamulec.
Też słyszałem że ustawa taka weszła, że do samochodów z wtryskiem co najmniej 2gen, inaczej nie wbiją w dowód i w stacji przeglądu poinstalacyjnego nie podbiją.
Nie wiem tylko czy prawo działa wstecz - tzn że jak mam 1gen dopuszczoną kiedy była montowana, czy muszę wsadzać komputer. Widocznie nie muszę. |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 02-05-2006, 17:16
|
|
|
W Wawce byś musiał.... Ja musiałem a indstalacje mam zalożoną w 98 roku.... Wprawdzie i tak chciałem przy okazji wymiany silnika na DOHC, ale przez przegląd, musiałem załatwić to pół roku wcześniej. |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
pyzula [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2006, 22:16
|
|
|
Coraz bardziej jestem pewna że wyciągnę skadś pieniązki na ten gazik bo w ostatnim tygodniu przebiłam sama siebie (żeby zrobić 1200km to już przesadziłam)!
Samochodzik będę miała napewno jakieś 2 latka na bank a później weźmie go mój młodszy braciszek i go dobije...
Przekonałam się że raczej mi nic nie wybuchnie no to pewnie w przyszłym miesiącu już na lpg |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 02-05-2006, 23:40
|
|
|
Na pewno nic nie wybuchnie natomiast gazik w autku to wynik chłodnej kalkulacji z liczydłem w dłoni.... Skoro wyliczenia Romela Cie nie przekonują, policze to inaczej:
Zakładasz przejechanie ok. 1000 km miesięcznie
Zakładasz jeźdzenie Coltem 2 lata
Zakładasz, że czasem pojeździsz więcej....
Czyli zakładam, że przejedziesz 24 000 km "normalnie" + 6000 km "okazjonalnie" razem 30 000 km w
2 lata
Zakładam, że Twój Colt nie pali wiecej niż 7,5l/100 km średnio
Zakładam stałą cenę benzyny i stałą cene gazu przez najbliższe 2 lata (wiem, że to nierealne, ale stosunek cen benzyny do cen gazu jest podobny od dawna)
Przyjmując te założenia:
Przez najbliższe 2 lata wydasz na eksploatacje auta na benzynie:
kupując 2250 l benzyny (4.1 zł/l) wydasz na nią 9225 zł
Zrobisz 2 przeglądy w tym jeden ze świecami na które wydzasz ok. 600 zł (olej, filtry itp.)
Zrobisz 2 przeglądy rejestracyjne po 100 zł każdy
Razem 10025 zł
Przez najbliższe 2 lata wydasz na eksploatacje auta na gazie:
Założysz instalację za 2200 zł (wliczam pierwsza wymiane świec, regulacje silnika do pracy ze zweżką itp)
Spalanie gazu średnie będziesz miała na poziomie 8,6 l/100 km (15% więcej, żeby silnik palił gaz, a nie swoje części składowe)
więc na gaz (2 zł/l) na tym dystansie wydasz 5160 zł
Zrobisz 2 przeglądy oba świecami i filtrem powietrza na które wydzasz ok. 700 zł (olej, filtry itp.)
Zrobisz co najmniej 2 przeglądy instalacji gazowej z regulacją za ok. 150 zł
Zrobisz 2 przeglądy rejestracyjne po 170 zł każdy
Razem: 8550 zł
Fajnie jest zysk!!!! 1475 zł - Super!, ale......
Nie policzyłem benzyny, jaką spalisz podczas rozgrzewania silnika (u mnie wychodzi ok. 1 baku benzyny na 7-8 zbiorników gazu), ale również nie odjąłem tego dystansu z przebiegu
jest kilka ryzyk:
- pojezdzisz za długo na rezerwie - zatrzesz pompę paliwa 400 zł
- skończy się fajkocewka - na gazie to zdarza się 2x częściej min. 600 zł - w Twoim Colcie nie ma klasycznych kabli do wymiany kosztujących 100 zł za komplet)
- nie wyregulujesz na czas instalacji, nie wymiienisz na czas filtra gazu - przepalisz uszczelke pod glowica min. 1000 zł
- układ wydechowy starczy na połowę czasu, na którą starczy na benzynie.....
- Jeżdżąc mało na paliwie zatrzesz wtryskiwacze - używki po ok. 100/szt.
- wybierzesz "gazownika" a nie porządny zakład mający doświadczenie w temacie - mogą popsuć dosłownie wszystko.....
Reasumując - zyski są......mgliste, a pewność, że dojedziesz do celu również spada.... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 04-05-2006, 08:33
|
|
|
Bartku - dziękuję Ci....
- bo Ja już myślałem że ja jakiś "fobista" jestem albo zły czarownik... albo nie wiem co...
"CZYTAĆ I UCZYĆ SIE" - Wujki wiecznie życ nie będą
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 04-05-2006, 09:03
|
|
|
Moja żona przejeżdżając ok. 25-30 kkm ROCZNIE faktycznie oszczędza robiąc ten dystans na gazowni..... zwłaszcza, że jeździ głównie w mieście.... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 04-05-2006, 09:20
|
|
|
Bartek napisał/a: | - pojezdzisz za długo na rezerwie - zatrzesz pompę paliwa 400 zł
- skończy się fajkocewka - na gazie to zdarza się 2x częściej min. 600 zł - w Twoim Colcie nie ma klasycznych kabli do wymiany kosztujących 100 zł za komplet)
- nie wyregulujesz na czas instalacji, nie wymiienisz na czas filtra gazu - przepalisz uszczelke pod glowica min. 1000 zł
- układ wydechowy starczy na połowę czasu, na którą starczy na benzynie.....
