Czy Carisma pojdzie w zapomnienie?? |
Autor |
Wiadomość |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 19-07-2005, 22:23
|
|
|
w ktorych buja na boki jak w lodce na jeziorze |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-07-2005, 22:32
|
|
|
To kwestia wyboru jak sądzę - jeździsz jak kapelusznik i wtedy zestaw marudzacy na prawym fotelu jest zadowolony albo jeździsz inaczej niż kapelusznik i zestaw marudzący się włącza gdy masz miękkie i wygodne zawieszenie i samochód w zakręcie podpiera się klamkami. Natomiast na naszych drogach "równych jak stół" to zawieszenie miękkie i wygodne ma swoje zalety i wadę - nie da się na nim dynamicznie jeździć (ale właściwie na żadnym sie nie da). Komfort albo sportowe doznania - ciekawe Mateusz co wybierzesz za 15 lat |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 19-07-2005, 23:03
|
|
|
na pewno nie profil opon 40
chociaz moze drogi poprawia |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 20-07-2005, 00:02
|
|
|
To może lepiej poduszkowca zrobić , dziury mu nie straszne
Na takie drogi ja nawet w Czechach będziemy jeszcze dłuuuuuuugo czekać .
A tak swoją drogą Matejko czy Ty coś z zawieszeniem robiłeś (tzn . utwardzałeś , skracałeś czy cuś ) jak dla mnie jest wystarczająco twarde ( sprężyste ) . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 20-07-2005, 08:20
|
|
|
od kilku tygodni jezdze s-ka (nie swoja) i na poczatku bylo zajebiscie ale teraz juz mi sie zygac chce od tej jazdy, co prawda da sie utwardzic w niej zawieszenie ale to nie to co koni sport plus profil 40, chyba jeszcze dlugo nie bede chcial jezdzic takimi karawanami. poprostu trzeba lubic takie bujanie. |
Ostatnio zmieniony przez arturro 20-07-2005, 23:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 20-07-2005, 18:39
|
|
|
luk_szc napisał/a: | A tak swoją drogą Matejko czy Ty coś z zawieszeniem robiłeś (tzn . utwardzałeś , skracałeś czy cuś ) jak dla mnie jest wystarczająco twarde ( sprężyste ) . |
seria wystarcza dla mnie a na nizszym nie wjade na podworko |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2005, 12:48
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | masz miękkie i wygodne zawieszenie i samochód w zakręcie podpiera się klamkami. |
Też przez jakiś czas tak myślałem, ale okazało się że to pewne uproszczenie. Zawieszenie Laguny jest wyraźnie miększe niż w Carismie, ale o zamiataniu klamkami asfaltu nie ma mowy. Nadwozie przechyla się jeszcze mniej i w ogóle zakręty jakoś słabiej się odczuwa. Moja żona zauważyła że na tych ostrzejszych nie musi się już kurczowo trzymać drzwi, co przy jeździe Carismą było normą. Róznicę czuje się też na śpiących policjantach: tych długich, ładnie wyprofilowanych przepływam mięciutko (Carisma podskakiwała na nich solidnie), ale za to na małych progach wrażenie twardości jest silniejsze niż w Carismie. |
|
|
|
 |
chwalow [Usunięty]
|
Wysłany: 03-08-2005, 11:08 Carisma...& Lancer...
|
|
|
Witajcie...
Chciałem dorzucić tutaj coś od siebie...
Carisma jest o spory kawałek przestronniejsza w środku niż lancer i tego nikt jej niezabierze. Lancer - niższy , lepiej trzyma sie drogi jest jednak autkiem o "małym duszku sportowca" czego w Carismie nieodnajdziemy ( niebiorąc pod uwage silników ).
Moim zdaniem MMC popełniło błąd wycofując Carisme z produkcji - szkoda bo to jest właśnie auto rodzinne. Cóz..marketing..niewiele osób kupiłoby Lancera mając za podobną cene wieksze auto...Nasz kraj jest za biedny na to aby ludzie kupowali sobie auta dla kaprysu - kapryśnych jest niewielu - i oni nie rzadząrynkiem...bo i ch zawszę bedzie stać na coś extra. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-08-2005, 15:25 Re: Carisma...& Lancer...
|
|
|
chwalow napisał/a: |
Carisma jest o spory kawałek przestronniejsza w środku niż lancer i tego nikt jej niezabierze. | Według mnie nowy Lancer jest w środku większy od Carismy,tylko ma inny klimat[mniej dostojnie],tak więc gdy pojawił się w Europie dni Carismy były policzone. |
|
|
|
 |
chwalow [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2005, 15:42 hmmm
|
|
|
Kazdy sadzi wg siebie...ja przesiadając sie z Carismy do nowego Lancera stwierdzam wyraźny brak przestrzeni - jednakze nowy lancerek bardzo mi sie podoba |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 25-08-2006, 21:22
|
|
|
Siemka!! Troche się spóźniłem z tą opinią , ale sądzę, że Carisma ma dość twarde zawieszenie. Jeździłem przez jakiś czas Fordem Focusem 2,0 Ghia ( Benzyna), no i dalej sądze, że Carisma ma zawieszenie jeśli nie równie twarde to jeszcze delikatnie twardsze od focusa! Takie jest moje wrażenie...poza tym fotele( w wersji Elegance-u mnie) rewelacja -żadnego kurczowego trzymania się kierownicy, czy napinania mięśni(podczas zakrętów)!!! Jak kupowałem Carisme brałem pod uwagę rónież Lagune II dci i po jeździe próbnej twierdze, że ma zawieszenie bardziej miękkie od Carisemki, a podczas szybszych zakrętów bardziej się buja i wychyla...! Moim skromnym zdaniem jest to niezwykle udany samochód (Carisma) z dobrym twardym zawieszeniem(bezpiecznym w szybkich zakrętach-nie bujającym), świetnym silnikiem GDI, piękną sportową linią nadwozia(m.in. kształt klina:) ), oraz eleganckim wnętrzem- TO JEST MÓJ IDEAŁ SAMOCHODU- i to serio
pozdro 4all |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
Ostatnio zmieniony przez Robson86 27-08-2006, 22:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 26-08-2006, 07:18
|
|
|
Dzięki za opinię ale już i tak sie na Carismę zdecydowałem i dziś nareszcie odbieram to autko od kumpla ojca.
Od razu pojadę zrobic malutką rundkę po Bieszczadach (bo tam kręcone drogi, ładne widoki i ode mnie to rzut beretem w celu oswojenia się z autkiem, jego prowadzeniem w zakrętach i tym automatem.
O nowych wrażeniach z pierwszej dłuższej rundki poinformuję bo i sam jestem bardzo ciekaw jak to się ten automat i wogóle cała Cari będzie spisywać w kręconej jeździe po górkach. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 26-08-2006, 11:18
|
|
|
ajjeeee!
...no i jak????:)
czekamy na wrażenia z "Pierwszych Jazd" nową Carisemką.................................
Pozdro |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 27-08-2006, 18:06
|
|
|
Wrażenia opisałem w tym wątku |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 27-08-2006, 22:53
|
|
|
ajjj! Gratuluje dobrego wyboru !!
Mam nadzieje, że będziesz zadowolony z posiadania swojej Carisemki, tak jak ja jestem ze swojej!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdro 4U |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|