|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
..mandat... |
Autor |
Wiadomość |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-06-2006, 10:00
|
|
|
Z TEGO CO WIEM (ale nie jest to informacja potwierdzona osobiście przez mnie w policji) w Krakowie fotoradary poustawiane są na 80 km/h. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2006, 20:56
|
|
|
Hubeeert, szczeslaw, nie sądzę żeby radary były ustawiane na konkretną prędkość bez względu na to gdzie stoją. Według mnie ustawiane jest "dopuszalne" przekroczenie, czyli np. 30 km/h. Tam gdzie jest dozwolone 50, to radary focą gdy jedzie się powyżej 80, a gdy dozwolone 70, to od 100. |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-06-2006, 20:59
|
|
|
Żona złapana na kamerkę za 200 zł i 6 pkt -Puławska przechodzi w Niepodległości i tam sie moja zonka wciskała w lewo w kierunku centrum - no i za 200 ja podliczyli |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2006, 09:35
|
|
|
A ile przekroczyla predkosc? |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2006, 09:43
|
|
|
majki napisał/a: | A ile przekroczyla predkosc? |
nie za predkość a za wjechanie na Niepodległosci z Puławskiej przez ciagła linie
kamer jest kilka-wszystkie które są pokazywane w tvn turbo |
|
|
|
 |
swireek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-06-2006, 16:57
|
|
|
Serek napisał/a: | Ja ostatnio jeżdżę często do Częstochowy od strony Katowic i nie widziałem żadnych radarów Chociaż wiem jak wyglądają. Ciekawe. |
Chyba nie musisz widziec radaru,ale radar moze zobaczyc ciebie Mi pstryknał zdjecie w Pszczynie-300pln i 6pkt |
|
|
|
 |
mm3m [Usunięty]
|
Wysłany: 20-06-2006, 22:35
|
|
|
Uwaga bo bede moralizowal czyli p.......l glupoty. Zastrzegam iz w tej sprawie jestem w zasadzie calkowiecie stronniczy, gdyz w 2004 roku zakonczylem prace w policji po 9 latach sluzby. Poniwaz jestem idealista nie bylo tam dla mnie juz wiecej miejsca, gdyz wiecej etatow obsadzona jest teraz przez cwaniakow i kombinatorow. Z reszta jak widac po oby stronach barykady. Ja w zyciu zaplacilem 3 mandaty: zakaz skretu w lewo, przekroczenie predkosci o 20 km/h i spowodowanie kolizji.
Moje powody dla ktorych nalezy placic mandaty:
- poniewaz tak stanowi prawo nawej jezeli nie jest mi to na reke to ja popelnilem te wykroczenia, wiec zaplacilem,
- mam 2 synow ktorych nie chce uczyc ze najlepiej daja sobie rade ci co dobrze klamia i oszukuja.
Mam 2 synow 2 i 6 lat jezeli jakis ch.. z ciezka noga potracil by ktoregos z nich to nie wiem czy policja byla by szybsza ode mnie w wymierzeniu mu sprawiedliwosci ( pisze tu o przekroczeniu predkosci np. o okolo 70 km/h gdzie skutek na pewno bylby smiertelny).
Pracowalem okolo roku w drogowce i oprucz tego ze sie "oblowilem" (kupilem 13 letniego malucha) jak ogolnie sie o tym sadzi, to naogladalem sie dziesiatki wypadkow smiertelnych. Najefektowniejsze na E7 w okolicach Gdanska. Przekroczenia predkosci i wyprzedzanie na trzeciego. Najwiekszy wypadek smiertelny jaki obslugiwalem to czolowka - 9 ofiar, dwie rodziny jechaly na wakacje, jedni nad a drudzy znad morza. Najtragiczniejszy to potracenie 8 letniego Marcina w Przywidzu na przejsciu dla pieszych gdzie zmarl po ponad godzinnej bezskutecznej reanimacji, o dziwo w zasadzie wypadek byl z jego winy. Nagle wtargniecie, ale znam kierowce ktory go potracil, mowil ze ciezko sie po tym pozbierac.
Po tych doswiadczeniach nie staram sie kierowac tym gdzie sa radary, a gdzie mozna przycisnac tylko wyobraznia, czego wszystkim zycze.
Pisze takie rzeczy bo jestem moze zramolalym grzybem i starym gliniarzem, co mi mozna zarzucic.
Moja rada na przekroczenie predkosci to przedstawienie swojej fatalnej sytuacji finansowej, (tu uprzywilejowani sa studenci i staruszki- rencistki notorycznie przekraczajace dozwolona predkosc). Prosba o zastosowanie jak najmniejszego wymiaru kary w zwiazku z trudna sytuacja finansowa. Z tego co pamietam ( bo przepisy mogly sie zmienic) to gliniaz moze na miejscu ukarac grzywna i nie musi wysylac sprawy do Sadu Grodzkiego, zakancza postepowanie natychmiast. Jest to o wiele mniej roboty dla niego wiec jak zaproppnuje np 500zl mozna starac sie go przekonac ze takiej sumy to nie jestescie w stanie w zyciu zaplacic i bedziecie liczyc na poblazliwosc w SG (co sie tez udaje), ale jak by to bylo np. 50zl to mandat przyjmiecie od reki. W wiekszosci przypadkow powinno sie udac ale nie gwarantuje. Ja zawsze staralem sie ukarac na miejscu nawet mniejsza kwota ale zeby uciec od papierow. Najwieksze moje mandaty byly za glupote typu nie zapiecie dzieci w pasy bezpieczenstwa, wyprzedzanie na trzeciego, wymuszenia pierwszenstwa przejazdu.
Homologacja. Nawet waga sklepowa musi miec swiadectwo homologacji wiec co dopiero radar. Swadectwo takie powinno byc w radiowozie wraz z uzywanym radarem recznym, w najgorszym wypadku w jednostce policji. Radar zawsze ustawialem na 10km/h wiecej niz dozwolona predkosc aby nie bylo watpliwosci ze kierowca ja przekroczyl.
Dziekuje za uwage, jest to moj najdluzszy post w histori forum wiec czuje sie wykonczony jak kon po westernie.
Zawsze staram sie byc szczery wiec licze rowniez na szczere riposty i pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez mm3m 20-06-2006, 22:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 20-06-2006, 22:43
|
|
|
mm3m napisał/a: | Homologacja. Nawet waga sklepowa musi miec swiadectwo homologacji wiec co dopiero radar. Swadectwo takie powinno byc w radiowozie wraz z uzywanym radarem recznym, w najgorszym wypadku w jednostce policji. |
dodatkowo policjant powienien posiadać odpowiednie uprawnienia do pracy na tym sprzęcie w przeciwnym wypadku możemy sobie zyczyć miłej drogi |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
mm3m [Usunięty]
|
Wysłany: 20-06-2006, 22:45
|
|
|
Racja udowodnienia tego tez mozna sie domagac ale "pieczarki" to maja. Jak sie podwaza ich kompetencje to sie strasznie wkurzaja w wtedy 500zl murowane. Ale do odwaznych swiat nalezy. . Moj kolega z tej samej firmy tylko dzielnicowy zostal ukarany przez drogowca 300zlotowym mandatem za predkosc i jak sie okazalo nie pomogla zawodowa solidarnosc. W ostatniej chwlil zapytal o homologacje lub uprawnienia nie pamietam i wygral. Zeby nie bylo jazdy to drogowiec za niego zaplacil. Beka jak cholera. Jak widac prewencja i "szlachta" z drogowki sie nie kochaja. |
|
|
|
 |
roch_27

|
Wysłany: 20-06-2006, 22:51
|
|
|
Dokładnie trzeba wiedzić, że "zykły" policmajster nie nie ma takich uprawnień bo i po co jak siedzi za biurkiem lub tylko przemieszcza sie po mieście i legitymuje kogoś
Generalnie dobrze się rozmawia ze starszymi niz "swierzakami" juz pare razy to przerabiałem
Też noszę mundur i to bardzo podobny do pilicji bo stalowy
pozdro |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-06-2006, 22:55
|
|
|
mm3m napisał/a: | Najwiekszy wypadek smiertelny jaki obslugiwalem to czolowka - 9 ofiar, dwie rodziny jechaly na wakacje, jedni nad a drudzy znad morza. |
tez widzialem - burza byla, wczesniej 3 inne wypadki w tym poldek bez przodu
a te 9 ofiar to nissan i skoda - poczatkowo winili skode, ale jak tylko zobaczylem, ze nissan ma warszawska rej, to wiedzialem, ze to jego wina - potwierdzili to potem |
|
|
|
 |
mm3m [Usunięty]
|
Wysłany: 20-06-2006, 23:00
|
|
|
Stalowy czyli lotnik. W mojej powiatowce jest Pulk Smiglowcow Bojowych to podejrzewam ze wiesz gdzie. Mnie uczyla stara gwardia ze mundurowych sie nie karze. Mlodziez w policji teraz nie ma zasad i nikogo nie slucha, jedna z przyczyn dla ktorych dalem sobie spokoj.
