Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mandat za brak nowego prawka bezprawny :)
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-07-2006, 20:15   

tomusn napisał/a:
kochajj napisał/a:
Tez mi sie dziwne wydaje ze skoro na prawku jest bezterminowo to znaczy "bezterminowo" :/

wg mnie uprawnienie jest bezterminowe...

Uprawnienie jest bezterminowe ... dokument mial wyznaczony termin obowiazkowej wymiany. Jesli gapy zwlekaly z wymiana to niech teraz nie szukaja wymowek.

To tak samo jak z biletami parkingowymi w Szczecinie. Srednio raz na tydzien pojawia sie watek co zrobic zeby nie placic po kilkaset/kilka tys. zl z wezwania do zaplaty za parkowanie auta w latach xx-xx (wymienione w dokumencie). A wystarczylo sie nie migac z biletami.

[ Dodano: 01-07-2006, 20:18 ]
sampler napisał/a:
Powtarzam stare prawo jazdy jest wazne do momentu uzyskania nowego pod warunkiem nie uplyniecia terminu waznosci wpisanego w dokumencie.

Obys sie nie przejechal na tym swoim powtarzaniu.

[ Dodano: 01-07-2006, 20:20 ]
sampler napisał/a:
Spoko tylko pamietajcie ze niektorzy ciezko pracuja i nie moga sobie pozwolic na urwanie z pracy a laskawe urzedy pracuja do 15 :)

A juz myslalem, ze w Szczecinie nic wyjatkowego nie mamy. A tu prosze ... dla zapracowanych mrowek urzad ma dzien w ktorym urzeduje do 17 ;-)

http://bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11015

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2006, 21:22   

arekp napisał/a:

A juz myslalem, ze w Szczecinie nic wyjatkowego nie mamy. A tu prosze ... dla zapracowanych mrowek urzad ma dzien w ktorym urzeduje do 17 ;-)

A wiesz, że tak pewnie jest wszędzie? :-) U nas we środy...

Pzdrw.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 01-07-2006, 21:42   

Robert Bryl napisał/a:
arekp napisał/a:

A wiesz, że tak pewnie jest wszędzie? :-) U nas we środy...

Musiales? Musiales mi to zrobic? A juz myslalem, ze mieszkam w wyjatkowym miescie ;-)

Wychodzi na to, ze tylko Lublin wyjatkowy i maja na opak.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 01-07-2006, 21:48   

Tak naprawdę odwlekanie ile się da to nasza cecha narodowa. Później nie teraz to w wolnym tłumaczeniu "maniana" czyli mamy w genach cos z południowców żeby nie powiedzieć z Arabów dla których zaraz tez jest pojęciem względnym (przynajmniej tak głoszą stereotypy - ja nie mam nic do nich) :wink:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

tansky
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2006, 22:51   

Składałem wniosek jakiś miesiąc temu (koniec maja). Dowiedziałem się, że mam przej**ane, bo muszą wysłać po moje dokumenty do poprzedniego miasta w którym byłem zameldowany (Miesiąc to minimum, proszę pana, minimum). Odczekałem 3 tyg. i poszedłem po odbiór na bezczela. DzieńDobryPrafkoPoproszeNowe. A pani wyjmuje teczkę, wyjmuje moje nowe, zalaminowane prawko i mi daje. Zdębiałem. Co ciekawe, ludzie przede mną odchodzili z niczym, chociaż czekali juz po 2 miesiące.

Niech żyje chaos.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 02-07-2006, 03:25   

Robert Bryl napisał/a:
A jeszcze na początku maja nie było w urzędach jakichkolwiek kłopotów, stało się 10 minut do okienka... Żona wymieniała. Ja 2 lata tamu nazad... Coby zdązyć :-)

Hmmmmm wymieniałem prawko 1,5 roku temu z powodu kradzieży. Czekałem na nowy dokument miesiąc, tylko z racji przyspieszonego trybu z powodu kradzieży (zagubienia itp.) - normalnie czekałbym 2-3 miesiące. W kolejkach też się troszkę wystałem. Naprawdę nie było problemu?

Hubeeert napisał/a:
Nie wypowiesz - umowa trwa przez kolejny rok
Zapłacić musisz z odsetkami - od tego nie ma zmiłuj
Policja może Ci zabrać samochód za brak OC

Sorry ale zgodnie z podstawowymi zasadmi logiki punkty 1 i 2 są sprzeczne z punktem 3.

