|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[ALL] Wyłącznik ogrzewania tylnej szyby - montaż przekaźnika |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-08-2006, 15:20
|
|
|
Właśnie o tym pomyślałem - przekaźnik jest elementem zwiernym i jemu zwisa w którą stronę płynie prąd. Być może producenci podstawki - jak poeta - mieli cośtam na myśli. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-08-2006, 15:37
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | dioda będzie podłączona kreską do styku 85 (minus) a trójkątem do 86 (plus). po przyłożeniu napięcia prąd popłynie od plusa na styk 85, później przez diodę na styk 86, gdzie będzie masa. ja tu widzę spięcie dioda musi być odwrotnie, czyli kreską do plusa a trójkątem do minusa i będzie OK |
jak może później połynąc przez diodę na styk 86, skoro ona przewodzi dokładnie w przeciwnym kierunku? przecież czarny z czerwoną kropką to masa, a dioda przewodzi w kierunku masy |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 23-08-2006, 16:36
|
|
|
Bartek_nkm pomylił numerki
Powinno być chyba tak:
dioda będzie podłączona kreską do styku 85 (minus) a trójkątem do 86 (plus). po przyłożeniu napięcia prąd popłynie od plusa na styk 86, później przez diodę na styk 85, gdzie będzie masa. ja tu widzę spięcie dioda musi być odwrotnie, czyli kreską do plusa a trójkątem do minusa i będzie OK
Tak czy siak, myślę że wszystkie wątpliwości zostały rozwiane.
Zedytuję zaraz pierwszego posta żeby nie było żadnych niedomówień... |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 05-09-2006, 10:58
|
|
|
No i zrobione - dokładnie ze schematem z pierwszego posta (dioda zamontowana jak na rys.). Ogłaszam, że ogrzewanie szyby DZIAŁA!
Całość wraz z przekaźnikiem ładnie zmieściła się we wnęce (przykręcone do jednej z fabrycznie tam występujących śrubek) - pokazuje to poniższa fotka zrobiona telefonem
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-09-2006, 12:41
|
|
|
A ja w ogóle nie czaje tych Waszych schematów. Kupiłem sobie kilka dni temu inny włącznik ogrzewania tylnej szyby. Z Colta o małym przebiegu, więc mam nadzieję, że jego styki są w miarę czyste i że się nie spali tak szybko.
Nawet nie wiem czy włącznik mi działa, bo szyba jeszcze nie zaparowała i nie musiałem go użyć.
I tu pytanie. Skąd mam wiedzieć, że ogrzewanie szyby jest włączone czy wyłączone? We włączniku są dwie żaróweczki (zielona i pomarańczowa), ale za wsze pali tylko zielona. Zamieniałem je miejscami i nic. Ta druga nie pali a jest dobra. Dlaczego? Może kupiłem padnięty włącznik. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 07-09-2006, 13:09
|
|
|
Hugo napisał/a: | Ta druga nie pali a jest dobra. Dlaczego? Może kupiłem padnięty włącznik. |
na to wygląda, bo obwód świecenia też jest załączany przez styki w środku - nie ma wyjścia i tak musisz go rozebrać i przeczyścić (czy zechcesz montować przekaźnik czy nie); a schemat naprawdę łopatologiczny jest
co do sprawdzenia - jak włączyłem, to po prostu dotykałem przewodów na szybie, czy są ciepłe - po naprawie, po jakimś czasie - były!, więc sukces |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 07-09-2006, 13:13
|
|
|
Hugo napisał/a: | I tu pytanie. Skąd mam wiedzieć, że ogrzewanie szyby jest włączone czy wyłączone? We włączniku są dwie żaróweczki (zielona i pomarańczowa), ale za wsze pali tylko zielona. |
zielona służy do podświetlenia, a pomarańczowa pali się jak masz włączone ogrzewanie właśnie. Skądbyś wiedział, że masz włączone, jak ci szyby nie parują? Niechcący byś włączył i tak jeździł, sprawdź w nocy będzie lepiej widać. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-09-2006, 17:00
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | nie ma wyjścia i tak musisz go rozebrać i przeczyścić (czy zechcesz montować przekaźnik czy nie); a schemat naprawdę łopatologiczny jest |
Zaraz idę i spróbuję go rozebrać. Schemat może i łopatologiczny, ale jak miałem zajęcia z elektrotechniki to zawsze mi coś nagłego wypadło i nie mogłem pójść
Krzyzak napisał/a: | co do sprawdzenia - jak włączyłem, to po prostu dotykałem przewodów na szybie, czy są ciepłe - po naprawie, po jakimś czasie - były!, więc sukces |
Zanim rozkręcę to tak sprawdzę.
tomusn napisał/a: | zielona służy do podświetlenia, a pomarańczowa pali się jak masz włączone ogrzewanie właśnie. |
Tak właśnie mnie się wydawało, ale pomarańczowa nie świeci, a koleś od którego kupowałem wmawiał mi, że 100 % sprawne.
tomusn napisał/a: | Niechcący byś włączył i tak jeździł |
I zaraz by się włącznik spalił.