[ Dodano: 20-06-2006, 22:02 ]
Czesc Krzyzaku, milo Cie czytac, pozdro dla Basi, kiedy widziales? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 20-06-2006, 23:16
|
|
|
mm3m napisał/a: | Moje powody dla ktorych nalezy placic mandaty:
- poniewaz tak stanowi prawo nawej jezeli nie jest mi to na reke to ja popelnilem te wykroczenia, wiec zaplacilem, |
Prawo ustalane jest przez ludzi, nie zawsze z właściwych pobudek (wystarczy popatrzeć na wszystkie afery z kupowaniem ustaw). Nie inaczej jest w przypadku kodeksu ruchu drogowego. Jednym z przykładów jest przeforsowanie ustawy o zakazie używania komórek, przez posłów powiązanych z producentami zestawów głosnomówiacych (zresztą dokładnie to samo miało miejsce w przypadku kas fiskalnych dla taksiarzy). Ograniczenia prędkości często ustawiane są w taki sposób, żeby nabić troszkę kasy do budżetu państwa - w miejscach, w których spokojnie można jechać sporo szybciej.
Czy jeżeli nasi rządzący "okupanci" wymyślą ustawę, że każdy samochód marki Mitsubishi zostanie skonfiskowany, bo tak im się podoba i tak sobie radośnie wymyślili, to też mamy się podporządkować, bo TAK STANOWI PRAWO?
(eeeeehhhh ja to lubię dawać mocno przejaskrawione przykłady )
mm3m napisał/a: | Jak widac prewencja i "szlachta" z drogowki sie nie kochaja. |
Nie tylko prewencja - drogówka nie kocha też kryminalnej. Słyszałem parę historyjek, jak to drogówka dawała mandaty policjantom JADĄCYM NA GWIZDKACH i wykonującym czynności służbowe. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
roch_27

|
Wysłany: 20-06-2006, 23:19
|
|
|
mm3m napisał/a: | Stalowy czyli lotnik |
dokładnie Siły Powietrzne
mm3m napisał/a: | W mojej powiatowce jest Pulk Smiglowcow Bojowych to podejrzewam ze wiesz gdzie | wiem, wiem
mm3m napisał/a: | Mnie uczyla stara gwardia ze mundurowych sie nie karze. | i to była dobra szkoła trzeba się szanować
mm3m napisał/a: | Mlodziez w policji teraz nie ma zasad i nikogo nie slucha | niestety prawda wiem na swoim doświadzczeniu jak starszy sierżant prawie prosił modego po szkole żeby ten dał sobie na wstrzymanie z mandatem a ten swoje |
 |
|
|
|
 |
mm3m [Usunięty]
|
Wysłany: 20-06-2006, 23:29
|
|
|
Racja poniewaz juz dlugo w firmie nie pracjue to nie bede bronil tych moich racji ustawodawczych ( bo mi to furczy, zwisa i powiewa) ale prz tych zdroworozsadkowych nadal pozostaje. Przyklad przejaskrawiony ale dobry tylko podejrzewam ze fala protestow w Polsce jak i na Swiecie by na to nie pozwolila. U mnie komendant dawal mandaty gliniazom wyjezdzajacym za brame bez pasow. Jest jeszcz jeden klopot bo po za kara grzywny policjant podlega jednoczesnie ukaraniu w postepowaniu dyscyplinarnym, wiec podwojnie boli. |
|
|
|
 |
|
|