Ratunku miska cieknie! |
Autor |
Wiadomość |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2008, 23:09
|
|
|
BodoV6 napisał/a: | - czy miskę natychmiast przykręcam do bloku, oczywiście bez dokręcania "do metalu", aby została warstwa silikonu i następnego dnia delikatnie dokręcam
- czy czekam ponad te minuty |
Dokręcasz tyle ile trzeba od razu po nałożeniu silikonu. Później poczekaj minimum dwie godziny przed nalaniem oleju. Jako silikon polecam Loctite 598 |
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 10-11-2008, 19:53
|
|
|
Kurde !!! Nie uwierzycie ale miska nadal ciekenie albo to co innego...
W kazdym razie sa dwa wyjscia albo to miska albo uczelniacze wałka korbowego lub wałka rozrzadu.... Dałem auto do wymieny rozrzadu,pompy wody,uszczelniaczy oraz uszczelnia miski. Od tej pory cieknie mi olej i ubywa go.... Miska była powtórnie łatana i teraz sam niewiem jak sprawdzic skad cieknie. Wyraznie widac olej na silikonie z przodu miski ale moze to kapie z góry??? Poztym gdyby to były uszczelnicze to trzebaby znów zmieniac rozrzad???? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 10-11-2008, 23:08
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Poztym gdyby to były uszczelnicze to trzebaby znów zmieniac rozrzad???? | Jeśli to uszczelniacze, czeka Cię niestety ponowna rozbiórka rozrządu. Jeśli pasek nie jest zaolejony, można go ponownie założyć, zwracając jednak bezwzględnie uwagę na kierunek. |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 12-11-2008, 18:26
|
|
|
No i byłem na oględzinach u mechanika... pasek rozrzadu suchutki podobnie jak i okolice (mechnik mówi na to simeringi ) uczelniaczy wałka rozrządu i wału...
To chyba wyklucza ciekniecie z uszczelniaczy....
Pochodził chwile rozgrzany silnik i nie było widac zadnego wycieku.... ani z miski ani z uszczelniczy...
Jak zostawiam go na noc po dłuzszym jezdzeniu to zostaje mała plamka oleju o sr ok 4 cm zaraz pod miska z przodu a na silikonie widze olej...
[ Dodano: 12-11-2008, 18:29 ]
Co to moze byc????? Mam zamiar umyć silnik i wtedy zdiagnozowac... Licze na cenne sugestie i rady z waszej strony. POZDRO |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 12-11-2008, 18:39
|
|
|
rosomak1983, umyj silnik i patrz skąd się sączy. Przez noc 4cm plamka to nie dużo ale nie powinno w ogóle "krwawić". Zobacz jeszcze z której strony silnika zostawia plamy - przód czy tył. Może to być wyciek z dekla zaworów, sączy się gdzieś z głowicy, filtra oleju lub znowu coś z miską. Sprawdzałeś czy jest ona prosta? |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 12-11-2008, 20:16
|
|
|
londolut napisał/a: | umyj silnik i patrz skąd się sączy |
taki jest plan.
londolut napisał/a: | Przez noc 4cm plamka to nie dużo ale nie powinno w ogóle "krwawić". |
Przed wymianą rozrzadu oraz uszczelnianiem miski wogóle nie ciekło tylko lekko sie pociło
londolut napisał/a: | z której strony silnika zostawia plamy - przód czy tył |
jak pisałem plama jest z przodu pod miską i w jednym miejscu na silikonie widac wyraznie olej zawsze... tylko czy wypływa spod miski czy cos wyżej cieknie i leje na silikon.... londolut napisał/a: | sączy się gdzieś z głowicy |
mechanior to wykluczył londolut napisał/a: | znowu coś z miską. Sprawdzałeś czy jest ona prosta? | :idea:No włąsnie niewiem ale uszczelniacze chyba nie. Skad moze jeszcze cieknąc..??? |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 13-11-2008, 12:00
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Skad moze jeszcze cieknąc..??? | Hmm może być jeszcze aprat zapłonowy i chyba nic więcej. Sprawdź jeszcze czujniki wkręcone w blok. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 13-11-2008, 13:06
|
|
|
Powiem jak było u mnie...
Pierwsza diagnoza padła na aparat zapłonowy. Rzeczywiście macając wokół niego paluchem można było wyczuć olej.
Uszczelka zmieniona, wokół aparatu sucho - cieknie dalej...
Druga diagnoza - uszczelka pod głowicą, ale bezobjawowa czyli z autem nic się nie dzieje.
Przyczyną mogą być kanały olejowe na uszczelce.
Okazało się, że jest trafna. Uszczelka zmieniona i od kilku miesięcy mam spokój. Zero wycieków.
U mnie widać było olej na silniku, w dolnej jego części. Jak jest u Ciebie? |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
|