Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:40
Cari DID 1.9
Autor Wiadomość
yanek68 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma DID `02
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2009, 09:04   

Dzięki Colto. Kolorek nie jest wdzięczny to fakt-tylko częste mycie jest w stanie sprawić, że buda będzie cieszyć oko. Jak zwykle- coś za coś. A ta trwałość lakieru, to przypadłość carism, czy wszystkie tak mają? A padziocha podzespołów to chyba kwestia eksploatacji?... Chipowanie nie wpływa negatywnie na ich szybsze zużycie?

Pozdrawiam
Janusz

LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Wysłany: 19-08-2009, 09:16   

też wydaje mi się że to ładna sztuka, a co do przebiegu to lepiej że ma 189tys niż jakby było napisane 120tys udokumentowanego książką oczywiście :mrgreen:

To jest DID więc nowszy niż mój diesel, ja mam najechane licznikowo 220tys i nic nie robiłem sprzęgła, dwumasy, turbo
bo wszystko jest ok,
więc jak to możliwe ze w nowszym silniku można to tak szybko zajeździć?.

Taki mały OT. jak to jest z tą podgrzewaną szybą można było to w opcji zamówić?, czy można już kupić taka szybę.

Ze zdjęć prezentuję się fajnie i siedzenia i drążek zmiany biegów nawet jak na ten przebieg wygląda świetnie,
ale umiejscowienie tej zmieniarki to chyba nie jest jej oryginalne miejsce.
pozdrawiam i mam nadzieje że będziesz bardzo zadowolony z cari.

yanek68 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-08-2009, 09:59   

Dziękuję Lewy za pocieszenie. Też mam nadzieję, że -jak kupię furę-jeszcze pojeżdżę bez problemów. W samochodzie od nowości założone były pokrowce, stąd tapicerka jak nówka. Jeśli mało powycierane elementy, to pewnie auto robiło raczej dłuższe trasy, co chyba byłoby dobrym zwiastunem, dobrze główkuję?

Pozdro
Janusz

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2009, 10:08   

U mnie sprzęgło i koło dwumasowe było wymienione jeszcze przed zmianą softu w sterowniku.
Co do szybszego zużycia nie powiem Ci - przejechałem dopiero 10 kkm od zmiany oprogramowania, jedyny plus to spalanie spadło o 0,4-0,5 l/100km :mrgreen:

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 19-08-2009, 10:11   

yanek68 napisał/a:
Jeśli mało powycierane elementy

Auto przejedzie 10 tys po mieście i 10 tys km. po autostradach. Kierownica wytrze się bardziej w pierwszym przypadku, a przebieg TEN SAM.
Proponuję skończyć z tymi mitami o przebiegach :roll:
Kolega miał 175 "niby" i przebieg "pasował" do wieku auta, a później okazało się na kompie, że wóz ma 250 tys ! :shock:
Śmieszy mnie, że niby 120 tys na 7-8 lat to mało. Nie wszyscy walą po 20 tys rocznie, a ilość przejechanych km. można zaobserwować po niektórych częściach zawieszenia jak i stanie wizualnym auta.
LEWY - masz auto od nowości? Jesli nie, to jaką masz pewność tych 220 tys - może masz 300 i turbawkę/dwumas dawno robione prez poprzedniego właściciela? :mrgreen:

Reasumując: nie ma żadnych reguł co do wieku auta i jego przebiegu.
Temat wychodzi za każdym razem, to już jest nudne: wszystkie auta z "podejrzanymi" przebiegami są walone i mają cofnięte liczniki hehe ;)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Tomashi 19-08-2009, 10:19, w całości zmieniany 1 raz  

yanek68 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-08-2009, 10:18   

Dzięks Mariusz. Z tego, co sie dowiedziałem na tym forum zużycie tych elementów jest wprost proporcjonalne do wzrostu momentu obrotowego. Oczywiście nie są to pewnie jakieś kosmiczne różnice, ale jak to mówią starzy Indianie kropla drąży skałę. Mi się jedynie tak wydaje i może jestem w błędzie -nie ma nic śmieszniejszego niż głupek, który udaje mądrego :lol: .

Janusz

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 19-08-2009, 10:21   

yanek68 napisał/a:
Z tego, co sie dowiedziałem na tym forum zużycie tych elementów jest wprost proporcjonalne do wzrostu momentu obrotowego.

Też mi się tak wydaje: sportowiec zajedzie turbinę w 100 tys. km

Jedź, ogladnij i wtedy kup. Bo bryczka naprawdę fajna (Cari).
powodzenia!

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 19-08-2009, 10:21   

Raczej zużycie elementów jest wprost proporcjonalne do sztuki jazdy: piski przy ruszaniu, gwałtowne zmiany biegów, szarpanie na sprzęgle, butowanie na maksa, uduszenie silnika powodują szybsze zużywanie dwumasu
tak samo z turbawką - butowanie na zimnym silniku i gaszenie zaraz po ostrej jeździe szybko kończą turbinę

kupujepolskieprodukty.pl

yanek68 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-08-2009, 10:28   

Tomashi jestem żywym przykładem- moim pugiem rocznik 99 przejechałem 122 kkm. Nie ma reguł. Tworzenie mitologii może doprowadzić do takich absurów, że ktoś bedzie krecił licznik w drugą stronę, bo ma podejrzanie niski przebieg... Można jeszcze np. drzeć papierem sciernym kierownicę, bo jak na ten przebieg podejrzanie malo zużyta.

Dzięki
Janusz

Berec 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DI-D 2003
Wysłany: 19-08-2009, 10:33   

Czarna Cari jest po prostu piękna. :)

A co do przebiegu, ja wziąłem swoją gdy miała 203 tys. przejechane. Na szczęście jeszcze nic niedobrego się nie dzieje. A i ja dbam o nią jak tylko potrafię :)

yanek68 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-08-2009, 10:40   

Kolejna kropla miodu na serce Berec. Dzięki.Pozdro.
Janusz

LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Wysłany: 19-08-2009, 10:43   

Tomashi
dlatego że nie mam auta od nowości napisałem że licznikowo mam tyle,
nikt tego nie wie czy to się pokrywa z rzeczywistością

robson1014 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.9 DID
Wysłany: 19-08-2009, 10:51   

Ta Cari bardzo mi sie podoba.Jak wszystko ok bierz i sie nie zastanawiaj.U mnie przy 168kkm już dwumas słychać ale myśle że go nie zdąże załatwić.POZDRO.

yanek68 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-08-2009, 10:56   

Robson1014-jeśli dobrze zrozumiałem, to masz zamiar sprzedać przed całkowitą padziochą? Ile można jeszcze pojeździć na ,,słyszalnym" dwumasie?
Dzięki
Janusz

robson1014 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.9 DID
Wysłany: 19-08-2009, 15:09   

Czytałem o tym jakiś czas temu na forum. Jak dobrze poszperasz to znajdziesz. Wypowiadali się iż można przejechać paredziesiąt tysięcy. Raczej bym się tym tak bardzo nie przejmował. Jak to mówią PRZYJDZIE CZAS BĘDZIE RADA. Pozdro.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi