Pech,czy wada? |
Autor |
Wiadomość |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 02-03-2009, 23:16
|
|
|
Generalnie suv-y mają chyba szybę przednią pod trochę większym katem niż w plaskaczach. Terenówki już na pewno.
W tym wypadku kąt, pod jakim pada przedmiot (kamień, lód, itp.) ma ma ogromny wpływ na siłę uderzenia, a co za tym idzie - możliwość uszkodzenia tejże |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2009, 03:51
|
|
|
topcan napisał/a: | Naklejki nie sa drukowane w wydziałach komunikacji to po pierwsze
Można ja zdiąć podgrzewajac ja suszarka i zdejmująć nożykiem to po drugie |
jest tak jak pisze krzychu
krzychu napisał/a: | drukuje nową w wydziale komunikacje w 5 minut załatwisz
Wkładają w drukarkę i masz. |
również 2 razy wyrabiałem nową naklejkę, koszta około 17 zł. robią to od ręki. trzeba tylko wypełnić wniosek dlaczego chcemy nową, wniosek dostaniemy przy okienku, (wpisujemy że powodem była wymiana szyby czołowej).
z ciekawości zapytałem ile razy mogę chcieć taką naklejke na nowo, odpowiedź była że nie ma limitu.
radze się zorientować, dokładnie a potem pisać.
a odklejają i przyklejają z powrotem starą naklejkę druciarskie warsztaty wymieniajace szyby i kasujące za to gościa dodatkowe minimum 20 zł. już nie mówiąc o tym jak to beznadziejnie wygląda.... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-03-2009, 07:49
|
|
|
topcan napisał/a: | Naklejki nie sa drukowane w wydziałach komunikacji to po pierwsze |
Nie wiem jak mam to napisać. SAM TO SPRAWDZAŁEM! Nie są całe drukowane tylko mają gotowe nadrukowują tylko numer. Ostatnio rejestrowałem Lancera i też wyciągnęli blachy z pudła a naklejkę włożyli w drukarkę. Nie piszę tego co przeczytałem w necie tylko sam przeżyłem. A mechanik co mi kiedyś wymieniał szybę od razu powiedział tego się nie odkleja.
A co do naklejek słyszałem że jest limit na 4 na jedną tablice rej. Ale to tylko słyszałem.
topcan napisał/a: |
a jeśli chodzi o AC to szkody spowodowane nie wskutek kolizji (kradzież, wandalizm) nie powoduja utraty zniżek |
Z tego co wiem NIE. Zniżek nie traci się jeśli w chwili wypłaty był znany sprawca (np. ubezpieczyciel drogi w przypadku urwania koła to nie tracisz, tak samo jak ktoś przywali w Ciebie a jego ubezpieczyciel się ociąga idziesz do swojego AC i też nie tracisz zniżek) w każdej innej dewastacji, czy kradzieży o ile nie ma sprawcy w dniu wypłaty tracisz zniżki chyba że inne firmy mają innaczej ja mówię o PZU.
Krzychu |
|
|
|
 |
topcan
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
|
Wysłany: 03-03-2009, 08:13
|
|
|
Całkiem niedawno na parkingu wydłubano mi wszystkie lampy z mazdy xedos oczywiście zgłoszenie z AC i tam sie dowiedziałem ze nie trace zniżek było to w Hesti
a jeśli chodzi o naklejki to mozliwe ze coś sie wkońcu zmieniło kiedyś niestety sie czekało |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 03-03-2009, 08:33
|
|
|
Co do waszego sporu o naklejki odpowiem jako najbardziej zorientowany (bo wiem nawet kto dostarcza półprodukt).
A więc panowie Polska jest podzielona na wydziały komunikacji które same drukują i na wydziały dla których robi to tylko jedna firma w Polsce. Decyzja należy do Naczelnika więc tak naprawdę każdy z was ma rację, bo np. w Pcimiu może sami drukują a w Kołbaskowie zlecają JA tego nie wiem ( i niech tak zostanie).
Co do szyby to uważam że jest to indywidualny przypadek i ciężko ocenić jak dalej będzie postępowało uszkodzenie.
3 lata temu sam załatwiłem szybę w swojej Cari, wymieniłem u prywaciarza za 400zł. nową szybę firmy NordGlas (koszt w Jaan 550zł, z gwarancja na rok i jedną wymianą w cenie jak będzie uszkodzenia od kamienia).
Pomyślałem trzeba być pechowcem aby załatwić nową szybę więc nie skorzystałem z oferty Jaan (ani Mitsu 1500zł.)
I co po dwóch tygodniach miałem prawie centralny odprysk na szybie od kamienia. (3-5mm)
Jeżdżę z nim do dzisiaj i nic się nie dzieje ale biedny traci dwa razy. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 03-03-2009, 16:37
|
|
|
krzychu napisał/a: | A dodatkowo powiem że 2 kontrole i 2 mandaty czyli 4 zatrzymania przez policję i nikt nie zauważył braku naklejki. |
No proszę... w innym aucie jeździliśmy ponad 1,5 roku z pękniętą szybą i bez naklejki aż tutaj na parkingu stało sobie dwóch panów w nowiutkim Passacie i... pierwsze co, to właśnie polecieli do szyby. Zabrali dowód i skończyło się na kupnie nowego auta.
