Szukam dobrego telewizora do 3000 zł :) |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 30-01-2011, 13:40
|
|
|
jaca71 napisał/a: | była wczesna seria V z metalizowanym lakierem obudowy i przezroczystymi dodatkami. |
Chyba X
[ Dodano: 30-01-2011, 13:42 ]
Ulf napisał/a: | jeśli grasz na ps3 przez net w fps to bardzo istotny będzie input lag, który to LCD maja raczej większy niż plazmy.
|
Nie. Zależy od elektroniki tylko i wyłącznie. KDL40Z5500 był telewizorem który przy wyłaczeniu MotionFlow miał jeden z najmniejszy input lagów. EX500 ma tryb gra gdzie właśnie zoptymalizowane jest przetwarzanie dla najmniejszego input laga. |
|
|
|
 |
Ulf
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '00 Comfort
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 63 Skąd: To-ruń
|
Wysłany: 30-01-2011, 13:58
|
|
|
Dla tego napisałem raczej .
Warto jednak zwrócić uwagę na występowanie takiego zjawiska jak input lag, przy kupnie TV i chęci podpięcia pod niego PS3. Dla niektórych jest to istotne, dla innych niezauważalne , ale występuje. |
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2011, 14:12
|
|
|
a samsungi z serii 46c5xx ? o ile się nie mylę to sony bierze matrycę od samsunga dokłada swoją elektronikę i inną obudowę. po co przepłacać za logo ? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-01-2011, 15:19
|
|
|
Derpin napisał/a: | a samsungi z serii 46c5xx ? o ile się nie mylę to sony bierze matrycę od samsunga dokłada swoją elektronikę i inną obudowę. po co przepłacać za logo ? |
Bo z "braniem" to tylko uproszczenie. Jest jedna fabryka SLCD Sonego i Samsunga. Matryce są inne a mają co najmniej inne filtry (inaczej odbijają światło, inne kąty widzenia itd itp). Sony nawiązał teraz też współpracę z Sharpem. Wiesz w których telewizorach są które matryce? Ja nie wiem a wiem że są z obu fabryk + od dostawców chińskich jak AUO (chodź teraz już chyba nie ale np. KDL37W5500 miał AUO).
Druga sprawa. Elektronika w telewizorach jest ważniejsza niż matryca. Matryca tylko wyświetla, często też się okazywało że generacyjne gorsza matryca z lepszym procesorem daje lepszy obraz (mogę podać przykłady).
Awaryjność Sony i Samsunga to 2 różne ligi...
Za co przepłacać chyba Ci odpowiedziałem. Swoją drogą z tym "przepłacaniem" nie zawsze jest prawdą często na wyprzedaży można kupić Sony w cenie Samsunga. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2011, 16:15
|
|
|
jak zwykle sony naj |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-01-2011, 16:18
|
|
|
deenbe napisał/a: | jak zwykle sony naj |
To może jakieś argumenty który jest inny naj? Nie namawiam jedynie przedstawiam argumenty i prostuję fakty.
Nie znam kogoś kto był zawiedziony lub niezadowolony z EX500. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-01-2011, 16:24
|
|
|
Derpin napisał/a: | a samsungi z serii 46c5xx ? o ile się nie mylę to sony bierze matrycę od samsunga dokłada swoją elektronikę i inną obudowę. po co przepłacać za logo ? |
Nie pamiętam modelu samsunaga ale kumpel w porównywalnym czasie co ja kupił telewizor. LCD od Smsunaga z grubszego porównania wyszło że odpowiednie modele: 100Hz, 4xHDMI itp. Ja jak już pisałem dałem 2400 on 2600 to po co przepłacać.
Jeszcze raz - seria 5X zwana czasami EX500 jest jak najbardziej godna polecenia w tym przedziale cenowy. Za cenę, za obraz i za bajery |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2011, 16:34
|
|
|
krzychu napisał/a: | deenbe napisał/a: | jak zwykle sony naj |
To może jakieś argumenty który jest inny naj? Nie namawiam jedynie przedstawiam argumenty i prostuję fakty.