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2006, 10:05   

szczeslaw napisał/a:

Hmmmmm wymieniałem prawko 1,5 roku temu z powodu kradzieży. Czekałem na nowy dokument miesiąc, tylko z racji przyspieszonego trybu z powodu kradzieży (zagubienia itp.) - normalnie czekałbym 2-3 miesiące. W kolejkach też się troszkę wystałem. Naprawdę nie było problemu?

Nie było problemu. 10 minut złożenie - ustawowe 30 dni i 10 minut odbiór. Ale fakt, że Wrocław bardzo usprawnił obsługę w Wydziale Komunikacji.
Ja przez długi czas musiałem odnawiać PJ co 5 lat (wzrok). Też nigdy nie było problemu, mimo, że zawsze byłem uczulany na jakoby dantejskie sceny ... One były ale przy rejestracji aut. szczególnie tych sprowadzanych - a brało się to z absolutnej nieumiejętności klientów czytania tego co napisano, słuchania informacji i myśleniu: a jakos to będzie...

.Tylko, że ja się może już przyzwyczaiłem że PJ nie dane na wieki wieków amen...

szczeslaw napisał/a:

Hubeeert napisał/a:
Nie wypowiesz - umowa trwa przez kolejny rok
Zapłacić musisz z odsetkami - od tego nie ma zmiłuj
Policja może Ci zabrać samochód za brak OC

Sorry ale zgodnie z podstawowymi zasadmi logiki punkty 1 i 2 są sprzeczne z punktem 3.

Nie są sprzeczne. Umowa nieopłacona jest nieważna. Ubezpieczyciel może Cię ścigać bo niewypowiedzlałeś, a jak sprawdzi Cie policja to jeszcze konsekwencje mandatowe poniesiesz bo nie masz dowodu zawarcia umowy.

Pzdrw.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 02-07-2006, 11:40   

Robert Bryl napisał/a:
Nie są sprzeczne

Dokładnie
Robert Bryl napisał/a:
Umowa nieopłacona jest nieważna

Ważna jest tyle że trzeba zapłacić z odsetkami. I liczyć się z tym że:
Robert Bryl napisał/a:
Ubezpieczyciel może Cię ścigać bo niewypowiedzlałeś, a jak sprawdzi Cie policja to jeszcze konsekwencje mandatowe poniesiesz bo nie masz dowodu zawarcia umowy.

No właaaaśnie :mrgreen:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 02-07-2006, 18:51   

Wątek przewodni niedparcie kojarzy mi się z dyskusją na temat dysleksji.
Bynajmniej nie mam zamiaru nikogo obrazić, ale skoro jest mowa o wymianie dokumentu to wymieniamy DOKUMENT a nie uprawnienia. Co zresztą opisał już arekp. Ale taka chyba nasza natura, spóźnialskiego pieniacza. Na wymianę było trochę czasu i tylko niechęć szczera sprawiła że szukamy brakującego przecinka w "kosztownej umowie" aby ją obalić, czyli dalej "niemieć czasu" na zmianę dokumentu i lać na rozporządzenia.
Ech, Polacy...

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 02-07-2006, 20:18   

Hubeeert napisał/a:
Robert Bryl napisał/a:
Nie są sprzeczne

Dokładnie
Robert Bryl napisał/a:
Umowa nieopłacona jest nieważna

Ważna jest tyle że trzeba zapłacić z odsetkami.

Jeżeli umowa jest ważna, to istnieje sprzeczność, jeżeli jest nieważna, to ubezpieczyciel nie ma mnie za co ścigać. Panowie nie zapominajcie, że ja mówię o LOGICE a nie o PRAWIE :)

Grześku napisał/a:
Na wymianę było trochę czasu i tylko niechęć szczera sprawiła że szukamy brakującego przecinka w "kosztownej umowie" aby ją obalić, czyli dalej "niemieć czasu" na zmianę dokumentu i lać na rozporządzenia.
Ech, Polacy...

