|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Bardzo słabe hamulce |
Autor |
Wiadomość |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 1239 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29-07-2006, 23:42
|
|
|
Arek (akbi) mam prośbę, sprawdź jeszcze przewody hamulcowe, szczególnie te idące do tyłu w okolicach tylniego korektora siły hamowania. Miałem podobny problem i się okazało, że na tylnich przewodach pojawiły się kropelki płynu hamulcowego. Za którymś razem pedał wpadł mi do końca, po kilku razowym podpompowaniu na chwilę hamulce były. Przewody sztywne w kombiakach są bardzo narażone na korozję w okolicach zbiornika paliwa i tylniego korektora hamowania. Zacznij od przewodów, bo to można stwierdzić gołym okiem, a dopiero następnie zabierz się za resztę. A płyn hamulcowy jak nie wymieniałeś to wymień obowiązkowo. |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 30-07-2006, 15:07
|
|
|
OK, więc jestem w połowie drogi:
1 - Uszczelniacze w pompie hamulcowej wymieniłem
2 - Płyn hamulcowy wymieniłem
3 - Układ hamulcowy odpowietrzyłem ... ale ... , tylko w dwóch kołach (przednie prawe i tylne lewe). Pozostałe dwa nie dają się odpowietrzyć - pedał przy tych kołach normalnie nie sztywnieje, a ew te centymetrowe usztywnienie, nie spada po odkręceniu odpowietrznika. Z odpowietrznika przy tych kołach też nie wycieka płyn (tylko może minimalnie) ani nie wydobywa się powietrze.
Zauważyłem, że z pomki wychodzą dwa przewodu metalowe - przypuszczam, że każdy z nich odpowiada za osobny obwód hamulcowy (przód lewy - tył prawy i przód prawy - tył lewy) prowadzone po przekątnej auta jak wyczytałem z instrukcji serwisowej oraz wstępnej sugesti Huberta.
Niestety to że dwa koła (z jednego obwodu) nie dają się odpowietrzyć skutkuje to tym, że wogóle nie działają w tych kołach hamulce.
Jeśli chodzi o przewody tak jak sugeruje Radek, to chyba wszystko jest OK, ponieważ płynu hamulcowego mi nie ubywa.
Moja diagnoza w związku z powyższym padła na pompę hamulcową.
Czy ktoś ma ew jeszcze jakieś inne sugestię??
Ew. czy ktoś wie, który z tych przewodów metalowych, które wychodzą z pompy hamulcowej odpowiada za który układ hamulcowy (tzn za które koła)
ps' Dzięki Hubert za szybkie telefoniczne wskazówki |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 1239 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 02-08-2006, 22:35
|
|
|
Lancerek ma ABS?? Bo jak nie, to układy hamulcowe u mnie i u ciebie wyglądają nieco inaczej. U mnie jest ABS i każde koło ma oddzielny przewód hamulcowy. Nie wiem jak to wygląda u ciebie. Co do przewodów hamulcowych to mogę zobaczyć jak to u mnie wygląda i zdać relację. |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 03-08-2006, 07:22
|
|
|
Co to znaczy nie da się musisz odpowietrzyć, mały palinik acetylenowy i jazda dobre szczypce i wypierdzielić zapieczony odpowietrznik potem wkręcić nowy i odpowietrzać.
Sprawdzić czy dobrze klocki chodzą, nasmarować prowadnice tylko nie towotem, i musi hamować no chyba że pompa. Przy wymianie pompy czy regeneracji i tak będziesz musiał odpowietrzać cały układ. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 03-08-2006, 09:28
|
|
|
raddex napisał/a: | Lancerek ma ABS?? |
Nie mam ABSów
Student napisał/a: | Co to znaczy nie da się musisz odpowietrzyć, |
NIe da się, bo po odkręceniu odpowietrzników nie leci ani płyn (no mozę ciut ciut), ani nie wychodzi powietrze - poprostu nic się nie dzieje. tak jakbym pompował pedałem w jednym samochodzie, a odkręcał odpowietrzniki z innego auta.
Dzisiaj się jeszcze raz za to zabiorę i rozbiorę pompe i włożę jeszcze raz nowe gumki (uszczelniacze) bo te co w sobote włożyłem to ... facio mi sprzedał ale nie do tego Lancerka i były minimalnie większe.
Po rozmowie z Romelem (za co jeszcze raz mu dziekuję) stwierdziliśmy, że te uszczelniacze poprostu przepuszczać mogą powietrze i dlatego nic się nie dzieje.
Pogrzebię jeszcze przy tym dzisiaj i dam znać jutro, czy to o uszczelniacze chodzi. |

