Bojler - podgrzewacz wody na gaz |
Autor |
Wiadomość |
sieegurd
Mitsumaniak Szczęśliwy tatko :)

Auto: Lancer 1.6 Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2010, 08:43
|
|
|
jaca71 jeśli to u teściów, to jakbyś nie zrobił, to i tak będzie źle A teraz serio. Zakładam, że teściowie mieszkają sami, więc mogą o stałej porze myć naczynia. Jeśli tak, to zakładasz bojler 10L podłączasz pod czasówkę (w zależności ile czasu zajmie podgrzanie gorącej wody - np. rano i po południu na 1h) i powinno być ok Woda będzie gorąca i prądu nie zużyjesz dużo. A tej rurki do przepływu od bojlera do kranu masz może z 1m, więc nie masz dużej straty wody - ciut wiecej niż w przepływowym, bo też musi strumień przlecieć, żeby zaczął grzać
Podgrzewacz elektryczny przepływowy ma tęzaletę, że wodę ciepłą masz w sumie od ręki. Do życzenia wiele pozostawia tylko temperatura tej wody. U mnie jakoś zawsze była letnia, a już nie mówię o zimie. Jak woda zimna miała 5-7st. to jej zagrzanie trochę zajmowało, a nie wspomnę, że licznik chciał oszaleć Tak, więc ogrzewacz odłączyliśmy i wodę na naczynia grzało się na gazie w czajniku
To tylko moje doświadczenia i miałem zamienić przepływowy ogrzewacz na bojler 10L na prąd. Nie powiem Ci zrób tak, bo potem będziesz do mnie miał pretensje Napisałem Ci jakie mam doświadczenia z CWU i użądzeniami do jej przygotowania
Za niedługo pojawi się dzieciątko, to zakładamy duży gazowy bojler. Okazało się, że w kotłowni mamy podciągnięty gaz (wywalamy piec gazowy) i obieg ciepłej wody (łazienka obok) i koszt założenia tego gazowego bojlera będzie nieduży |
_________________ **********************************************
"Tatusiu, a może Ty mi zaśpiewasz?" - Ola
Mistrz TYPERA MŚ 2010 w RPA
MJS MISTRZ Drużynowego Pucharu MM Typer Sezon'14/'15
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'11/'12
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'10/'11
02146/KMM --- staram się pisać poprawnie po polsku:)
 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 05-05-2010, 08:50
|
|
|
Jest jeszcze pytanie czy jest podciągnięty tam kabel przygotowany na takie obciążenie ? Bo jeśli nie , to warto przy okazji remontu to zrobić i założyć do tego
odpowiednie gniazdko . |
|
 |
sieegurd

|
Wysłany: 05-05-2010, 08:55
|
|
|
Uwex napisał/a: | Jest jeszcze pytanie czy jest podciągnięty tam kabel przygotowany na takie obciążenie ? Bo jeśli nie , to warto przy okazji remontu to zrobić i założyć do tego
odpowiednie gniazdko . |
Racja, tylko z reguły kuchnie są przygotowane do większych obciążeń (mikrofala, kuchenka z termoobiegiem, czajnik na wodę) - byle nie wszystko na raz |
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 05-05-2010, 10:45
|
|
|
Uwex napisał/a: | est jeszcze pytanie czy jest podciągnięty tam kabel przygotowany na takie obciążenie ? |
Za ścianą na której będzie zlew i ewentualny przepływomierz jest skrzynka elektryczna z 3-fazami. |
|
|
|
 |
sieegurd

|
Wysłany: 05-05-2010, 13:49
|
|
|
jaca71 akurat byłem w WC w pracy i zwróciłem uwagę na ogrzewacz elektryczny przepływowy wody. Firmy Formaster SA (model DAFI) 4kW/230V. Sprawdziłem jak ogrzewa i małym strumieniem woda była dość ciepła, ale nalanie litra wody trwało ze 2 min |
 |
|
|
|
 |
adt81
Mitsumaniak

