Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Pojemnosc baku?
Autor Wiadomość
skalops 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,9DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2010, 19:58   

Ja miałem taką sytuację ,komputer wskazywał mi 140 km do tankowania rezerw sie nie zapalała zatankowałem i weszło 55l moje pytanie dlaczego rezerwa się nie zapaliła ,może uszkodzana żarówka w kontrolce? ...Byłem na letniej akcji w ASO i tam facet mi powiedział, że w Carismach 1,9 DiD nie zapala się rezerwa zdumiałem się!! Moja carisma jest z 2003 ,to chyba nie możliwe, Może ktos to potwierdzić ? Czytając na forum nie widziałem aby ktoś o tym nadmieniał.

lesmen 
Mitsumaniak

Auto: Carisma1,9TD & PajeroI&
Wysłany: 22-06-2010, 20:10   

Miałeś przejechać jeszcze z ok 40km to by się pewnie zapaliła. U mnie mniej więcej zapala się gdy w baku jest ok 5-6litrów. Rezerwa teoretycznie powinna wystarczyć na ok 100km.

skalops 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-06-2010, 20:26   

Może masz rację ,tylko juz się zacząłem denerwować ,że mi skończy sie paliwo. Jazda z 5 litrami w baku jak nawet kontrolka nie mrugnęła to ryzyko. Ale dziekuję za odpisanie

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 23-06-2010, 10:33   

Ostatnie tankowanie .
Zasięg z komputera 20km, sygnały dzwiękowe że sie kończy paliwko.
Rezerwa sie nie świeci.
Wjeżdżam na stację i tankuję do pierwszego odicia kija : 51litrów.

Powodzenia dla nerwowych. :lol:

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2010, 17:10   

u mnie regularnie rezerwa zapala się po spaleniu ok 48L bo tyle potem wchodzi do zbiornika, na komputerze są wtedy różne wartości czasem pokazuje że ujedzie jeszcze 120 km czasem mniej.

Faraday 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Wysłany: 23-06-2010, 20:20   

U mnie jeszcze nigdy nie zapaliła się rezerwa odkąd mam to auto 8)

Zawsze jest przynajmniej 1/6 baku :roll:

To tak dla spokojności :P
Tankuję do pełna i jeżdżę pare tygodni :supz:

skalops 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-06-2010, 17:30   

Student dzieki Tobie juz nie będę sie denerwował;teraz sobie przypomniałem ,że po odpaleniu silnika słyszałem takie piik to chyba to o czym pisałeś jestem spokojny. Jeszcze jedno ;chciałem sprawdzić spalanie więc zatankowałem do pełna,komputer pokazał mi ,ze do następnego tankowania mam ponad 700km. Zrobiłem 207km i znów tankowanie do pełna weszło13.2l to mnie ucieszyło jazdA PO MIEŚCIE z czasem włączoną klimą,teraz moje pytanie dlaczego komputer nie zauważył ,że wlałem te 13 litrów i pokazuje mi stan z przed zatankowania ? Teraz będzie przekłamywał o te 13litrów,które wlałem a on ich nie widzi. Możecie mi to wyjaśnić? Dzięki. pozdrowionka :mrgreen:

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2010, 20:24   

skalops napisał/a:
dlaczego komputer nie zauważył ,że wlałem te 13 litrów i pokazuje mi stan z przed zatankowania ? Teraz będzie przekłamywał o te 13litrów,które wlałem a on ich nie widzi. Możecie mi to wyjaśnić?

komputer jest na tyle prosty (głupi), że nie zawsze potrafi przeliczyć to że przybyło ileś tam paliwka, za jakiś czas sobie przeliczy ile mu jeszcze zostało i zaktualizuje sobie wynik.

a i nie sugeruj się wskazaniami komputera one są tylko przybliżonymi danymi, a u wszystkich działa jak chce.

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 25-06-2010, 23:19   

skalops napisał/a:
laczego komputer nie zauważył ,że wlałem te 13 litrów i pokazuje mi stan z przed zatankowania ?

A zresetowałeś komputer?

Komputerek niekoniecznie musi pobierać na bieżąco dane o zasobności baku...

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-06-2010, 11:49   

Jak wyżej. Przeliczanie trwa.
Pocieszające jest to że dystans do przejechania będzie spadał wolniej od przejechanych kilometrów i w końcu wyjdzie ok. 750km.

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Wysłany: 27-06-2010, 20:26   

Już dość dawno o tym pisałem, do zbiornika miesci się (u mnie) dokadnie 63 l paliwa. Sprawdzałem chyba z 5 razy jadąc do zatrzymania silnika. Odpowietrzanie jest dośc proste , o tym również kiedyś pisałem. Trzeba tylko umiejętnie wlewać paliwo powoli pod koniec tankowania aby się zbiornik całkowicie odpowietrzył.Jeśli kogoś interesują moje doświadczenia dotyczące tego tematu może to odszukać. pozdrawiam.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-06-2010, 21:59   

Ja dzisiaj wlałem 20l , zrobione 309km co dokładnie sie zgada z tym co pokazuje komp, czyli 7.1 l
60 + 3l w rurę i się zgadza :lol:

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 28-06-2010, 06:01   

O w morde! :shock:

A ja byłem przekonany, że Cari ma zbiornik 40-50l (nie pamiętałem dokładnie, ile)
60 litrów to dużo.

Już wiem dlaczego tak dużo płacę przy tankowaniu do pełna :rolleyes:

Odpowiedz do tematu