|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-08-2006, 09:34
|
|
|
Arek - ja stawiam na pompę - jak nic nie leci a płyn jest, to nie ma innej możliwości - dalej to są tylko przewody, które do tej pory działały (były drożne), więc pompa na 100%. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 03-08-2006, 09:40
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Arek - ja stawiam na pompę - jak nic nie leci a płyn jest, to nie ma innej możliwości - dalej to są tylko przewody, które do tej pory działały (były drożne), więc pompa na 100%. |
To proste urządzenie, tam chyba nie ma co się specjalnie popsuć. Sugerujesz abym ją wymienił odrazu?? Akurat mam drugą od Rafała ze Szczecina więc nie ma problemu, ale myślałem aby pobawić się jeszcze w te uszczelniacze przy mojej pompie |

|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-08-2006, 09:43
|
|
|
Proste, ale precyzyjne - małe nieszczelności, luzy lub niewielkie tylko przesunięcie uszczelek i zamiast płynu pompujesz powietrze... |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-08-2006, 10:57
|
|
|
akbi, jeżeli masz inną pompę, to ją wymień, a w regenerację starej pobawisz się na spokojnie w wolnym czasie - tak jest chyba najsensowniej. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 06-08-2006, 00:29
|
|
|
akbi napisał/a: | - Układ hamulcowy odpowietrzyłem ... ale ... , tylko w dwóch kołach (przednie prawe i tylne lewe). Pozostałe dwa nie dają się odpowietrzyć - pedał przy tych kołach normalnie nie sztywnieje, a ew te centymetrowe usztywnienie, nie spada po odkręceniu odpowietrznika. Z odpowietrznika przy tych kołach też nie wycieka płyn (tylko może minimalnie) ani nie wydobywa się powietrze.
| Obawiam się Akbi że jakieś badziewie typu :fregmenty uszelki itp. dostało sie do przewodów hamulcowych , dlatego nie możesz odpowietrzyć jednego obwodu jak nie poskutkują metody moich przedmówców będziesz musiał chyba wymienić przewód hamulcowy (nie licząc zabawy z pompą ) całe szczęście że nie jest to droga impreza |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 07-08-2006, 08:37
|
|
|
Witam Panowie.
Chciałbym zauważyć jedną rzecz. Uczycie naprawiać układ hamulcowy kolegę, który przyznał się na początku, że nie bardzo się zna. To bardzo istotny układ, więc moje pytanie brzmi:
Czy warto ryzykować niefachową naprawę, która może doprowadzić do tragedii ?
Kto wtedy będzie odpowiedzialny ?
Polecam jednak udać się do zaprzyjaźnionego serwisu i odżałować troszkę kaski, ale mieć (prawie) pewność że jest to zrobione fachowo.
Mimo wszystko jestem dobrej myśli i życzę udanej naprawy |
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 07-08-2006, 09:01
|
|
|
Hmmm - jak to powiedzieć - często jest tak, że mechanicy znają się na tym podobnie jak kolega. Bo przecież do ASO nie pojedzie |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 07-08-2006, 09:04
|
|
|
No więc, problem z odpowietrzeniem układu polegał na złej jednej gumce (uszczelniaczu), po jej wymianie wszystko poszło OK.
Natomiast po wymianie płynu, jak i uszczelniaczy jakośc hamowania poprawiła się niewiele w stosunku do tego co miałem przed całą zabawą, tzn przy pierwszym wciśnięciu na maxa, samochód hamuje, ale bardzo słabo, dopiero po kolejnych dwóch szybkich depnięciach samochód ostro hamuje.
W przyszłym miesiącu wymienie jeszcze tarcze z tyłu w kołach i całą pompe hamulcową. mam nadzieje że wtedy będzie już SUPER |

|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 07-08-2006, 10:32
|
|
|
akbi napisał/a: | przy pierwszym wciśnięciu na maxa, samochód hamuje, ale bardzo słabo, dopiero po kolejnych dwóch szybkich depnięciach samochód ostro hamuje |
akbi - dalej masz gdzieś powietrze w układzie... Ostatnio odpowietrzałem z kumplem jego Golfa II i najpierw nie dało rady odpowietrzyć tylnego koła (jak się okazało cylinderek do wymiany) a potem przelałem cały słoiczek płynu zanim było wszystko ok.
Bądź co bądź Twoje objawy to książkowe zapowietrzenie - gdzieś w układzie jakiś bombel siedzi |
|
|
|
 |
grzess81 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2006, 11:45
|
|
|
Ja bym Ci poradził zebys udał sie do mechanika z tym problemem bo wymienic uszczelniacze w pompce czy tez płyn w układzie to nie jest wielka sztuka, spuścic płyn i wyciągnąc pompke rozebrać ja, ale pozniej poskładać wszystko do kupy zeby chodziło tak jak powinno i wczasie jazdy nie złapac czegoś lub kogos na zderzak czego oczywiscie nikomu nie zycze. tymbardziej jak ktos tego nigdy nie robił sam ani nie widział jak to sie robi. Chamulce niby nic ale jak powarzna rzecz w nasztych autach. |
|
|
|
 |
|
|