Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant a 626
Autor Wiadomość
bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 17:25   

No
Przemax napisał/a:
silniki - remis (diTD vs V6, co kto lubi)

No tak,ale prawda jest taka ,ze powinnismy raczej rozmawiac tutaj o podobnych silnikach bo trudno mowic o kosztach eksploatacji (paliwa) przy oszczednym malym dieslu a paliwozernej benzynowej Vce.
kolejna sprawa to kultura pracy,osiagi itd.ktos kto szuka diesla nie kupi V6 benzynowej i odwrotnie.Dlatego tez porownywanie samych silnikow w tym przypadku jest takim sobie pomyslem.
Moze raczej porownac 1.8 lub 2.0 Mazdowską benzyne z 2.0 Mitsu.
Albo diesla Mitsu i Mazdy
To samo z OC....
Przeciez to nie marka tu ma wplyw na jego wysokosc tylko pojemnosc silnika i nasze zniżki.Kup Gala 2.0 to zaplacisz tyle samo co za Mazde.Proste.

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 28-08-2006, 17:39   

Tak sobie zerknalem na ceny v6 i ditd i galant jest _tanszy_!
Filtry, klocki, tarcze, amortyzatory, amortyzator to nawet 2 razy tanszy! Cala piasta kola tylnego prawie 1kpln do mazdy, ale samo lozysko taniej niz w galu.
Jak sie dobrze poszuka to pewnie mozna taniej, ale na pewno nie mozna napisac, ze czesci do galanta sa drozsze.
Moc i dynamika tez przemawia na korzysc galanta, ja w v6 mam lpg i automat, srednie spalanie to 14l/100km, ponad 80% miasto, koszt przejechania 1km mam 29gr, w rzeczywistosci jest troche wiecej, bo to tylko lpg. Za oc place 611 pln (carisma 1.6 250 mniej), stawki warszawskie i max znizki, takze nie ma co nazekac.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 18:50   

bokciu napisał/a:

Przeciez to nie marka tu ma wplyw na jego wysokosc tylko pojemnosc silnika i nasze zniżki.Kup Gala 2.0 to zaplacisz tyle samo co za Mazde.Proste.

nie do konca... wspolczynnik litrazu mnozy sie przez taki dziwaczny wskaznik kolizyjnosci
marki gdzie poprostu ponosimy zbiorowa odpowiedzialnosc za to ze ktos np majacy mitsu
szaleje i sie rozbija. jesli chodzi o Allianz to tam ten wskaznik to 11 gdzie dla vw o ile sie
nie myle bylo chyba 8. jak widac wiekszosci firm auta japonskie kojarza sie tylko z kamikadze :)

pozdrawialim

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-08-2006, 18:56   

adams12 napisał/a:
bokciu napisał/a:

Przeciez to nie marka tu ma wplyw na jego wysokosc tylko pojemnosc silnika i nasze zniżki.

nie do konca...
Za dieselka jest jeszcze zniżka 5% w PZU.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-08-2006, 19:25   

zawsze mi się wydawało, że z częściami do mazdy jest ogromny problem; a już blacharskie to w ogóle wypadają kiepsko
ale to tylko tak zasłyszane, bo nie mam możliwości znać tego z autopsji

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 19:55   

adams12 napisał/a:
jesli chodzi o Allianz to tam ten wskaznik to 11 gdzie dla vw o ile sie
nie myle bylo chyba 8. jak widac wiekszosci firm auta japonskie kojarza sie tylko z kamikadze

Jest to o tyle dziwne ,ze wydawaloby sie iz kolizyjnosc Mitsu jest znaczaco mniejsza od VW ze wzgledu na ilosc takich samochodow.Przeciez zdecydowanie jest mniej wypadkow powodowanych przez kierowcow Mitsu niz VW z prostej przyczyny - takich aut jest sladowa ilosc w porownaniu do VW.
Krzyzak napisał/a:
zawsze mi się wydawało, że z częściami do mazdy jest ogromny problem

No uwierz mi ,ze nie...Ja jezdze Mazdami od 96 roku i nigdy nie czekałem na jakakolwiek czesc dluzej niz jeden dzien :D