- Jeżdżąc mało na paliwie zatrzesz wtryskiwacze - używki po ok. 100/szt.
- wybierzesz "gazownika" a nie porządny zakład mający doświadczenie w temacie - mogą popsuć dosłownie wszystko..... |
Bardzo mądry tekst wyjaśniający A CZEMU? sie padło pompie, uszczelce pod głowicą, fajkocewce czy wtryskiwaczom itd. Wielu z Nas nie wie czemu to sie dzieje skoro dany podzespół ma przerobione dopiero 1/2 swojej nominalnej wytrzymałości ale
GAZ TO ZŁO KONIECZNE (dla niektórych) Naprawde warto policzyć czy się go opłaca zakładać. Prawdopodobnie mój następny Gal nie będzie zagazowany. |
_________________ Gal '00 EA5A 6A13 Avance ---ZBIR---MÓJ
Colt '98 CJ1A --------CoJOt--------SOLD
Gal '91 E32A EXE ---GALANCIOR--- SOLD
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========
 |
|
|
|
 |
Maro [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2006, 14:30
|
|
|
Pyzula, Bartek i Maciek maja racje sam mialem samochod na gaz i poza subiektywnym (namacalnym) odczuciem na stacji ze leje taniej, gucio prawda!!!! Przejezdzalem podobie ok 1200 kilometrow miesiecznie ale musialem czesciej odwiedzac rozne stacje naprawcze i sprawdzac albo naprawiac moje autko. Samochod na gazie jest bardzie "kaprysny" czesciej sie psuje i poprostu trzeba o niego dbac bo gaz tego od niego wymaga (nie wiem do jakich osob nalezysz) ale nie wszystkim sie chce dbac, a to sa koszty dodatkowe ktore zaczynaja denerwowac i wku.... No chyba zebys miala fure ktora pali nie wiadomo ile i jezdzisz wiecej. Pomijam juz fakt ze fura na gazie jest odrobine slabsza. |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 04-05-2006, 18:17
|
|
|
Ja jestem po 2-giej wymianie uszcz pod głowicą (3 lata) do tego padają mi wtryskiwacze (nie wiem jak pompa paliwa zdarzyło mi sie pare razy pojeźdezić na głębokiej rezerwie) wymieniam też 2 razy częściej kable WN, kopułke z palcem, świece. Po ok 1/2 roku zaczęły się kłopoty z wydechem tzn łącznik za kol wydechowym czekam aż padnie coś dalej w tym ukł (bardziej kwasowe spaliny podobno). Mam cały czas (od wczesnej jesieni do późnej wiosny tzn kiedy mokro) głęboką fale na jałowych obrotach. Tak jak to Maro napisał/a: | poza subiektywnym (namacalnym) odczuciem na stacji ze leje taniej | żadnych +
Ale wiadomo to tylko ja mam kłopoty z gazem większość ich nie ma |
_________________ Gal '00 EA5A 6A13 Avance ---ZBIR---MÓJ
Colt '98 CJ1A --------CoJOt--------SOLD
Gal '91 E32A EXE ---GALANCIOR--- SOLD
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========
 |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 04-05-2006, 22:46
|
|
|
Ja nie mam klopotow z gazem.... tylko dlatego ze najrzadziej raz na tydzień przejeżdżam kilkadziesiąt km tym samochodem i walczę z problemami w zarodku..... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 05-05-2006, 06:52
|
|
|
Na prawdę nie wiem co z wami (niektórymi) sie stało
Jestem w ciężkim szoku ... czytam i oczom nie wierze.....
Jak pisałem podobne rzeczy od początku istanienia forum i jeszcze wcześniej, na temat gazu i problemów z nim, i nazywałem to po imieniu, to sie mnie traktowało jak "złego czarodzieja" (czytaj - upierdusa co nie lubi gazu) a bo wymyślam a bo "czarnowidz" a bo to, a bo tamto - a bo nie maiłem a cwaniakuje....
Z jednej strony ciesze sie, że jest jakaś przebitka prawdy, a z drugiej strony troche przykro...
Ale jak to ze wszystkim i najczęściej bywa - świadomość na zadany temat rodzi sie w bulach - chyba że ktoś patrzy bez "kolorowych okularów" na swiat.... i nie mówimy tu o skrajnościach...
Wszyscy stajemy przed "wyborami" różnego rodzaju - dlatego nauczmy sie kalkulować...
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
pyzula [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2006, 08:59
|
|
|
Dość skutecznie zniechęcacie mnie do gazu...ale ja się dalej zastanawiam...bo to nie ja zapłacę za założenie tej instalacji, powiedzmy że moge ją dostać w prezencie od pewnej miłej osóbki, ale te problemy o których piszecie troszkę mnie przerażają, i nie wiem czy zaryzykować!?!
Co do napraw mój samochodzik się i tak dość dziwnie zachowuje może dlatego że jak na swoje lata te jego 90000km przebiegu i troche stania w miejscu go podpsuły...
Tyle napisaliście a ja dalej nie wiem co zrobić |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 05-05-2006, 09:56
|
|
|
Na co byś się nie zdecydowała koniecznie doprowadź samochód do ładu (pełnej sprawności). Jak już się zdecydujesz na gaz, to musisz przed instalacją mieć koniecznie w pełni sprawne auto - inaczej kłopoty będą na pewno.
Co znaczy że dziwnie się zachowuje? |
|
|
|
 |
|
|