Zniszczony SB w Mrągowie. |
Autor |
Wiadomość |
racer1972
Mitsumaniak trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-09-2010, 22:56
|
|
|
A ja mam pytanie o poduszkę kolanową bo widzę,że też wystrzelona... Nogi bez kontaktu z "miękkim" plastikiem? Szerokości także życzę... |
_________________ ... |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 299 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27-09-2010, 22:57
|
|
|
Drive4Fun napisał/a: |
Jeśli poduszka nie jest wyłączona kluczykiem, to chyba wystrzeli, nawet kiedy nie ma pasażera. |
to nie tak do konca, niektore samochody u "wielkiego brata" jezeli nie zapniesz pasow (przynajmniej pasazera) to nie strzeli poducha. Dlatego mozna czesto zobaczyc w ogloszeniach samochody powypadkowe zza oceanu z tylko wystrzelona poducha kierowcy, cowiecej znajomy kupil Jatte po stluczce i poduchy wszystkie (10) byly na miejscu, co wskazywaloby ze kierowca podczas wypadku rowniez nie zapial pasa.
Od razu uprzedze pytanie/komentarz ze w ww Jatt-ce wszystkie poduchy sa na miejscu - sprawdzone niejako organoleptycznie. |
|
|
|
 |
racer1972

|
Wysłany: 27-09-2010, 23:04
|
|
|
Jac Rwałeś plastiki? |
_________________ ... |
Ostatnio zmieniony przez racer1972 27-09-2010, 23:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
LBA
Forumowicz Lancer v2
Auto: Lancer Sportback
|
Wysłany: 27-09-2010, 23:05
|
|
|
JCH napisał/a: | Jesteś w stanie określić prędkość przed/w momencie zderzenia? Było jakieś hamowanie? |
Hamowania nie było, niby zdążyłem położyć nogę na hamulcu ale zaraz był strzał. Gość wystartował mi zaraz przed moim samochodem do przodu - wcześniej czekając przy krawędzi :/
Prędkość... 200-300 m wcześniej stałem na czerwonym, 70km/h mogłem mieć.
racer1972 napisał/a: | A ja mam pytanie o poduszkę kolanową bo widzę,że też wystrzelona... Nogi bez kontaktu z "miękkim" plastikiem? |
Trudno dokładnie ocenić w takiej sytuacji co i jak przebiegało. Bolał mnie kark przez 2 następne dni. Nogi luzik. |
_________________ Pozdrawiam Gorąco |
Ostatnio zmieniony przez LBA 27-09-2010, 23:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 27-09-2010, 23:09 Re: Inny Bach, Buch
|
|
|
LBA napisał/a: | Tak dla zainteresowanych tym jak wygląda skurczony Lancer, któremu z prawej podporządkowanej wyjechał roztargniony kierowca: (..)
Samochód był już sędziwy.. miał 30 dni i 2 tys km przebiegu, więc i tak już wkrótce bym go wymieniał :> |
Łał, żal... Kurcze, aż mnie zęby zabolały... Wyrazy współczucia!
W którym to było miejscu, pytam, bo mnie zastanawia ta ścieżka rowerowa (też jestem z Sącza). Napisz potem, jak poszła procedura odszkodowawcza i co kupiłeś, jeśli uznają to za szkodę całkowitą ;-( |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
racer1972