Auto: Porsche Cayenne Turbo 4.8
|
Wysłany: 01-11-2011, 08:39
|
|
|
Odgrzeję trochę kotleta bo temat na czasie
Jestem w trakcie remontu części domu i w przyszłym roku chciałbym zakończyć więc na tym etapie pojawia się temat ogrzewania. Myślę o kotle kondensacyjnym jednofunkcyjnym + zasobnik 120L + sterowanie pogodowe. Miałby ogrzewać podłogówkę, kilka kaloryferów (3 plus drabinka w łazience) i oczywiście cwu z obiegiem ciepłej wody z wyłącznikiem czasowym bo cały dzień nie musi być cyrkulacji. Warunki techniczne to: suterena 2,3m wysokości z czego ok 70cm w gruncie, budynek ocieplony, fundamenty zaizolowane, 3 dorosłe osoby + dorosły pies i jakieś 80-90m kwadratowych powierzchni. Ze względu na wspomnianą izolację i to że już teraz jest tam stosunkowo ciepło (w zimie też) takie rozwiązanie wydaje mi się najbardziej ekonomiczne. Mam jeszcze możliwość postawienia pieca węglowego który jest obecnie i pewnie awaryjnie go podłącze bo różnie to może być - kocioł tani nie jest ale myślę że w tych warunkach będzie najbardziej opłacalny: Vaillant. Czy ktoś z Was ma może podobny zestaw u siebie lub używa kotła kondensacyjnego i może mi napisać jak się to sprawuje lub zaproponuje inne rozwiązanie bo już tyle się oczytałem że mam mętlik w głowie |
_________________ Jest: Porsche Cayenne Turbo 4.8
Był: Jaguar S-Type R 4.2 V8 SC
Był: Jaguar S-Type 3.0V6 2001r
Był: Mitsubishi Galant 2.5V6 1998r |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-11-2011, 12:38
|
|
|
adt81 napisał/a: | Czy ktoś z Was ma może podobny zestaw u siebie lub używa kotła kondensacyjnego |
mam podobny zestaw - tylko kocioł VSC 196 z wbudowanym zasobnikiem warstwowym 100L - wydajność ma taką, jak zasobnik 150 zwykły (bo ogrzewa wodę przegrodami, dzięki temu nie schładza się całość przy puszczeniu wody a tylko dana przegroda)
jak dla mnie świetne rozwiązanie - bardzo polecam
regulator mam pogodowy - calorMatic 4xx (nie pamiętam) - też polecam
do tego zestawu musisz tylko dokupić tzw. grupę bezpieczeństwa (ja robiłem sam, bo koszt oryginałów od Vaillanta to 2500 zł a samemu kosztuje to 1000 zł z naczyniem wzbiorczym do ciepłej wody, bo do CO jest wbudowane) oraz pompę cyrkulacyjną (mam grundfoss za ok. 400 zł - z Allegro)
ten kocioł ma wbudowane niemal wszystko, co potrzeba i od 4 lat jest kompletnie bezobsługowy
podłączona do niego jest podłogówka i 8 grzejników - wszystko bez specjalnych zaworów mieszających itd. - tylko zwykły zawór termostatyczny z kapilarą na kolektorze w skrzynce |
|
|
|
 |
adt81
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-11-2011, 19:36
|
|
|
Dzięki Krzyzak za odpowiedź - zależy mi właśnie na opiniach osób które podobne konfiguracje użytkują bo w ulotkach można napisać wszystko. Jeśli chodzi o grupę bezpieczeństwa to wiem o tym ale z tego co się orientuję to do tego zasobnika który jest w zestawie kosztuje około 250zł jeśli to jest to Grupa . Oczywiście dochodzi jeszcze koszt różnych pozostałych akcesoriów ale póki co skupiam się na samym komplecie. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-11-2011, 21:24
|
|
|
To nie jest grupa bezpieczeństwa. Ta oryginalna Vaillant to zupełnie coś innego. U mnie są zawory na zimną wodę (8 bar, bo z zasilanie sieci waha się między 3 a 5 bar) i na ogrzewanie (3 bar, bo przeciętnie jest 1.5-2 barów); ponadto wszystkie niezbędne śrubunki, rurki, kolanka, zawory wraz z filtrami, automatyczne odpowietrzniki - masz tam 6 króćców - do gazu, 2 do C.O. i 3 do C.W.U (jeden cyrkulacyjny) oraz naczynie wzbiorcze do wody; u mnie dodatkowo zawory termostatyczne na podłogówkę
wierz mi - 1000 pln pójdzie (bez robocizny!)
do tego pierwsze uruchomienie - vaillant płaci swoim serwisantom, ale oni kasują za dojazd... potem płatny przegląd po roku (ja nie brałem, bo u kolegi był gość, w 5 min. rozebrał obudowę i odkurzaczem pomerdał, potem 100 pln skasował...)
ogólnie kondensat sprawuje się OK - płacę rachunki porównywalne (dosłownie 5% wyższe) z sąsiadem, który ma dom ocieplony 10 cm styropianu, ale on dogrzewa go kominkiem i wypala 5-8 m3 rocznie
u mnie tylko ytong 40cm bez żadnego dodatkowego docieplenia
on ma kocioł viessman, też nowej generacji, ale nie kondensat
swój polecam, bo elegancko wygląda i ma wszystko wbudowane - nie widać tych połączeń, rurek, zaworów - wszystko elegancko schowane z tyłu |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-11-2011, 06:00
|
|
|
adt81, A musi być tak drogo? Nie może być taniej i lepiej? Jesli tak to proponuje taki zestaw:
- piec - http://allegro.pl/kociol-...1894872280.html
Niby większy od Twojego ale moduluje od 6,3kW do 24kW a proponowany przez Ciebie od 7,2kW do 19kW. Do Twojej powierzchni 7,2kW to jest tak ze dwa razy za dużo.
- zasobnik - http://allegro.pl/galmet-...1870445220.html
- sterownik - http://www.eko-serwis.com...&id2=100&id1=99
- do tego czujnik pogodowy i... nie ma bata.
Mam taki zestaw i sobie chwalę. Tyle, że mam najtańszy termostat Eurostar 2005 Ja się nastawiłem na kominek a ten zestaw jest jako rezerwa na leniwe dni
U mnie jest 180m + 28m ogrzewany garaż. Podłogówka w kuchni, wiatrołapie, 3 łazienkach zrobiona na własnym rozdzielaczu (niesterowanym) z RTL'em reszta kaloryfery plus c.w.u. Ja z pieca jestem zadowolony. W sieci ma dobre opinie. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
adt81
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-11-2011, 09:03
|
|
|
Ja wiem że drogo i też myślałem o komplecie MCR24T z zasobnikiem ale jak policzysz to piec plus zasobnik to już jest 4tyś. do tego sterownik który podałeś 250zł i pogodowy pewnie z 500zł i zbliżamy się do 5tyś. Trzeba jeszcze kupić komin który tani nie jest i z tego co liczyłem u mnie to wyjdzie grubo powyżej 500zł bo muszę przejść przez ścianę i z 1,5 metra do góry jeszcze. Zestaw Vaillant zawiera wszystkie te elementy w komplecie i dużo drożej nie wychodzi a jest dobrany fabrycznie i nie muszę później kombinować. A co do mocy 7,2kW u mnie to nie jest dwa razy za dużo tylko w sam raz - niestety ale na ogrzewaniu za bardzo nie zaoszczędzę i ten tysiąc jak nie wydam wcześniej to pewnie wydam później . Póki co jeszcze nie kupuję ale chcę się dokładnie zorientować bo muszę przygotować instalację żeby później nie przerabiać. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-11-2011, 09:24
|
|
|
Aż sprawdziłem na fakturze
Za piec dałem 2400zł
Za ramę z zaworami - 800zł
Komina nie widzę
Sterownik Auraton 2005 - 90zł
Pogodówka - 300zł
Wspomnany Neptun - 560zł.
Sterownik nie jest konieczny bo piec ma własny. Tyle że dosyć skomplikowana jest wtedy obsługa. A ten zaproponowany PT-55 daje Ci sterowanie czasem podgrzewania c.w.u.
200m domek potrzebuje w porywach do 7kWh ciepła |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
mis_smis
Mitsumaniak

