Przesunięty przez: Gene 06-03-2008, 09:04 |
Jak to sie kabina z paka spotkala |
Autor |
Wiadomość |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-01-2007, 08:08
|
|
|
Nie wiem wiele o konstrukcji samochodow ale jak na moj gust to faktycznie rama ma okreslona sztywnosc. Ten element poddany odpowiednio duzym silom moze to odczuc. Mysle, ze w Twoim przypadku to nie sama rama ulegla tylko elementy do niej przymocowane. Paka i kabina nie jest juz tak sztywna i w chwili uderzenia nastapila deformacja. Czesci nadwozia sa juz znacznie mieksze. Widzialem juz nie jeden terenowy samochod rozbity po niefortunnej przygodzie w terenie. Tak czy siak, podziekowalbym koledze za wyczyn. (joke) |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
SCezar [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 15:58
|
|
|
Mam pytanie
Jak skończyła się historia tego wgniecenia co na to serwis?
Wczoraj zauwarzyłem u mnie takie samo wgniecenie i nie jeździłem ostatnio w terenie.
Jedyna przyczyna jaka przychodzi mi do głowy to podlewarowanie tyłu w celu zmiany koła.
Zdjęcia doślę później.
Pozdrawiam
Cezar |
|
|
|
 |
Vgames [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 17:07
|
|
|
To ja tylko dopowiem, że podobne wgniecenie pojawiło na moim Miśku po instalacji hardtopu.... Dziwna zbieżność... W tym samym miejscu, wręcz identyczne... I nie po terenie. Jadę do serwisu i będę wyjaśniał parę podobnych drobiazgów powstałych po wspomnianej instalacji. |
|
|
|
 |
olneyman [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 23:21
|
|
|
<usuniete przez autora> |
Ostatnio zmieniony przez olneyman 23-01-2008, 23:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SCezar [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2007, 13:33
|
|
|
Udam się do serwisu i napisze jak było. Wygląda na to, że nowa rama wcale nie jest sztywniejsza od starej a jedynie lżejsza. Cóż, nie łatwo uzyskać postęp w kostrukcji ramy.
Pozdrawiam
Cezar |
|
|
|
 |
spyrant [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 09:44 sztywność nowego L200
|
|
|
Dziwna sprawa ale:
Wczoraj jechałem drogą z Palmir do Truskawia (na północ od Warszawy, skręt z E-7 na zachód, przez Palmiry, dojeżdza się do wsi Truskaw).
Droga oznaczona na mapie, nic nadzwyczajnego, tyle że w na połowie długości brukowana a na połowie długości gruntowa, utwardzona. Stoi znak ograniczenia prędkości do 50km/h - ja nawet tyle nie jechałem - no może po bruku tyle, po glebie mniej.
Dzisiaj z niedowierzaniem patrzyłem na miejsce, gdzie paka i kabina są blisko siebie - lakier poobdzierany, blacha wgięta.
Kabinę załatwił tak hardtop low, bo na nim też są ślady. Zjawisko to wystąpiło po prawej stronie fury. Po lewej zaś podwinęła się uszczelka hardtopu.
A samochód nie ma przejechanych nawet 6 tys.
Trochę się zawiodłem - ale najbardziej się boję, że jest coś nie tak ze sztywnością całej fury, skoro sama się potrafi okaleczyć na normalnej, wiejskiej drodze, to co dopiero w ostrym terenie...
Jakie sa wasze opinie - czy może być to jakaś wada fabryczna - np. krzywa rama, źle zamocowana paka itd.??
Dzisiaj podeślę fotki...
pozdr.
S, |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 14:53
|
|
|
L200 ma sztywną porządną ramę i niewiem czy taki przypadek jak opisujesz powinien pocharatać samochód
Ja swoim cackiem po takich drogach latałem z prędkościami 100 km/h i nic
Nawet raz zagapiłem się przed przejazdem kolejowym gdzieś między Wołominem a Kozłami czy czymś takim i z pr. 120 km na godzine dojechałem do niego po czym wywaliło mnie w gore na jakieś 0,5 m, opadłem na asfalt odbiłem się jak piłka jescze ze dwa razy i nic, nawet draśnięcia.
