Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
OC....
Autor Wiadomość
Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2006, 19:57   

PTU w tzw pakiecie podlaskim 540 + obowiązkowe 200 za ubezpieczenie mieszkania (nie daje się tego rozdzielić) - ale i tak mało jak na rok ubezpieczenia (2004 2.0l)

AC to jak mi naliczyli to wyszło 4500 :-) za rok.

Czas może na Space Stara dla żony?

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Wysłany: 21-10-2006, 20:24   

To ja patrze ze place calkiem nieduzo ok 2200 oc+ac+nw za Hanie z 2002.
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-10-2006, 22:25   

Galant oc/ac/nnw - ok. 850 za rok (max zniżki), chyba w Hestii
Colt - pamiętam tylko oc - 375/rok (max zniżki)

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 22-10-2006, 00:42   

460 PLN za OC/NW i ubezpieczenie szyb za rok w Link4. Max znizek + 5% dodatkowej znizki za ubezpieczenie drugiego autka.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Python
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 08:53   

Galant 2.0 1997r ubezpieczenie na rok OC+nnw 310PLN :lol: mam 60% zniżki i pierwszy raz w tym roku nie płaciłem 10% zwyżki za wiek bo wyszedłem z magicznego progu 25 lat w którym to jest najwiecej piratów drogowych :twisted:

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 22-10-2006, 12:11   

OC w Allianz - 950 zł za rok - 20% zniżki za bezszkodowość i 10% zniżki za bezszkodową kontynuację, 5% podwyżki za płatność w ratach (nie dałem od razu rady :) )

dager
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 12:34   

raddex napisał/a:
5% podwyżki za płatność w ratach (nie dałem od razu rady
, spoko po 25.10 będzie Cie stać , podniesie się stopa życiowa ,awanse - otwarta droga kariery :lol:

BSB
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 23:26   

Galant 2.0 - dane z dnia 06.10.2006
Warta OC/NW- 545zł - mój obecny ubezpieczyciel - 60% za bezszkodowość + 5% za kontynuację + 5% za opłatę jednorazową
Link4 OC/NW/Assistance/Szyby - 428zł - 60% bezszkodowość + 5% opłata jednorazowa - kwota wyliczona przez konsultanta Link4

Ze względu na różne dziwne opinie o Link4, zdecydowałem się kontynuować ubezpieczenie w Warcie.

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 25-10-2006, 12:14   

Galant 2.5:
Samopomoc: strefa XI (okolice wawy) 1788, ale 60% znizki za bezszkodowosc, 5% za kontynuacje, 10% za gotówke i jednorazowa skladke i wychodzi 611
Carisma 1.6:
tez samopomoc i identyczne znizki, podstawa 1284, zaplacilem 439

NW 35pln

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 25-10-2006, 15:35   

1,5 Lancer C12 OC 224 zl NW 25zl roczna compensa sa
1.8 Lancer C37 OC 249 zl NW 25 zl roczna compensa sa
max znizki !!! he.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 25-10-2006, 15:35   

Coś na temat OC

Cytat:
Podwójną, a może nawet potrójną stawkę OC będą prawdopodobnie płacili skazani za prowadzeniu pojazdu na podwójnym gazie.

W nowelizacji ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej Ministerstwo Zdrowia zawarło zapis mówiący o obowiązku wprowadzenia przez towarzystwa ubezpieczeniowe dwukrotnej lub trzykrotnej zwyżki obowiązkowego ubezpieczenia komunikacyjnego dla pijanych kierowców. Zwyżka ta obowiązywać miałaby przez pięć lat.

Decyzja o tym, czy w stosunku do danego ubezpieczonego będzie ustalona składka w wysokości dwukrotnej, czy potrojonej zależeć ma od indywidualnych ustaleń zakładu ubezpieczeń. Miałby on przy tym prawo wziąć pod rozwagę takie czynniki jak np. waga popełnionego czynu (stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu), warunki osobiste, majątkowe itp.

Zdaniem resortu finansów osoby prowadzące pojazdy w stanie nietrzeźwości (powyżej 0,5 promila alkoholu we krwi) i po użyciu alkoholu (0,2 – 0,5 promila alkoholu we krwi) stwarzają większe niebezpieczeństwo i ryzyko spowodowania wypadku, a przez to większe prawdopodobieństwo, że ktoś zostanie ranny i będzie wymagał leczenia. Powinny w związku z tym w większym stopniu uczestniczyć w opłacie przekazywanej do Narodowego Funduszu Zdrowia.