krzychu napisał/a: | topcan napisał/a:
a jeśli chodzi o AC to szkody spowodowane nie wskutek kolizji (kradzież, wandalizm) nie powoduja utraty zniżek
Z tego co wiem NIE. Zniżek nie traci się jeśli w chwili wypłaty był znany sprawca (np. ubezpieczyciel drogi w przypadku urwania koła to nie tracisz, tak samo jak ktoś przywali w Ciebie a jego ubezpieczyciel się ociąga idziesz do swojego AC i też nie tracisz zniżek) w każdej innej dewastacji, czy kradzieży o ile nie ma sprawcy w dniu wypłaty tracisz zniżki chyba że inne firmy mają innaczej ja mówię o PZU. |
Dokładnie, jak nie ma sprawcy zdarzenia to zabierają zniżki. Kilka lat temu przy pękniętej szybie w Zafirze PZU zabrało 10% zniżki.
topcan, dzięki za rozjaśnienie sprawy z klejami. |
|
 |
Mateusz
Forumowicz

Auto: L 200, 2011 HP
Dołączył: 11 Lip 2007 Posty: 116 Skąd: Warszawa/Kalisz/Polska
|
Wysłany: 03-03-2009, 20:54
|
|
|
witam,
u mnie niestety takze juz sa slady polskich drog wybite na mojej przedniej szybie. Jedna centralna wyrwa na kilka 1-2 mm profesjonalnie zabezpieczona-zalana pod cisnieniem koszt rzedu 150pln w tym roczna gwarancja na wykonana prace. Poza tym, kilka drobnych uszkodzen pierwszej warstwy a wiec takich, z ktorymi nic sie nie robi. W poprzednim aucie- Passat takze nie obylo sie bez "pajeczynki" u zony w 206 niestety takze- teoria ze plaskate itd chyba nie do konca trafiona. Niestety stan naszych drog jest jaki kazdy widzi a zblizajaca sie wiosna odkryje ponownie smutne oblicze pelne dziur z ktorych beda fruwaly mniejsze i wieksze kamolchy.
pozdrawiam,
mateusz |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2009, 22:35
|
|
|
Mateusz, moim zdaniem najwięcej zależy tu od szczęścia
Można jeździć autem 20 lat i nie mieć takiej wymiany. Sam miałem już kilka. Nie bez znaczenia jest tu ilość przebytych km, bo prawdopodobieństwo wzrasta. W moim Outku nie miało to miejsca, ale w Outku wspólnika niedawno była wymieniana przednia i tylna jednocześnie. Przednia miała już pęknięcie od dłuższego czasu, ale czekaliśmy na okazję
Jak tylna dostała strzała to już nie czekaliśmy, bo się rozpadła. Tylna oczywiście.
Podejrzewam, że gdyby przeprowadzono dokładne badania i próby to przy takiej samej sile i kącie uderzenia, najlepiej metalowej kulki, bo najmniejsze prawdopodobieństwo odkształcenia, to właśnie suv-y i terenówki brylowałyby w ilości pęknięć i rozbicia szyby przedniej właśnie z powodu jej kąta nachylenia. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Robercik64 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2009, 20:38
|
|
|
witam , na mojej od roku już jest 55kkm i mam 3 szybę (poskie drogi kamienie) w innych samochdac może mniej często ale to chyba zaleta ;P SUVa płaci AC ale jeszcze podrabianej szyby nie znalazlem w ASO rachunki rzedu 3500 za calość notabene ta 3 już ma znowu punkcik ale narazie za 100 go "zakleiłem" pozdro |
|
|
|
 |
martin344 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2009, 20:49
|
|
|
cienkie blachy, mała sztywnosc nadwozia i szyba leci, a serwis ma co robic i zdziera ile sie da...made in mitasubishi |
|
|
|
 |
jarekN
Mitsumaniak
Auto: outlander II 2.0 instyle
|
Wysłany: 23-03-2009, 22:23
|
|
|
martin344 ty chyba rowerem tylko jeździsz i innych chcesz do tego namówic i jest to bardzo dobry pomysł ale lepjej po męsku wprost napisac o tym
mi osobiście marka odpowiada i ją lubię i jeżeli mam problem to szukam rady a nie jęcze jak stara baba,
przepraszam mitsumaniaczki |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-03-2009, 09:15
|
|
|
Hiszpan albo Hubert żebyście byli słowni to teraz martinowi martin344 za recydywę +4 punktu...
Krzychu |
|
|
|
 |
MariuszSz
Forumowicz
Auto: OULANDER II 2.0DID Int+ 2008
|
Wysłany: 24-03-2009, 10:52
|
|
|
Odróżnijmy dwie sprawy. Pękniecia powodowane kamieniami - na to nie ma mocnych (może tylko kąt nachylenia szyby może zwiększyć lub zmniejeszyć ryzyko). Pęknięcia wywołane naprężeniami - tu niestety stan polskich dróg ma wpływ. Mojemu koledze pękła w dziwny sposób szyba w nowym Foresterze a marka bardzo szlachetna. |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-03-2009, 18:09
|
|
|
martin344, - PW
jarekN,
krzychu, może wypowiedź martina344 jest nie bardzo , ale moim zdaniem nie zasługuje na ostrzeżenie.
Możesz zgłosić post do admina. Jeżeli on uzna inaczej - jego wola. Poza tym wypowiedź martina344, bardziej świadczy o nim samym, niż kogoś bezpośrednio obraża. |
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-03-2009, 18:19
|
|
|
Dla tych co muszą zmienić szybę to proponuję wybrać się np. do Jaan Glass'a. Cena szyby przedniej jest o 2/3 tańsza od oryginału. Śmiało możecie też popytać w lokalnych warsztatach tego typu. Wspólnik znalazł zakład koło Krosno, który był jeszcze tańszy od Jaan Glass'a. |
 |
|
|
|
 |
|