Mnie się wydaje że to niekoniecznie musi być wina ramy, zresztą wątpie by rama była na tyle gietka i sztywna by tak mocno się wyginała i spowrotem wracała do swojej pozycji.
Może poprostu jest coś nie tak z mocowaniem kabiny lub paki do ramy.
Taka możliwość wydaje mi się bardziej prawdopodobna |
|
|
|
 |
SCezar [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 16:18
|
|
|
Jak widzę, jest to częsty przypadek. W moim L200 też powstało wgniecenie kabiny po zetknięciu się z paką. Osobiście widziałem jeszcze na trzech Lkach takie same wgniecenia.
W serwisie udają bardzo zdziwionych ale skoro ja na przygodnych autach, a nie jest ich tak wiele znalazłem takie przypadki to oni napewno też sie z tym spotkali. Skoro są zdziwieni to prawdopodobnie problem dotyczy ramy.
Za 8000 km jadę na przegląd to zobaczę co z tym zrobią.
Pozdrawiam
Cezar |
|
|
|
 |
Videlec [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 17:29
|
|
|
IMO nie ma takiej możliwości by rama nie zachowala swojej sztywnosci podczas jazdy po drodze nie utwardzonej.
Natomiast kabina i paka montowane są przy pomocy elementow posiadających pewną spreżystosc, zapobiega to przenoszeniu wibracj\drgan pochodzących np. od silnika\zawieszenia ale powoduje tez, ze kabina i paka "są aktywne".
Producent hardtopa mogl nie uwzglednic podczas projektowania "swojego cuda" dostatecznie duzego marginesu "wolnych przestrzeni" lub ze wzgledu estetyki znacznie je uszczuplil (bo rozumiem ze szkody wystepują w autach z hardtopem?) Ale jesli paka "haczy" o kabine to jest juz zjawisko bardziej niepokojące... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-02-2008, 18:51
|
|
|
A ja zastanawiam się czy mieliście ładunek na skrzyni?
Może to zabrzmi śmiesznie ale widziałem już pick-upy które gięły się w ten sposób. Tyle, że załadowane. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Herkules13 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 19:21
|
|
|
Videlec napisał/a: | Producent hardtopa mogl nie uwzglednic podczas projektowania "swojego cuda" dostatecznie duzego marginesu "wolnych przestrzeni" lub ze wzgledu estetyki znacznie je uszczuplil (bo rozumiem ze szkody wystepują w autach z hardtopem?) |
Ja mam fullboxa i ta górna część też jest blisko kabiny
Moim autkiem wykonałem już naprawde kilka niezłych skoków i nic się nie dzieje...
...przynajmniej narazie |
|
|
|
 |
jacek z płocka
Forumowicz
Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
|
Wysłany: 01-02-2008, 22:52
|
|
|
Witam,
jak opisujesz to hardtop zagiął kabinę ? Ja już swój 2 razy dokręcałem bo się ruszał i ta czarna maskownica/uszczelka się przesuwała. Chyba siadają pod nim uszczelki i robi mu się luźno. Sprawdź w środku dokręcenie hardtopa. |
|
|
|
 |
Kibloo
mod L200 pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Pomógł: 14 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 1640 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 03-02-2008, 21:25
|
|
|
nie weim dlaczego, ale HugoOrmo tez miał taki przypadek, ja brykam z HT Low i nic takiego mi sie nie stało (czy pusto czy z ładunkiem), ale problem może polegac na zbyt dużym przesynieciu HT do przodu (tzn blisko do kabiny)
Videlec napisał/a: | Ale jesli paka "haczy" o kabine to jest juz zjawisko bardziej niepokojące... |
raczej chodziło o HT, bo paka jest rzczej nie do zetkniecia z kabiną, chyba, że bys ramę z 15 stopni skrecił...
ja bym szukał problemu w mocowaniu HTopu
pozdro |
_________________ "Dzisiaj jest owe jutro, o które martwiliśmy sie wczoraj i wszystko jest w porządku" [cytat]
Żabol pozdrawia!!!
 |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2008, 17:13
|
|
|
Kibloo napisał/a: |
ja bym szukał problemu w mocowaniu HTopu |
I jak HTop do przodu idzie to uszczelka lakier na otwieranej burcie wyciera.
Chyba jedno z drugim się łączy |
|
|
|
 |
|