Dzięki za info. |
|
|
|
 |
Jasiu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2006, 17:59
|
|
|
A ja mam pytanko odnosnie tego jak dziala sam wlacznik ogrzewania? Czy powinien sie wlaczac tak jak pozostale (mgla, wycieraczka, awaryjne)? Zamontowalem przekaznik i teraz zeby grzalo mi tylna szybe to musze przytrzymywac wlacznik. Mam tak od "nowosci" dlatego pytam w jaki sposob dziala wlacznik ogrzewania tylniej szyby? |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 16-10-2006, 14:25
|
|
|
jest bistabilny - czyli ma 2 stany: pstryk i włączony, pstryk i wyłączony |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 17:30
|
|
|
josie,
Dziękuje za pomoc. Mam dwa przełączniki , myślę że z nich da się zrobić 1. Jeden mam ze szrotu w Holandii od córki ale jest to ssamo . Teraz sobie poradzę.
Gabi
[ Dodano: 30-01-2007, 17:49 ]
Panowie bo się pogubiłem to podstawka jest potrzebna czy nie.
Gabi. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 30-01-2007, 18:02
|
|
|
nie - ja tylko wstawilem dodatkowa diode |
|
|
|
 |
Herman [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2007, 15:13
|
|
|
A to sie swietnie sklada ze trafilem na ten post...sam sie zastanawialem jak to jest z ogrzewaniem bo jak bym przelacznika nie ustawil to nie ma reakcji na szybie, nie mowiac o zmianie koloru podswietlenia...Tylko troche boje sie rozbierac liczniki bo jeszcze tego nie robilem...ech kto nie gra ten nie wygrywa...:-)
Heh, liczniki rozebralem , poszlo latwo...teraz tylko pytanie czy da sie rozebrac sam przelacznik na czesci zeby stwierdzic co dokladnie jest uszkodzone i czy da sie to naprawiac czy trzeba wymieniac...Podejrzewam ze jezeli przelacznik jest juz uszkodzony(nadtopiony itp) to z przekaznikiem tez dzialal nie bedzie...mam racje?
Ma ktos takie rzeczy do sprzedania w razie czego? Moge kupic cala bude z zegarami...
[ Dodano: 06-10-2007, 10:08 ]
Krzyzak napisał/a: | Hugo napisał/a: | Ta druga nie pali a jest dobra. Dlaczego? Może kupiłem padnięty włącznik. |
na to wygląda, bo obwód świecenia też jest załączany przez styki w środku - nie ma wyjścia i tak musisz go rozebrać i przeczyścić (czy zechcesz montować przekaźnik czy nie); a schemat naprawdę łopatologiczny jest
co do sprawdzenia - jak włączyłem, to po prostu dotykałem przewodów na szybie, czy są ciepłe - po naprawie, po jakimś czasie - były!, więc sukces |
Podpiąłem przekaznik wg schematu jednak dalej mam problem...Slychac ze dziala jednak po zalaczeniu przelacznika slychac kilka zwarc i rozwarc przekaznika po czym rozlacza sie on i ogrzewanie nie dziala...Przekaznik jest zamontowany prawidlowo poniewaz po zwarciu obwodu przewodem ogrzewanie dziala...jednak kiedy poruszam kablami z wiazki zjawisko sie powtarza i znow slychac zwarcia i rozwarcia przekaznika...Wskazywalo by to na wadliwe dzialanie przelacznika lub uszkodzona kostke laczaca wiazke z przelacznikiem...Czy ktos mial podobne problemy?
[ Dodano: 13-10-2007, 18:24 ]
I juz wszystko trybi jak nalezy...Powodem byly uszkodzone przelaczniki tak jak przypuszczalem....podobnie rzecz sie miala z tylna wycieraczka...wymienilem obydwa i tylna szybka dziala bez zarzutu...grzeje i wyciera:-) |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 21-11-2008, 09:59
|
|
|
Odświeżam temat;
poproszę o komentarz do rysunku
Opis bezpieczników Hyundai Accent II 1.5 12v
jeżeli dobrze czytam, to w moim przypadku (Accent II) podgrzewanie lusterek powinno iść na obwodzie elektrycznych lusterek (10 A) nie zaś pod ogrzewaniem tylnej szyby (20 A) ?? |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 21-11-2008, 11:14
|