|
Wysłany: 27-09-2010, 23:13
|
|
|
mazin leniuchu stronę wcześniej kolega to napisał |
_________________ ... |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 27-09-2010, 23:16
|
|
|
racer1972 napisał/a: | mazin leniuchu stronę wcześniej kolega to napisał |
OK, jasne, nie doczytałem (myślałem, że to z dziś), nadal nie wiem jednak gdzie to było I jak długo trwała procedura - miesiąc czy dłużej ? |
 |
|
|
|
 |
LBA
Forumowicz Lancer v2
|
Wysłany: 27-09-2010, 23:19
|
|
|
mazin napisał/a: | W którym to było miejscu, pytam, bo mnie zastanawia ta ścieżka rowerowa (też jestem z Sącza). Napisz potem, jak poszła procedura odszkodowawcza i co kupiłeś, jeśli uznają to za szkodę całkowitą ;-( |
Toruń, wylot na Grudziądz, po dwa pasy w każdą stronę, pas zieleni w środku. Gość chciał w lewo wyskoczyć.
Z ubezpieczeniem to w sumie historia masakryczna. HDI (OC sprawcy) przez 4 tyg nie potrafiło ocenić czy to szkoda całkowita czy częściowa. Niby uznali całkowitą ale w wycenie zrobili błędy (Inform zamiast Invite itp.).. jeszcze się z nimi szarpię i pewnie przez miesiąc będę jeszcze to turlał. Wziąłem kolejny w Leasing. |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 27-09-2010, 23:28
|
|
|
[ Dodano: 28-09-2010, 06:59 ]
LBA napisał/a: |
Toruń, wylot na Grudziądz, po dwa pasy w każdą stronę, pas zieleni w środku. Gość chciał w lewo wyskoczyć.
Z ubezpieczeniem to w sumie historia masakryczna. HDI (OC sprawcy) przez 4 tyg nie potrafiło ocenić czy to szkoda całkowita czy częściowa. Niby uznali całkowitą ale w wycenie zrobili błędy (Inform zamiast Invite itp.).. jeszcze się z nimi szarpię i pewnie przez miesiąc będę jeszcze to turlał. Wziąłem kolejny w Leasing. |
Aaaa , jasne, myślałem, że to w Sączu gdzieś. Cóż, z ubezpieczycielami, z którymi miałem do czynienia tylko Compensa zachowała się ładnie, bo w ciągu trzech tygodni siora dostała wypłatę, bez naciągania i "przebojów", ale nie mam tu specjalnie bogatych doświadczeń, bo sam maiłem tylko raz niewielką stłuczkę, 14 lat temu.
Rozumiem, że jak zobaczę czerwonego SB w Sączu,to będziesz Ty? W sumie zauważyłem z pięć, może sześć SB w Sączu, z czego dwa grafitowe, jeden srebrny, jeden złoty i dwa lub trzy czarne. Nigdy nie widziałem na żywo czerwonego (poza salonem) ani np. niebieskiego. |
 |
|
|
|
 |
LBA
Forumowicz Lancer v2
|
Wysłany: 30-09-2010, 17:28
|
|
|
mazin napisał/a: |
Rozumiem, że jak zobaczę czerwonego SB w Sączu,to będziesz Ty? W sumie zauważyłem z pięć, może sześć SB w Sączu, z czego dwa grafitowe, jeden srebrny, jeden złoty i dwa lub trzy czarne. Nigdy nie widziałem na żywo czerwonego (poza salonem) ani np. niebieskiego. |
SB w sumie też nie pamiętam bym widział czerwone w Sączu. Ale czerwone są najszybsze więc może trudno zauważyć Jedno grafitowe SB z listy możesz wykreślić bo pewnie to był ten mój "stary" egzemplarz. |
|
|
|
 |
racer1972

|
Wysłany: 30-09-2010, 19:39
|
|
|
lba nie odpowiedziałeś na moje pytanie o poduchę kolanową... |
_________________ ... |
|
|
|
 |
LBA
Forumowicz Lancer v2
|
Wysłany: 30-09-2010, 19:59
|
|
|
racer1972 napisał/a: | lba nie odpowiedziałeś na moje pytanie o poduchę kolanową... |
Hehe, racer1972, odpowiedziałem ale zacytuję sam siebie raz jeszcze:
--CYTAT--
Wysłany: 27-09-2010, 23:05
racer1972 napisał/a: | A ja mam pytanie o poduszkę kolanową bo widzę,że też wystrzelona... Nogi bez kontaktu z "miękkim" plastikiem? Szerokości także życzę... |
Trudno dokładnie ocenić w takiej sytuacji co i jak przebiegało. Bolał mnie kark przez 2 następne dni. Nogi luzik.
--CYTAT--
Być może moja odpowiedź była nazbyt lakoniczna ale na pewno nie zostałeś zignorowany
Rozwijając wątek:
Poducha kolanowa wystrzeliwując nie odrywa jakiejś osłony którą można by dostać rykoszetem. W środkowym miejscu jest cienka guma która się rozrywa i ze środka wystrzeliwuje poducha. Chroni ona jednak kolana nie zaś same nogi, które podczas uderzenia "idą sobie do przodu" (prostują się w kolanach). Po wszystkim na odcinku pomiędzy kolanem a stopą odczuwałem lekkie pieczenie. Sugeruje to, że przyładowałem w coś, albo przynajmniej o coś się otarłem.
Ależ się rozpisałem |
|
|
|
 |
racer1972

|
Wysłany: 01-10-2010, 14:00
|
|
|
I o to mi chodziło... Ludzie narzekają na umiejscowienie stacyjki ale moim zdaniem jest ok. bo nie walnie się kolanem (wysocy) w kluczyk a poducha jeszcze osłoni dodatkowo... W Fiacie Punto zamek stacyjki był tak ustawiony,że kułem się przy każdym mocniejszym hamowaniu a przy kolizji strach pomyśleć... |
_________________ ... |
|
|
|
 |
yalook
Mitsumaniak 2300/KMM
Auto: Lancer 1.8 sedan 2008
|
Wysłany: 01-10-2010, 14:10 Re: Inny Bach, Buch
|
|
|
LBA napisał/a: | Tak dla zainteresowanych tym jak wygląda skurczony Lancer, któremu z prawej podporządkowanej wyjechał roztargniony kierowca: |
Wyrazy współczucia z powodu zezłomowania Lancerka. Ale dobrze, że nic Wam się nie stało |
_________________ Pozdrowienia dla wszystkich |
|
|
|
 |
|