Wycieraczki |
Autor |
Wiadomość |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2006, 09:21
|
|
|
A ile moze kosztowac komplet wycieraczek z ramionami ?
Chyba sie sprezyny wyrobily i przy predkosciach 140km/h wzwyz juz nie zbieraja jak nalezy. |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2006, 09:45
|
|
|
Zanim kupisz cale ramiona zrob tak - sprezyny montowane sa za pomoca wygietych drucikow, podegnij je troche by sprezyna byla bardziej naprezona, i gra gitara U mnie zdalo to egzamin |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2006, 10:02
|
|
|
No z pewnoscia tak zrobie ale juz pytam na zapas jak to nie zda egzaminu. |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2006, 17:40
|
|
|
Podziela zdanie slo-mo - jak najtańsze i gdy się skiepszczą - wywalic i kupić następne.
Mam obecnie dwie różne - jedna kosztowała jakieś chore 55 zł (jedno pióro) a druga (2 sztuki) jakieś 9zł.
Obie nadają się do wywalenia, obie kupione w tym samym czasie i razem założone. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-09-2006, 19:05
|
|
|
no ja sie skusilem na Valeo Silencio (za ok. 20 zl sztuka - od Japaneze) - narazie nie narzekam. Ale w Colcie mam jakies niemieckie - 15 zl / 2 sztuki i tez swietnie dzialaja.
I popieram - kupic tanie, marketowe za 10-15 zl i wymieniac co roku - po zimie. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2006, 19:29
|
|
|
No dobrze, ale co zrobic gdy te marketowe pierdza od nowosci, a nawet nie marketowe tylko niby troche lepsze |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-09-2006, 19:31
|
|
|
Ustawić kąt pochylenia wycieraczki do szyby. ramię powinno byc równoległe do szyby. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-09-2006, 19:32
|
|
|
Mi nowe piszczaly, gdy byly nieodpowiedniej dlugosci - pasazer mial 48 cm a powinien 45 cm. A moze masz tlusta szybe? |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2006, 19:36
|
|
|
Hmm sprawdze Hubert, szyba nie jest napewno tlusta, a dlugosci sa odpowiednie - 450 i 560mm. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2006, 21:38
|
|
|
Jeżeli piszczą to wystarczy je stuningować (lekko przygiąć na ramieniu). Czasami też po prostu wystarczy "wyrobić" trochę gumę. |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2006, 22:55
|
|
|
Koledzy, ja mam w swoim Colcie wycieraczki firmy Motgum (polska firma) Wycieraczek tej firmy używałem również w poprzednim moim samochodzie (Skoda Felicia). Używają ich również moi znajomi w innych samochodach i są zadowoleni
Moje doświadczenia z wycieraczkami są następujące:
- wycieraczki z supermarketu, po zakupie nadają się od razu do śmieci (jest to kwestia gumy). Supermarkety kupują tanio wycieraczki od producenta, producent w ten sposób pozbywa się wycieraczek, które długo leżały na magazynie. Jak wiadomo guma się starzeje i przez to jej własnosci są gorsze,
- żadnych wycieraczkek grafitowych, itp, miałem pare razy od różnych producentów i wszystkie piszczały.
Polecam Motgum cena za sztukę waha się od 10 do 18 zł, a służą przynajmniej rok. Tylko zakupu proponuje dokonać w sklepie motoryzacyjnym, a nie w supermarkecie |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2006, 21:36
|
|
|
Slo_mo podgialem je troche i czekam na deszcz piszczaly przy ruchu w gore, wiec stojac od strony kierowcy odgialem je zgodnie z ruchem wskazowek zegara, na spryskiwaczach bylo ok, ale prawda wyjdzie tylko podczas deszczu takze zobaczymy, ale pomysl jest bardzo logiczny, hmm... czemu sam na to nie wpadlem |
|
|
|
 |
Marcin Ławacz
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2,5 V6 AT 97r.
|
Wysłany: 10-09-2006, 00:09
|
|
|
Witam! Ja też używałem w poprzednim autku wycieraczek firmy Motgum i były super, a po za tym miały jeszcze jedną zaletę - w niektórych sklepach można kupić nawet same "gumki" tej samej firmy (koszt jakieś 3-4zł w zależności od długości) i można wtedy wymieniać tak często jak się chce. Teraz do Misia kupiłem grafitowe Alca i jak tylko znajdę Motgumy to Alca pójdzie do kosza |
_________________ Colt C51A Najwierniejsze auto jakie miałem - sprzedany ze łzami w oczach |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 10:48
|
|
|
Grafitowe Alca są do d... - w sam raz żeby na 2-3 kompletach bez problemów i dużych wydatków przeżyć jesień i zimę |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 10-09-2006, 17:10
|
|
|
Widziałem dziś Mot-Gum - tanie nie są, ok. 15-20 zł za szutkę. |
|
|
|
 |
|