Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E52A 1.8] Domykanie szyb
Autor Wiadomość
ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-06-2012, 02:16   

Właśnie jestem na etapie podłaczania alarmu do mojego Miska ,i zaopatrzyłem się już w takie same przekazniki (czekam na nie )bo mam zamiar zrobić sobie również domykanie szyb ,ale na schematach za bardzo sie nie znam :cry: czy mógłby mi ktoś wyrysować bardziej zrozumiale jak dla laika jak mam podłaczyć te przewody do tych przekazników tzn. który kabel do jakiej nózki ,bo widzę ich tam 6 ,jedna rozumiem to masa a te reszta ? które do przełaczników w panelu a które do centralki ,na zdjeciu widzę ze podłaczone bezposrednio do sciezek na płytce ale rozumiem że inaczej to pod odpowiedni pin w przelaczniku panela ?.Z góry dzieki za pomoc :wink:

tpodsiadlo 
Forumowicz

Auto: Galant V 2.0 V6-24 a/t
Wysłany: 15-06-2012, 20:26   

ja robilem kiedys w galancie e3 domykanie z szyberdachem, przekazniki byly wpiete nie pod przyciski tylko bezposrednio pod silniki, domykaly kazda szybe po kolei. z szyberdachem bardzo prosta sprawa - przekaznik podwojny polaczony z ktorakolwiek szyba dajemy pod obydwa wewnetrzne przyciski jednoczesnie - niewazne w ktora strone jest otwarty i tak sie domknie z tym ze szyber w e5 ma zasilanie tylko przez krotki czas po odlaczeniu zaplonu i jeden kabel przy nim dawalo sie do plusa mialo to taka wade ze szyber pozniej dzialal juz ciagle nawet po wyjeciu kluczyka.

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 28-06-2012, 18:42   

Niestety w EA ,nie ma tak łatwo,ponieważ po wyłączeniu zapłonu tylko przez 30sek.zostaje napięcie na sterowniku szyb ,po upływie 30sekund moduł robi się gluchy ,więc mamy tylko 30 sekund po wyłaczeniu zapłonu na domkniecie szyb ,ale co gorsza po wyłaczeniu zapłonu i otworzeniu drzwi i zamknięciu moduł staje się głuchy i juz nie domkniemy szybek :( więc lipa ,więc pytam kto ma zrobione domykanie szyb w Galancie EA niech napisza jak to u niego działa.

Markus6 
Forumowicz

Auto: Volvo V70 II
Wysłany: 28-06-2012, 21:57   

A nie da się tego zrobić pod centralny żeby załączał siłowniki od szyb razem z siłownikami od zamków?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-06-2012, 23:32   

Wszystko się da, tylko trzeba podać osobne zasilenie i sterowanie na każdy siłownik kiedy zaniknie oryginalne zasilanie skłowników szyb.

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 29-06-2012, 07:50   

plecho1 napisał/a:
Wszystko się da, tylko trzeba podać osobne zasilenie i sterowanie na każdy siłownik kiedy zaniknie oryginalne zasilanie skłowników szyb.

sterowanie mam już zrobione ,ładnie wszystkie szyby podnośi,pozostaje teraz kwestia zanikajacego napiecia na płytce w panelu po otwarciu i zamknięciu drzwi ,macie może jakiś pomysł jak to przerobic ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-06-2012, 01:11   

Trzeba zrobić mniej więcej coś takiego

Albo znaleźć kabel sterujący (zasilający) oryginalny sterownik od szyb, na którym zanika sygnał lub zasilenie i w podobny sposób, jak pokazałem wyżej, wysterować odpowiedni sygnał w momencie domykania przez sterownik alarmu.

tpodsiadlo 
Forumowicz

Wysłany: 01-07-2012, 09:57   

prawidlowe domykanie szyb powinno domykac pojedynczo szyby po kolei. jak chcesz to zrobic z 4 szybami jednoczesnie? skad sterownik bedzie wiedzial ze szyba jest juz domknieta? przeciez w galancie nie ma chyba wylacznikow krancowych tylko poznaje domknieta szybe po wiekszym obciazeniu?
czy sie myle?

jezeli dasz na wszystkie szyby prad do zamykania, i zakladamy ze 2 z nich sa zamkniete a dwie domyka twoj uklad to w godzinach szczytu prad moze dojsc do kilkudziesieciu amper!!!

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2012, 11:33   

Nie chodziło mi o podanie zasilania bezpośrednio na silnik siłownika a o zasilenie układu, bo kolega ALEX-77, napisał, że do sterowania już się wpiął a jedynie ma problem z czasowym odłączaniem zasilania.

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 02-07-2012, 09:17   

Panowie ,wiem że zasilanie wyłącza przekaznik który zanjduje się w komorze silnika sterowany przez komputer ,a gdyby się tak wpiąć w zasilanie podświetlenia stacyjki , przed tym przekaznikiem ,gaśnie ono około 30sec. po tym jak zarygluję zamki .

tpodsiadlo 
Forumowicz

Wysłany: 02-07-2012, 11:03   

a nie prosciej, zeby uklad ktory domyka szyby, sam zalaczal ten przekaznik na czas domkniecia?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-07-2012, 00:27   

Jeśli już wiesz który to przekaźnik, to najlepiej zrobić jak zaproponował tpodsiadlo.

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 05-07-2012, 00:23   

tpodsiadlo napisał/a:
a nie prosciej, zeby uklad ktory domyka szyby, sam zalaczal ten przekaznik na czas domkniecia?

No ale jaki układ ? nie mam żadnego układu ,na panel sterujący szybami(guziki) dochodzi napięcie które idzie przez przekaznik na które podawane jest napiecie przez komputer ,który po otwarciu i zamknięciu drzwi wyłacza napiecie idące przez ten przekaznik na panel sterujący.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-07-2012, 22:26   

Z alarmu wychodzi kabel sterujący na którym po skonfigurowaniu pojawia się sygnał sterujący domykaniem i to właśnie tym sygnałem należy wysterować, poprzez przekaźniki, zasilenia oryginalnego układu sterowania szybami i sterowanie zamykaniem szyb. kiedy przy zamykaniu auta natym kablu pojawi się sygnał masy bądź plusa, załączy on odpowiednie przekaźniki które zamkną odpowiednie obwody.

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 05-07-2012, 23:48   

plecho1 widzę ze jesteś obcykany w tych sprawach ,ja niestety z elektroniką gorzej :? ,ale alarm udało mi się samemu założyć :) tylko z tymi szybami mam problem ,mam taki alarm i nie mam żadnego kabelka sterujacego do domykania szyb ,zrobiłem taką próbę że zmostkowałem ten oryginalny przekaznik sterujacy zasilaniem panela z przełacznikami, i objaw był taki że jak otworzylem drzwi i zamknąlem to zasilanie zgasło (auto zaryglowałem szyby się nie zamknęły)a zasilanie zapaliło się dopier po 20sec. i już zostało cały czas .Mój schemat alarmu jest taki :

Odpowiedz do tematu