Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] SKRZYNIA BIEGÓW - Piszczenie w czasie jazdy
Autor Wiadomość
AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-09-2017, 22:47   

Hmm to tak w sumie mozna jezdzic ale nie za dlugo. Moj mechanik tez twierdzi ze da sie z tym zyc

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2017, 13:20   

Ja jeżdżę już z tym ponad rok i zauważyłem, że piszczy tylko jak jest gorąco. Wiosną jesienią i zimą nie ma tego efektu.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 23-09-2017, 16:29   

Ghostman, u mnie było dokładnie tak samo i nagle jebs i koniec jazdy :mrgreen:

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2017, 16:17   

Nawet mnie nie strasz, bo dopiero z warsztatu auto odebrałem. Było jebs i skrzynia zaczęła przez lewą osłonę rzygać olejem.

Powiedz lepiej co to za sprzęgło kupiłeś i co zawiera komplet.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 27-09-2017, 18:04   

Kupiłem kompletne sprzęgło Blue Print za 405 zł (docisk, tarcza i łożysko oporowe) i śmiga pięknie od kilkunastu tysięcy km.

AidsD 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-09-2017, 22:16   

Ja sie zaczalem nad Valeo zastanawiac

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 28-09-2017, 12:56   

AidsD, gorszego nie znajdziesz.

AidsD 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-09-2017, 21:51   

Hugo, w sumie bylo najdrozsze z tego co patrzylem. Choc nie Blue Print byl drozszy. To oprocz BP to co jeszcze rozwazac?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-10-2017, 09:19   

w okolicach 500zł dostaniesz Aisin, Luk, Exedy, może taniej w zaleznosci od hurtowni, francuzi strasznie zaczeli strajkowac i bojkotowac, zatem co do Valeo to miałbym mieszane uczucia :P
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

AidsD 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-10-2017, 23:52   

robertdg, porozgladam sie za ile co moge miec lub zapytam mechanika jakie on ma ceny na konkretne modele

gsm_virus 
Forumowicz
elektroda.pl

Auto: Space Star 1.6 16V '02r.
  Wysłany: 23-10-2017, 23:35   Skrzynia biregów - piszczenie podczas jazdy.

Jak ja wziąłem w posiadanie Space Star'a (1.6 16V , 02r.) , to również nie zwracałem uwagi na coraz to głośniejsze czasem odgłosy ze skrzyni biegów, tylko u mnie owo piszczenie/ rzężenie było słyszalne w szczególności na 2 i 5 biegu, oczywiście po wciśnięciu sprzęgła nastawała cisza.
Cuda wianki zacząłem odczyniać wówczas przy tej skrzyni biegów... wymieniłem olej na świeży (a tani nie był), dolałem Ceramizera, przy końcówce jej żywota użyłem tez tzw. "doktora" ;-) (ale silnikowego) bo myślałem że to przez te drobne wycieki z tego dolnego wałka od drążka biegów, starałem sie trzymać wówczas stan oleju "ponad stan".
Nic to nie pomogło zaniedbania poprzedniego właściciela zrobiły swoje i skrzynia zdychała a dokładniej to jej łożyska.
Podczas powrotu z pracy chciałem szybciej "przeskoczyć skrzyżowanie" ... nie zdążyłem :(
gdy już byłem dobrze rozpędzony na dwójce i wbiłem trójkę TO ZAKLESZCZYŁO SKRZYNIĘ ... auto samo stanęło dęba mimo że nie wcisnąłem hamulca... cieszę sie tylko że nikt za mną blisko nie jechał bo jeszcze bym miał bagażnik sklepany.
Padło na amen łożysko wałka zdawczego, rozsypało się dodatkowo wyłamało też swoje gniazdo w obudowie skrzyni.

Także radzę uważniej przysłuchać sie dźwiękom wydobywającym sie ze skrzyni biegów podczas jazdy (czy to tzw. obcieranie, piszczenie z zębatek)
a mój post możecie potraktować jako przestrogę tak jak już wcześniej rzekł kolega @Ghostman , bo będzie "jebs" i już nie pojedzie.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2017, 18:38   

No ale tutaj mówimy o 2 różnych rzeczach. Na początku była mowa, że o docisk chodzi, a tutaj łożysko wałka zdawczego to chyba jest co innego? Chyba, że to jakoś, ze sobą jest powiązane, ale nie wiem.

gsm_virus 
Forumowicz
elektroda.pl

Wysłany: 24-10-2017, 22:20   

Ghostman napisał/a:
No ale tutaj mówimy o 2 różnych rzeczach. Na początku była mowa, że o docisk chodzi, a tutaj łożysko wałka zdawczego to chyba jest co innego?
No tak, moja skrzynia padła przez inne łożysko i objawy wyglądały jak te opisane w poniższym temacie
http://forum.mitsumaniaki...1199723#1199723
krzysiek411 napisał/a:
Z początku nie wiedziałem co się dzieje, gdyż objawiało się to dźwiękiem coś a'la samochodu zdalnie sterowanego, takiego zabawkowego (może komuś się przyda ;) ) Jednocześnie delikatnie wyskakiwał bieg, a po wciśnięciu sprzęgła i puszczeniu objaw mijał
Ale jak już ktoś szuka "niepokojących dzięków" wydobywających się ze skrzyni może ten post na coś innego go naprowadzi, jak już wykluczy problemy łożyska oporowego sprzęgła.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2017, 22:01   

A jaki masz przebieg w aucie? Bo tam była mowa o 310 tyś km., a ja nie mam jeszcze 180 nawet.

gsm_virus 
Forumowicz
elektroda.pl

Wysłany: 29-10-2017, 18:20   

Przebieg obecny ~255 tyś. km. (i zmiana skrzyni na używaną z przebiegiem ~160 tyś km :( )
poza tym mój "spejsik" przyjechał do PL ze stanem 155 tyś km. i posiada hak , więc zapewne też ciągał przyczepki itp. rzeczy co też nadwyrężą i tak słabą francuską skrzynie JB3 ...

Odpowiedz do tematu