Co kupić z myślą o LPG |
Autor |
Wiadomość |
mariusz_2050
Forumowicz
Auto: OUTLANDER 2.4 MIVEC
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-03-2011, 20:09
|
|
|
-WALDOR- napisał/a: | kupić 160 konny samochód benzynowy z napędem na 4 koła po to by go zagazować...to jakby kupić konia wyścigowego i mu celowo połamać nogi... |
Ja pierdzielę nie wiedziałem, że na temat lpg panuje jeszcze taki ciemnogród. Kolego jak rozpoznasz u mnie czy fura jedzie na pb czy lpg to stawiam Tobie skrzynkę browara:)
kilim do każdego motoru mitsu (z pośrednim wtryskiem w kolektor) możesz zamontować instalkę. |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 16-03-2011, 21:44
|
|
|
Kiedy parkujesz w podziemnym garażu wbrew zakazowi to nie chodzi o to na jakim paliwie akurat jedziesz ale że twoje auto jest wyposażone w instalację gazową. Przestrzeganie prawa nazywasz ciemnogrodem? |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 17-03-2011, 07:25
|
|
|
Ale temat jest o Outku na LPG a nie o garażach podziemnych, mnie zakaz akurat wali, jak jest dobra instalka to nikt nie pozna że na LPG, wlew pod klapką od paliwa i do przodu, śmierdzi ze starych Opli i VW.
Też kiedyś zastanawiałem się nad OII tylko nie mogłem znaleźć nic godnego uwagi co by jeździło na LPG a 3.0 nie chcialem , mam dosyć rechotów , dbania o turbo, dobre paliwo i kupę wymówek aby to dziadostwo jeździło.
Koleś obok ma Hemmera i też jeździ na LPG |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 17-03-2011, 08:03
|
|
|
Komandor napisał/a: | Przestrzeganie prawa nazywasz ciemnogrodem? |
Student napisał/a: | mnie zakaz akurat wali, jak jest dobra instalka to nikt nie pozna że na LPG, wlew pod klapką od paliwa i do przodu, śmierdzi ze starych Opli i VW. | na pewno nie należę do osób uznających LPG za zło, bo jest to najtańsze w eksploatacji paliwo, ale dura lex sed lex wprowadzony zakaz należałoby przestrzegać, a nie uważać, że jak nie widać to jest OK. Jak oszukuję i nikt nie jest mi w stanie udowodnić to nie jestem oszustem? |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 17-03-2011, 08:32
|
|
|
Jestem, ale dalej mam to gdzieś gdyż połowa zakazów jest bezpodstawna ale nie nam o tym dyskutować.
Różnica jest w tym, że potrafię powiedzieć że jestem a inni nie potrafią
Wracając do tematy.
Outek na gaz jak najbardziej, tylko założyć dobrą instalkę z japońskimi wtryskami , koszt ok. 3tyś. Mi najbardziej w tym wszystkim przeszkadza butla gazowa , która musi być w poprzek samochodu , kto to wymyślił? |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 17-03-2011, 09:37
|
|
|
Student, W życiu nie chodzi o to aby mówić, że jest się oszustem, tylko żeby nim nie być. Student napisał/a: | Mi najbardziej w tym wszystkim przeszkadza butla gazowa , która musi być w poprzek samochodu , kto to wymyślił? | nie słyszałem o czymś takim. Pierwszą miałem wzdłuż, następne toroidalne |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 17-03-2011, 12:10
|
|
|
Cytat: | Jestem, ale dalej mam to gdzieś gdyż połowa zakazów jest bezpodstawna ale nie nam o tym dyskutować. |
To taka nasza polska rzeczywistość: wymagamy od innych przestrzegania prawa jednocześnie rezerwując dla siebie samych przywilej selektywnego wyboru co nam wolno a co nie.
Jeśli prawo jest złe to należy je zmieniać a nie łamać.
Sorry za OT bo to faktycznie temat na inną dyskusję.
Wracam do tematu:
Czy zbiornik toroidalny można założyć w miejsce koła zapasowego?
Pozdro |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
mariusz_2050
Forumowicz
Auto: OUTLANDER 2.4 MIVEC
|
Wysłany: 17-03-2011, 17:50
|
|
|
Komandor napisał/a: | Czy zbiornik toroidalny można założyć w miejsce koła zapasowego? | Oczywiście |
|
|
|
 |
Szulman
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander Sport 2,4 16V
|
Wysłany: 17-03-2011, 18:43
|
|
|
Mam zbiornik 650/220, 57 litrów. Średnica mogła by być większa bo miejsca jest nawet na 680mm ale wysokość to 230 już trochę na styk. |
|
|
|
 |
TysoN
Nowy Forumowicz
Auto: Space star 1.6 Familly
|
Wysłany: 17-05-2011, 21:05
|
|
|
KlaudiuszBdg napisał/a: | -zabrania sie parkowania auta w podziemnych parkingach z lpg (to jest moj osobisty hit, jezeli ktos ma cos na dowod to chetnie zobacze bo nadaje sie do uwaga tvn ) |
U mnie na osiedlu na wjazdach do parkingów pod blokami są takie tabliczki.
Mam zagazowanego Space Stara i spisuje sie znakomicie na gazie ) |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 19-12-2011, 18:27
|
|
|
Teraz można załozyć butlę toroidalną z pełnym środkiem więc wchodzi wchodzi więcej gazu, przy takich samych wymiarach zewnętrznych. |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 19-12-2011, 19:00
|
|
|
PiotrKw napisał/a: | KlaudiuszBdg napisał/a: | to jest moj osobisty hit, jezeli ktos ma cos na dowod to chetnie zobacze bo nadaje sie do uwaga tvn |
To nie hit , tylko Twoja niewiedza.
Cytuję " Dotychczas, zgodnie z przepisami (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie) zagłębiony garaż zamknięty musi mieć wentylację mechaniczną uruchamianą czujnikami po przekroczeniu granicznego stężenia tlenku węgla. Od lipca 2009 r. zaczęła obowiązywać nowelizacja tego rozporządzenia, w której dodano zapis, że jeśli w garażu będą przechowywane samochody napędzane LPG to system wentylacji oprócz czujników CO musi być musi być wyposażony również w czujniki dopuszczalnego stężenia gazu propan-butan, po przekroczeniu którego uruchamiane są wentylatory. Stąd też niektóre z garaży są oznakowane zakazem wjazdu pojazdów zasilanych LPG co wynika z faktu, że ich wentylacja nie jest dostosowana do parkowania |
O ile pamiętam to w instrukcji ( user manualu) instalacji LPG jest zapis że nie można parkować w garażach z kanałem i parkingach podziemnych - ale kto czyta instrukcje?!!!
To co jest ważniejsze instrukcja wydana przez producenta czy przystosowanie parkingu do lpd?
Oprócz wspomnianych są także zakazy wjazdu LPG przed tunelami np. w alpach i pod kanałem La Manche.
Odnośnie tego zakazu to nie chodzi o to czy wybucha czy nie tylko czym ugasić już palący się propan butan? O ile sie orientuje to trzeba dać sie mu wypalić!!!!! I w tym jest problem.
( benzyne i rope zgasisz wodą pianą piaskiem itp ale lpg NIE.) |
|
|
|
 |
|