Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Polak potrafi utrudnic sobie zycie
Autor Wiadomość
Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-08-2005, 14:47   

jak nie ma wyrysowanej linii, to podobno trzeba ją sobie wyimaginować i zachowywac sie tak jakby była...ale to chyba tylko w terenie zabudowanym...pewny nie jestem...

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 02-08-2005, 14:58   

Ja mam słabą wyobraźnię przestrzenną :wink:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 02-08-2005, 15:06   

Z witryny szczecińskiej policji www.kmp.szczecin.pl:
"Na terenie zabudowanym możemy wyprzedzać pojazdy z prawej strony na jezdni jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu oraz na jezdni dwukierunkowej posiadającej co najmniej dwa pasy ruchu w każdym kierunku. Wyprzedzać z prawej strony możemy również poza obszarem zabudowanym, lecz tylko na drogach posiadających trzy pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku."

Tylko co to jest wyprzedzanie? Jeśli poza terenem zabudowanym jedziemy sobie 110 km/h prawym pasem, a lewym ktoś się wlecze, to czy minięcie go jest wyprzedzaniem?
Albo "jadący korek": dwa pasy, z których raz jeden a raz drugi porusza się szybciej. Czy ci z prawego mają prawo jechać szybciej niż ci na lewym?

majki
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2005, 10:52   

Teoretycznie tak, ale pozostaje to w sprzecznosci z pozostalymi prawami:

Na drogach posiadających co najmniej dwa pasy ruchu w jednym kierunku dozwolone jest pozostanie na skrajnym lewym pasie ruchu, jeżeli kierowca krótko po powrocie na sąsiedni pas musiałby ponownie rozpocząć wyprzedzanie, pod warunkiem, że nie będzie przeszkadzał pojazdom poruszającym się za nim z większą prędkością. (§14.5)

Z tego co pamietam z egzaminu na prawo jazdy - wyprzedzanie - dwa auta jadace w tym samym kierunku. Omijanie - dwa auta, z czego jedno stoi.

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Wysłany: 06-08-2005, 00:39   

A ja pamiętam, że należy jechać zawsze pasem możliwie najbliższym prawej skrajni. Lewy pas służy do wyprzedzania i do zmiany kierunku ruchu - zjeżdżamy na niego, gdy chcemy zaraz skręcić w lewo. Policja ma prawo upomnieć, a nawet ukarać kierowców uparcie zajmujących lewy pas ruchu, gdy prawy jest pusty, albo gdy utrudniają oni jazdę pojazdom chcącym ich wyprzedzić.
Ale tak było napisane w kodeksie, gdy ja zdawałam prawko (97 rok), więc wcale nie muszę mieć racji, heh!
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo

majki
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2005, 14:26   

Ja tez zdawalem w 97 ;) Wpierw zdalem A, a trzy godziny pozniej B ;)

Nadal tak jest w przepisach - mozna ukarac takiego kierowce ;)

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2005, 17:02   

Ale dla nas ważniejsze jest czy takiego gościa można wyprzedzić jeżeli od dawna jedziemy prawym pasem?

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Wysłany: 09-08-2005, 17:10   

Wlasnie ogladalem filmik z wydarzeniami odnosnie nauki jazdy. Konkluzje na ten temat: blacharze zarobia, ubezpieczyciele podniosa skladki a my za to zaplacimy. A moze egzaminy na parkingu ministerialnym ale wsrod prywatnych aut a nie sluzbowych bo za te znowu my zaplacimy. Jak sa tam tacy madrzy to niech placa z wlasnej kieszeni a nie z naszej.
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 10-08-2005, 09:45   

A mnie szlak trafia na królów lewego pasa, złośliwie i kurczowo trzymają się lewej strony i ani kierunkowskaz ani mruganie a nawet jazda na długich za nimi nie pomaga.
A że wyprzedzać nie można prawą to się przekonałem koło Piotrkowa, jechali za mną nieoznakowanym, gość przedemną nie reagował na prośby o wolny pas, ja na prawo i buta, oni kogut i halt. Na mój komentarz, że facet nie zjechał na prawo mieli tylko jedno zdanie: jeszcze słowo i 100 wyżej.
W zmowie byli czy co ?

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-08-2005, 10:36   

haltnęli Cie, bo za krótko kierunkowskaz miałes włączony i za ynamicznie na chipie pprzyspieszyłeś...
Trza było na prawy i z prędkością ok 10 km/h szybciej od niego, a jak byś wyszedł poza obrys pojazdu, to w palnik...

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 10-08-2005, 10:58   

Bo widzisz Pan, z chipem tak to już jest. Dynamicznie trza.
Ale co ja Ci będe tłumaczył jak Ty nie masz chipa .... :mrgreen:

majki
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2005, 12:44   

Ta i jechalbys tak 10km/h szybciej od niej i tylko patrzec, jakby jej sie w trakcie tego manewru zachcialo pas zmienic na prawy...

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 10-08-2005, 15:45   

Grześku! Trzeba było powołać się na Art.24.pkt.5 KD, tj. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
A linia obrony następująca: Pan jechał z właczonym kierunkowskazek w lewo, po czym się rozmyślił kiedy rozpocząłem manewr wyprzedzania :mrgreen:
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 10-08-2005, 20:26   

Tylko że tam nie było zjazdu w lewo, nawet na horyzoncie. Pies z nimi.

polsaler 
moderator mitsumaniak
tropiciel faszystów

Auto: Subaru Impreza MY05
Wysłany: 10-08-2005, 20:58   

to ile z Ciebie zdarli ???
L.U.K.S. SQUAD

Odpowiedz do tematu