Ja właśnie zauważyłem (bo szczerze mówiąc wogóle się tym nie interesowałem), że też muszę jednak wymieniać prawko, bo owszem mam "plastik" ale starszy - wydany w 2003r. Ja nawet nie wiedziałem o wymianie prawa jazdy do niedawna - dowiedziałem się dopiero jakiś miesiąc temu bo zupełnie się tym nie interesowałem (a jakoś nie zauważyłem żeby "trąbili o tym wszędzie").
Poza tym Polska to taki dziwny kraj, w którym może się okazać, że za miesiąc wyjdzie kolejne rozporządzenie ministra o wymianie dokumentów na jeszcze inny wzór - w końcu jakoś trzeba podreperować budżet prawda? I to jest dla mnie paranoja - naprawdę nie mamy gwarancji, że ten wzór się za moment nie zmieni i znowu będzie miała taka sytuacja jak teraz. W tym kraju powinno obowiązywać co najmniej 6 letnie Vacatio Legis i wtedy może nie mielibyśmy takich jaj.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 02-07-2006, 20:55   

Zaraz moment - te plastikowe wydane w 2003 czy 2004 też są do wymiany?
No to mam problem - nie jestem nigdzie zameldowany...

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-07-2006, 21:04   

nie są do wymiany, do wymiany były tylko absolutnie wszystkie wydane do 1999 roku i wszystkie papierowe wydane po tym terminie do czasu obecnego.

Tez mam z 2002 roku i nie przewiduję wymiany

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 02-07-2006, 23:12   

Sorry Hubi, nie doprecyzowałem, poza tym muszę to jeszcze sprawdzić na 100%. Rozmawiałem dzisiaj z kumplem - podobno te prawka też są do wymiany, ale jeszcze nie teraz, tylko jakoś za 2 albo 3 lata. Stare platiki mają inny wzór - ma być docelowo tylko jeden - ten obecny, z flagą unii zamiast napisu PL w rogu.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 03-07-2006, 07:41   

NO dobra jestem najbliżej zródła to powiem od początku:

1. Nowe Prawo Jazdy zaczęto wydawać w 1999.07.01
Był to dokument papierowy z zabezpieczeniami nie powiem jakiego typu , zalaminowany obustronnie i z charakterystycznym wytłoczeniem na brzegach, co ważne zdjęcie było mniejsze jak obecnie i przedstawiało część tyłowia z głową.

2.Po pewnym czasie wprowadzono modyfikację dokumentu a mianowicie zaczęto kadrować zdjęcia i na dokumencie znalazł się sam profil z lewym uchem.

3.Po wejściu Polski do UE wprowadzono nowy wzór dokumentu tz. format został ten sam czyli ID1 ale zmieniła się szata graficzna i zamiast PL w niebieslim polu pojawiły się jeszcze gwiazdki, dokument zmienił kolorystykę, doszło jeszcze jedno zabezpieczenie po prawej stronie dokumentu pojawiło się czarno-białe zdjęcie tylko mniejsze potocznie zwane DUCHEM.

4. Wszystkie plastikowe ID1 (czyli papier foliowany) są ważne do 2032r lub 36 nie pamiętam dokładnie a nie chce mi się szukać, zgodnie z dyrektywą UE w zakresie standaryzacji prawa jazdy w UE wszystkie państwa mają wprowadzić dokument poliwenglanowy 10-letni

5. Co do starego Prawa Jazdy (książkowe) nie ma prawa być wydane po dacie 01.07.1999r. inaczej to fałszywka i prokurator a w ostatnim czasie wiele takich dokumentów jest............. .

To chyba wszystko a proszę nie mylić uprawnień z datą ważności.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 03-07-2006, 16:32   

Student napisał/a:
5. Co do starego Prawa Jazdy (książkowe) nie ma prawa być wydane po dacie 01.07.1999r. inaczej to fałszywka i prokurator a w ostatnim czasie wiele takich dokumentów jest............. .

a ja słyszałem, że było jeszcze wydawane po 1999, ale na jakiś czczególnych warunkach, i za zgodą kogoś tam. ale być może była to informacja błędna.

Co do osób, które tak chetnie chca się kłucić np. z policjantem na temat tego pj, to niech wezmą pod uwagę jeszcze jeden aspekt, mianowicie firmy ubezpieczeniowe.

Gdyby odpukać nastąpiła kolizja, nawet nie z waszej winy, to nie dość, że dostaniecie mandat, to jeszcze możecie nie dostać odszkodowania, bo wiekszość ubezpieczycieli w umowach zaznacza, że kierujący musi posiadać ważny dokument uprawniającygo do kierowania pojazdem.

Odpowiedz do tematu