Wyższa składka OC dla osób skazanych za prowadzenie pojazdów mechanicznych pod wpływem alkoholu uzasadniona jest względami społecznymi. Z danych Ministerstwa Sprawiedliwości wynika, iż corocznie zwiększa się o 4 tys. liczba pijanych kierowców, skazanych za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości, zaś liczba kierowców prowadzących pojazdy mechaniczne w stanie po użyciu alkoholu jest wciąż bardzo wysoka (w 2002 r. – 40 884 osób, w 2003 r. – 52 543 osób, w 2004 r. – 49 325 osób, w 2005 r. – 45 134 osób).

W celu egzekwowania opłacania wyższej składki na obowiązkowe ubezpieczenie OC, właściciele pojazdów będą musieli składać oświadczenie, czy byli skazani prawomocnie za prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości (przestępstwo z art. 178 par. 1 kk) lub czy byli karani za prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie po użyciu alkoholu (wykroczenie z art. 87 par. 1 kw). W sytuacji, gdy zakład ubezpieczeń otrzyma informacje o takim skazaniu lub ukaraniu, będzie musiał naliczyć wyższą składkę na ubezpieczenie OC.

Dodatkowa informacja zamieszczona na oświadczeniu będzie dotyczyć ewentualnych postępowań karnych lub postępowań regulowanych innymi przepisami (kodeksem postępowania w sprawach o wykroczenia), które toczą się w stosunku do posiadaczy pojazdów mechanicznych ubezpieczających swoje pojazdy od odpowiedzialności cywilnej. Dzięki takiej informacji, zakład ubezpieczeń będzie mógł stale monitorować etap tych postępowań, występując w tym zakresie z wnioskiem o informację do sądu, organów prokuratury czy policji. W przypadku otrzymania przez zakład informacji o prawomocnym skazaniu za przestępstwo lub ukaraniu za wykroczenie, związanych z prowadzeniem pojazdu mechanicznego pod wpływem alkoholu, zakład będzie uprawniony do podwyższenia składki, która naliczana będzie także przez okres 5 lat.

Jestem ZA

... z wyjątkiem tego:
Cytat:
Decyzja o tym, czy w stosunku do danego ubezpieczonego będzie ustalona składka w wysokości dwukrotnej, czy potrojonej zależeć ma od indywidualnych ustaleń zakładu ubezpieczeń. Miałby on przy tym prawo wziąć pod rozwagę takie czynniki jak np. waga popełnionego czynu (stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu), warunki osobiste, majątkowe itp.

Uważam, że kara powinna być jednakowa dla wszystkich bez względu na warunki osobiste czy majątkowe.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 25-10-2006, 17:41   

A ja sie dziwie, ze w rzadzie brak odwagi na wprowadzenie zerowej dopuszczalnej ilosci alkoholu we krwi. Wypadkow mamy coraz wiecej, coraz wiecej szkod, coraz wyzsze ceny ubezpieczen ... i spory udzial w tym maja pijani kierowcy.

Jestem za drastycznymi ale wydaje mi sie skutecznymi metodami. Zakaz prowadzenia pojazdow pod jakimkolwiek wplywem alkoholu/narkotykow.

Za zatrzymanie kierowcy i ujawnienie stanu upojenia podnoszenie stawki ubezpieczenia ze skutkiem natychmiastowym - doplata do pozostalego oplaconego okresu ubezpieczenia pojazdu i podwyzszona stawka przez np. 3 kolejne lata.

Za spowodowanie wypadku pod wplywem sad w przyspieszonym postepowaniu i zakaz prowadzenia pojazdow przez okreslony czas - w zaleznosci od spowodowanych szkod, przy czym za trwale uszkodzenie ciala lub smierc ofiary od razu wyrok skazujacy na wiezienie.

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2006, 19:43   

akbi napisał/a:
Uważam, że kara powinna być jednakowa dla wszystkich bez względu na warunki osobiste czy majątkowe.
No, właśnie. Już samo OC ma formę podatku od luksusu, a tu chcą to jeszcze wzmocnić.
Co wcale nie znaczy że jestem przeciwko bezwzględnemu i skutecznemu karaniu jeżdżących po pijaku.

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2006, 20:12   

takie pytanie mam czy jak .... wykupilem tydzien temu OC to moge teraz dokupic NW ?? czy teraz to juz nie da rady ??

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 26-10-2006, 07:19   

A ja jestem za karaniem np. mandatami tak jak w Finlandii, określamy minimalny próg wysokości za dane przewinienie a max. zależy od wysokości zarobków itp. w ten oto sposób pan w mesiu który regularnie przecina czerwone dostał by np. mandacik 20.tyś.zł i by sie nauczył :D
Ponadto jestem za całkowitym zakazem prowadzenia pod wpływem, jak cię stać na to żeby chlać to płać albo taksówka a nie pchaj się do samochodu za kierowniczkę.

Odpowiedz do tematu