Dziwny odgłos silnika na postoju - cykanie klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 09-12-2013, 10:48
|
|
|
prosto napisał/a: | u mnie drażni mnie tylko te "pykanie" dosc czeste ktore slychac poza samochodem. nie raz znajomi gdy stalismy przy zalaczonym samochodzie i gadalismy pytali co tak pyka i kazdy zdziwiony ze "nowy" samochod a takie dziwne odglosy. jak wylacze nawiew nic nie "pyka". a co do czestego zalączania sie sprezarki to u mnie jakos specjalnie tego nie slysze natomiast u ojca w renault koleos zalącza sie doslownie co kilka sekund i to slychac wyraznie i stosunkowo glosno | Nie jestem w stanie odnaleźć jakiejś szczegółowej dokumentacji klimy.. ale w mojej opinii im mocniej "pyka" tym lepiej - tak hałasuje zwora stycznika, która jest albo zwalniana sprężyną, albo przyciągana elektromagnesem - im mocniej pyknie.. tym stycznik będzie dłużej pracował (oczywiście w granicach rozsądku ) |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 22-07-2014, 07:23
|
|
|
Panowie, mam pytanie. Czy dobrze mi się wydaje, że im mniej czynnika i klima mniej wydajna, tym częściej się załącza, co za tym idzie - więcej auto spala paliwa i ma z tego powodu jeszcze mniej mocy? |
|
|
|
 |
Lukaso
Mitsumaniak
Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2008 Posty: 84 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 22-07-2014, 08:56
|
|
|
mjsystem napisał/a: | tym częściej się załącza |
Doładowywałem do 530 ml czynnika przed latem i cyka cały czas co chwilę a też miałem nadzieje, że częstotliwość spadnie Ten typ tak ma i przynajmniej u mnie odczuwalnie szarpie przy załanczaniu jak delikatnie jedziesz np. na 4 ok 70 km/h |
|
|
|
 |
Wizard_gp
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X
|
Wysłany: 22-07-2014, 21:08 [CX2A 1.5] Biegi wentylatora chłodnicy
|
|
|
Witam,
Czy w tym samochodzie są różne prędkości wentylatora chłodnicy?
Zastanawiam się, gdyż w momencie załączenia się sprężarki klimatyzacji, od razu włącza się wentylator na (chyba) najwyższy bieg. Pochodzi z 10 sekund po czym się wyłączy i tak cyklicznie.
Obstawiałbym tutaj, że mógł paść rezystor wentylatora, ale nie wiem, czy w tym modelu coś takiego występuje. Proszę o pomoc lub jakieś sugestie. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
|
|
|
 |
Wizard_gp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2014, 10:23
|
|
|
Czytałem już ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. A pytanie brzmi:
"Czy w tym samochodzie są różne prędkości wentylatora chłodnicy?"
To, że sprężarka pracuje cyklicznie to wiem, chodzi mi o to, czy zawsze jest tak, że jak sprężarka wchodzi do pracy to razem z nią odpala się wiatrak chłodnicy na max obrotów? |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 23-07-2014, 11:35
|
|
|
Temat scaliłem, wszak dotyczy klimatyzacji. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 23-07-2014, 11:38
|
|
|
No z pewnością w 1.8 są różne biegi - podejrzewam, że sterowanie jest zrealizowane na jakimś mostku tranzystorowym, a z potencjometru podajemy tylko wartość zadaną.
Wątpię, żeby regulacja odbywała się za pomocą nastawnego rezystora. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-07-2014, 11:47
|
|
|
W starszym Lancerze są 2 biegi. Regulowane na podstawie jakiejś temperatury (ale zewnętrznej i prędkości albo temperatury chłodnic). Ogólnie zaobserwowałem:
Klima:
- zimno nie odpala wentylatorów albo odpala na 1 biegu
- ciepło odpala wentylatory na 2 bieg
Wystarczy ruszyć i wentylatory milkną.
Bez klimy jak się silnik zagrzeje to wentylator się po 2-3 minutach włącza i kręci na 1 biegu |
|
|
|
 |
Wizard_gp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2014, 13:48
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi, a czy może ktoś dysponuje jakimś schematem elektrycznym, dla tego konkretnego modelu? |
|
|
|
 |
Tomek87
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 mivec 2008r
|
Wysłany: 19-03-2019, 21:04
|
|
|
mnie tez te cykanie klimy na początku dziwiło i niepokoiło cyka tak że moja żona pierwszy raz stojąc obok czarnego rekina podskoczyła bo myślała ze coś sie stało hehe |
|
|
|
 |
|