|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Outlander II a fotelik isofix 15-36 kg |
Autor |
Wiadomość |
ichi
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 DiD
|
Wysłany: 25-07-2010, 11:55
|
|
|
Nie rozumiem w czym widzicie problem. ISOFIX jest przeznaczony dla niższych kategorii wagowych ale to oznacza że zaczepy wytrzymają nie większe obciążenia. W przypadku fotelików do 36kg to używa się pasów samochodowych do zabezpieczania dziecka a obciążenie zaczepów stanowi sam fotelik. Ja swego czasu miałem fotelik, który można było rekonfigurować od 5 do 36kg i myślę że dla takich przypadków producent się zabezpiecza zaznaczając ze do powyżej pewnej kategorii wagowej należy stosować pasy bezpieczeństwa, co nie oznacza że fotelik nie może być w dalszym ciągu wpięty w isofix. |
|
|
|
 |
wtw
Forumowicz
Auto: Outlander Intense 2.0 DID
|
Wysłany: 26-07-2010, 12:33
|
|
|
sylb napisał/a: | Mam trójkę dzieci w wieku 10 lat, 3lata i 6 miesięcy, wiec mam przekrój wszystkich rodzajów fotelików.
Zacznijmy od początku ISOFIX, jest fajny dla ”nosidełek” wkładasz clik i już nie męczysz się z zapinaniem pasów, szczególnie wygodne dla kobiet. Jeżeli chodzi o większe foteliki 9-18kg, osobiście nie widzę potrzeby kupowania wersji na isofix (o ile takowe są) sam posiadam fotelik Roemer, ma on własne pasy szelkowe, a sposób mocowania za pomocą pasów jest bardzo, ale to bardzo prosty i najważniejsze skuteczny jednym słowem zajebioza. Co do fotelika 15-36kg do jest to rodzaj podwyższenia i dziecko samo zapina się normalnymi pasami i nie bardzo widzę techniczną możliwość zastosowania ISOFIX, bo i po co. |
Sylb ciekaw jestem jak mocowany jest pas samochodowy w tym foteliku. Ja posiadam fotelik King Plus Roemera (9-18kg) bez Isofixa i niestety już drugi raz wymieniałem zapięcia pasa w foteliku. TU opisałem swój problem. Teraz poważnie zastanawiam się nad wymianą na fotel z Isofixem. Generalnie problemu upatruje się w mocowaniu tylnych pasów w Outku. Są umieszczone beznadziejnie wysoko i dodatkowo wysunięte do przodu i to prawdopodobnie dlatego foteliki kładą się na bok na zakrętach. Nie wiem co za łoś to projektował. kolejna rzecz to brak możliwości zamontowania fotelika na środkowym miejscu tylnej kanapy. Zapięcie pasa samochodowego włazi mi w prowadnice pasa w foteliku dziecka poza tym strasznie wąski jest rozstaw pomiędzy mocowaniami pasa (oparcie fotela a zapięcie pasa). Może ktoś zna jakieś foteliki, które bez problemu, pewnie i bezpiecznie dadzą się zamontować na tym środkowym miejscu? |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-07-2010, 17:57
|
|
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Isofix
Osobiście mam „Roemera King coś tam”, taki przypinany pasami. Mam zero kłopotów, siedzi solidnie nic się nie kładzie czy przechyla, fotelik ma kilka lat i jeździ w nim obecnie moje 3 dziecko. Mocowanie jest proszę inne niż u ciebie, zakładam że w nowszym modelu powinno być ulepszone. Nie wiem skąd te kłopoty może mój jest jeszcze Made In Germany a twój już z People's Republic of China. Generalnie bezpieczeństwo dziecka najważniejsze potem wygoda użytkowania.
Co do ISOFIX przeczytaj i wyciągnij wnioski. |
|
|
|
 |
wtw
Forumowicz
Auto: Outlander Intense 2.0 DID
|
Wysłany: 27-07-2010, 16:09
|
|
|
Sylb a czy mógłbyś zrobić zdjęcia jak to u Ciebie wygląda to mocowanie tego fotelika? Bardzo jestem ciekaw. Mój fotelik to King Plus, podejrzewam że Twój też. |
|
|
|
 |
|
|