Nie znam kogoś kto był zawiedziony lub niezadowolony z EX500. |
wybieralem pomiedzy ex500 i c650, odnosnie odgrywania wszelkich formatow plikow to nie ma o czym rozmawiac:)
dodatkowo obraz bardziej podobal mi sie w samsungu.
po zmianie kilku opcji w menu serwisowym mamy PVR |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-01-2011, 18:20
|
|
|
deenbe napisał/a: | odnosnie odgrywania wszelkich formatow plikow to nie ma o czym rozmawiac:) |
No tak nie ma MKV, czcionki z divx-ach są za małe... Za to teraz samsung nie ma dostępu do TVN-u online. Iple ma? Zresztą ja korzystam z DLNA i wszystko się mi transkoduje na kompie łącznie z RMVB i dodaje napisy wielkości jakiej chce potem przez siec odtwarza na telewizorze w locie. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2011, 18:27
|
|
|
krzychu napisał/a: | Za to teraz samsung nie ma dostępu do TVN-u online. Iple ma? |
iple ma a tvn to pewnie kwestia czasu, nie neguję Twojej wiedzy na temat tv, jestem po prostu zdania że cena za produkty sony względem produktów konkurencji jest zawyżona tylko za logo. niestety jakość sony to już nie ta którą można było spotkać kilka lat temu... |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2011, 18:30
|
|
|
krzychu napisał/a: | deenbe napisał/a: | odnosnie odgrywania wszelkich formatow plikow to nie ma o czym rozmawiac:) |
No tak nie ma MKV... Za to teraz samsung nie ma dostępu do TVN-u online. Iple ma? Zresztą ja korzystam z DLNA i wszystko się mi transkoduje na kompie łącznie z RMVB przez siec odtwarza na telewizorze. |
Mkv najwazniejsze. Ipla miał wcześniej niż Sony o tym myślało. A co do DLNA które Samsung też ma... powiedz mi jak działa przewijanie filmów hd?:) |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-01-2011, 18:32
|
|
|
Derpin napisał/a: | jestem po prostu zdania że cena za produkty sony względem produktów konkurencji jest zawyżona tylko za logo. |
No ale nie jest wyższa.... Może była ze 3 lata temu za czasów W2000...
[ Dodano: 30-01-2011, 18:33 ]
deenbe napisał/a: |
powiedz mi jak działa przewijanie filmów hd?:) |
No nawet działa (chodź sprzęt musi być wydajny). Znaczy niekiedy coś się chrzani ale po ponownym uruchomieniu odpala od ostatniego miejsca oglądania, a nie od nowa. Raczej skaluje materiały nie w HD do HD tam działa raczej bez problemu. PS3 Media Serwer używam.
Tylko że uważam multimedialnie na pewno ten TV kiedyś wymięknie, przez DLNA można oglądać z czego się chce. A do różnorakich formatów można sobie kupić mantę za 100zł z marketu. Ja raczej bym się rozwodził nad samą jakością. |
|
|
|
 |
Muciek
Mitsumaniak Amnetyst Black
Auto: O2 FL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2010 Posty: 896 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30-01-2011, 18:57
|
|
|
Tego panasonica mają moi rodzicie u siebie w pokoju, teraz już mija półtora roku. Telewizor jest ok. Cena bardzo niska jak na te parametry. Ogólnie tam jest podłączony dekoder N HD, kino domowe i XboX 360. Wszystko idzie w Full HD i nie najmniejszego problemu. Jeszcze nic się nie zacięło, ani nie popsuło. Ma slot na kartę pamięci, a nie na USB, ale nikomu to nie przeszkadza. Ja ogólnie bym polecił. |
|
|
|
 |
Ulf
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '00 Comfort
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 63 Skąd: To-ruń
|
Wysłany: 30-01-2011, 19:54
|
|
|
Krzychu, mam czysto praktyczne pytanie, bez złośliwości:
ile cali ma Twój EX500 i z jakiej mniej więcej odległości przestaje się rzucać w oczy słaba jakość divX ?
Na wystawie wszystkiego nie sprawdzę, tak jak ktoś w zaciszu domowym.
Już nie mówię, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zamówić sobie prezentacje chyba 3 wybranych TV w domku, tylko z tego co kojarzę to 1 trzeba wybrać, lub zapłacić za "fatygę", dla niezdecydowanych lub wymagających, może to być najlepszy wybór. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-01-2011, 21:19
|
|
|
Ulf napisał/a: |
ile cali ma Twój EX500 i z jakiej mniej więcej odległości przestaje się rzucać w oczy słaba jakość divX ? |
Mojej drugiej połówki 37 cali bo ja nie mam LCD-ka nawet. Oglądam z dość daleka jakieś 3-4m. A co do DivX to zależy jaki one mają różne rozdzielczości i bitrate... Jak jest dobrej jakości (kampania braci 640x352 bitrate ponad 1,5Mbps) idzie lepiej od naziemnej (chociaż jak mi odpalili w końcu MUX2 to paczka w MPEG4 idzie żyleta). Nie ma się co spodziewać cudów tego nie wymyślili dla dużych telewizorów tylko dla małych ekranów komputerowych. Na 46 calach nie wygląda to za bardzo, ale to nie zależy od telewizora. |
|
|
|
 |
|