Rysa na szkle, czyli przednia szyba i skrobaczka |
Autor |
Wiadomość |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 12-11-2009, 21:28
|
|
|
topcan napisał/a: | Ubezpieczyć szyby w tej chwili koszt takiego ubezpieczenia to około 90 zł | Nie jestem pewien, ale ja chyba płaciłem za wszystkie swoje auta po 60 zł/szt za wymianę bez żadnego gadania, odprysk, pęknięcie czy wybicie. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 284 Skąd: Car-nice (West Coast)
|
Wysłany: 12-11-2009, 23:19
|
|
|
Kwota może być różna (tak zapisano w "ogólnych warunkach ubezpieczenia" pewnego ubezpieczyciela), zależna jest od obowiązującej taryfy, rodzaju pojazdu, wartości i okresu ubezpieczenia... w sumie bardzo ciekawa lektura np. jak żona w złości walnie z pięści w szybkę - nici z wypłaty. Wiem, że trick z ubezpieczeniem szyb przechodzi (trick - bo jakoś inaczej ując tego nie mogę ). Dodam, że temat dotyczy rys, dlatego pozostańmy przy delikatnym polerowaniu pastą polerską, zanim ludziska zaczną wybijać sobie szyby.
Autor tematu mógłby się podzielić z efektów podjętych działań... |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
|
|
|
 |
jmb7
Forumowicz
Auto: Lancer 2DiD,Grandis 2DiD
|
Wysłany: 12-11-2009, 23:21
|
|
|
tylko doczytaj ogólne warunki z polisy dotyczące szyb, jakie są wyłączenia;
mnie mój agent z Hestii to zaproponował i doliczył, a później robił aneks i to `wyrzucał` bo przeczytałem, że nie są ubezpieczone szyby uszkodzone/naprawiane, czy coś takiego;
szkoda kasy na taką ochronę w takiej sytuacji; |
_________________ jmb, Lancer'08 2,0DiD + Grandis'06 2,0DiD; |
|
|
|
 |
topcan
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
|
Wysłany: 13-11-2009, 08:25
|
|
|
jmb7 napisał/a: | nie są ubezpieczone szyby uszkodzone/naprawiane, czy coś takiego; |
Mnie raczej takie warunki nie dziwią zreszta braciszek ostatnio likwidował szkode przedniej szyby dodam w Hesti i bez żadnych problemów skoro agent ci ubezpieczył szyby to znaczy ze podlegają ochronie. |
|
|
|
 |
gres
Forumowicz
Auto: galant E88A
|
Wysłany: 13-11-2009, 09:29
|
|
|
a ja troszke z innej beczki - jak to możliwe że skrobaczką da się zarysować szybę skoro szkło jest twardsze od plastiku ? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-11-2009, 09:46
|
|
|
skrobaczką się nie da no ale szyba jak jest brudna i zamarznie a Ty skrobiesz to ten brud wciąż tam jest... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zibi21
Nowy Forumowicz
Auto: outlander
|
Wysłany: 13-11-2009, 12:28
|
|
|
Wcale nie potrzeba skrobaczki do zarysowania szyby,wytarcie niezbyt czystej choć mokrej szyby ręcznikiem papierowym może dać podobne efekty. |
|
|
|
 |
nbert [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2009, 17:31
|
|
|
no dokładnie tak to było: jakieś ptaszysko nażarło się piachu i zrzuciło mi taki piaszczysty prezent na szybę. Nie przetarłybm tego oczywiście skrobaczką świadomie ALEEEEEE skrobałem szyby pokryte pierwszym w tym roku grubszym śniegiem, więc i nie było widać że jest piach. no i się zdarzyło.
fakt jest taki, że przestałem to już zauważać - ryski są minimalne. może kiedyś dam szansę ściereczce i paście polerskiej, a jeszcze bardziej prawdopodobne - że sprawdzę wariant ubezpieczenia, czy obejmuje szyby.
zwłaszcza że ostatnio odkryłem dziurkę po kamieniu...
Edit by Hiszpan
Proszę...
Piszemy bez wulgaryzmów. |
Ostatnio zmieniony przez Hiszpan 17-11-2009, 17:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 17-11-2009, 17:56
|
|
|
To co.....????Nagle cegła spadnie z wiaduktu na szybę?
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
nbert [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2009, 18:19
|
|
|
podobno dużo skuteczniejsza jest akcja "ciężarówka z gruzem plus policja" - ale ciężko taką trafić, odkąd przestali wywozić gruz ze stadionu...
@Hiszpan: wydawało mi się że sformułowanie w stosunku do ptaszyska ma wydźwięk dający się tolerować, ale może byłem w błędzie... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 17-11-2009, 18:25
|
|
|
Ja niedawno jechałem 7-mka za zestawem z którego leciały cegły. Trzeba tylko poszukać
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
|