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 20:14   

bokciu napisał/a:
adams12 napisał/a:
jesli chodzi o Allianz to tam ten wskaznik to 11 gdzie dla vw o ile sie
nie myle bylo chyba 8. jak widac wiekszosci firm auta japonskie kojarza sie tylko z kamikadze

Jest to o tyle dziwne ,ze wydawaloby sie iz kolizyjnosc Mitsu jest znaczaco mniejsza od VW ze wzgledu na ilosc takich samochodow.Przeciez zdecydowanie jest mniej wypadkow powodowanych przez kierowcow Mitsu niz VW z prostej przyczyny - takich aut jest sladowa ilosc w porownaniu do VW.

widzisz, tak sie tylko wydaje :) policz ile jest golfow
zalozmy hipotetycznie ze w miescie X jest 10 tys golfow (fuj)
no i pewnie z 100 mitsubishi

rozbija sie 2 typow z golfa
tydzien pozniej kolejnych dwoch
a potem jeden z mitsu
4:1
ale dla ubezpieczyciela to ten z mitsu jest lamaga i musi placic wiecej bo
10 tys/4 < 100/1

zimna kalkulacja :)

a zeby nie bylo ze OT - jesli dobrze mi sie wydaje to mazda ma ten wskaznik nizszy
a pozatym jest brzydsza :mrgreen:

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 21:27   

adams12 napisał/a:
ale dla ubezpieczyciela to ten z mitsu jest lamaga i musi placic wiecej bo
10 tys/4 < 100/1

No w sumie masz racje.
adams12 napisał/a:
a pozatym jest brzydsza

A co powiesz na 6 tke? galant wypada juz tu dosyc blado :mrgreen:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-08-2006, 08:37   

bokciu napisał/a:
galant wypada juz tu dosyc blado
Rekin? EA? :lol:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2006, 08:47   

Hubeeert napisał/a:
Rekin? EA?

Tak,tak :D Rekin EA.
Osobiscie EA mi sie bardzo podoba ale jednak widac te kilka latek w porownaniu z 6 tką.Mowimy tu oczywiscie o samym wygladzie auta a nie o walorach użytkowych itd.
Nigdy nie jezdzilem 6 tka wiec sie nie wypowiadam.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-08-2006, 08:55   

No cóóóóż.... Gusta dyskusji nie podlegają. Mi Gal podoba się dlatego że jest taki trochę staromodny ze światłami pionowo. I z tego samego powodu nie podoba mi się nowa 6.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 29-08-2006, 09:50   

Galant EAx jest najładniejszym autem wszechczasów na tej planecie. Koniec.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 29-08-2006, 12:51   

Krzyzak napisał/a:
Galant EAx jest najładniejszym autem wszechczasów na tej planecie. Koniec.

Tak zgadzam sie w 100%.

I cięszę sie ze nie kupiłem mazdy 626 DTI bo.... bo podobno częsci do silnika sa drogie a sam silnik jest moze i fajny ale delikatny, czylky nna paliwo, wystepował tez problem z paskiem rozrzadu co zostało porawaione w modelach z silnikiem 110kM.

Tak przeliczałem ze kupno Mazdy 626 to taki sam koszt jak gala + załozenie gazu, a wyglad przemawia za galantem,
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2006, 14:06   

Oc
Marcino napisał/a:
a wyglad przemawia za galantem,

alez oczywiscie ,ze EA wyglada zdecydowanie lepiej od GF.
Krzyzak napisał/a:
Galant EAx jest najładniejszym autem wszechczasów na tej planecie

szczegolnie czarny Sport Edition ....bajka...

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 29-08-2006, 15:17   

adams12 napisał/a:
bokciu napisał/a:

nie do konca... wspolczynnik litrazu mnozy sie przez taki dziwaczny wskaznik kolizyjnosci
marki gdzie poprostu ponosimy zbiorowa odpowiedzialnosc za to ze ktos np majacy mitsu
szaleje i sie rozbija. jesli chodzi o Allianz to tam ten wskaznik to 11 gdzie dla vw o ile sie
nie myle bylo chyba 8. jak widac wiekszosci firm auta japonskie kojarza sie tylko z kamikadze :)

pozdrawialim

Dziwne bo w PZU za AC dla VW, BMW, Mercedesa jest dopłata +20% składki, a Mitsubishi 0%. Co oznacza, że twoja teoria ma gdzieś lukę. :D

Odpowiedz do tematu