Auto: BRAVO 1,9, grandis 2.0 DID 05
|
Wysłany: 03-11-2011, 10:24
|
|
|
to i ja się dołączę jak chcesz mieć tanie ogrzewanie to nie kupuj kotła dwu-funkcyjnego tylko kocioł jednofunkcyjny żeliwny i do tego zbiornik w zależności od potrzeb średnio ok 200l. Zasada jest prosta jeżeli coś jest dwu lub wielo-funkcyjne to nigdy do końca dobre w każdym pkt. Do tego dochodzi ci jeszcze trwałość kocił gazowy żeliwny przeżyje ci ze trzy dwu-funkcyjne |
|
 |
adt81
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-11-2011, 10:27
|
|
|
Kotły o których jest mowa są jednofunkcyjne więc bez obaw . |
|
|
|
 |
mis_smis
Mitsumaniak

Auto: BRAVO 1,9, grandis 2.0 DID 05
|
Wysłany: 03-11-2011, 10:55
|
|
|
nie czytałem dokładnych danych kotłów chodzi o materiał z jakiego wykonane są kotły. Znam przypadki kotłów które przepalało po 5,6 latach użytkowania. Wiadomo że nie zawsze jest możliwość montaży większego i cięższego kotła żeliwnego ale jeżeli masz miejsce to warto to przemyśleć. |
|
 |
|