Zamknięty przez: Hubeeert 09-05-2011, 15:17 |
Chamstwo na drodze - Dominos |
Autor |
Wiadomość |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-05-2011, 06:45
|
|
|
Kaucz napisał/a: | a gdzie tu masz łamanie tej zasady ? |
Jazda prosto z pasa do skrętu w lewo i wyprzedzanie na skrzyżowaniu, z prawej strony jest zgodne z przepisami?? |
|
|
|
 |
Sticker
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi 97
|
Wysłany: 09-05-2011, 10:05
|
|
|
apikus napisał/a: |
Jazda prosto z pasa do skrętu w lewo i wyprzedzanie na skrzyżowaniu, z prawej strony jest zgodne z przepisami?? |
Czytaj ze zrozumieniem. Manewr był wykonywany z pasa do skrętu w prawo.
Co do zachowania DominoS'a - przeprosił publicznie i na tym powinniśmy zakończyć piętnowanie. Jak jeździ tak na co dzień to kiedyś spotka cwaniaka który też depnie i go nie wpuści (np. mnie ).
Jestem wyrozumiały dla takich manewrów, ale tylko wtedy gdy widzę że kierowca to nie miejscowy i się źle ustawił na pasie. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-05-2011, 10:23
|
|
|
Sticker napisał/a: | Czytaj ze zrozumieniem. Manewr był wykonywany z pasa do skrętu w prawo. |
Tak pomyliłem się, przepraszam powinno być:
Jazda prosto z pasa do skrętu w prawo i wyprzedzanie na skrzyżowaniu, z prawej strony jest zgodne z przepisami??
Jednak nie zmienia to faktu.
Mi nie chodzi o piętnowanie tylko o przestrzeganie zasad. Jedni muszą, inni nie. Ktoś jest równiejszy? |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 09-05-2011, 10:33
|
|
|
och och och, wszyscy święci drogowi
Dominos to szumowina drogowa i siedząc z nim w aucie nie raz mi spadły przez niego okulary. Niemniej jednak w tym przypadku jego przelot dalej w al. Unii mógł co najwyżej zdziwić jeźdźca apokalipsy w pomarańczowym maluszku, który dojeżdżał do skrzyżowania z prawej strony.
Chcieliśmy jechać w prawo, ale ze dobiło aut i nie było nawet szansy zjechać ze skrzyżowania na zielonym, to Dominik poleciał przed siebie. Formalnie powinien wbić lewy kierunek i łaskawie prosić aby ktoś z lewego pasa wpuścił go z powrotem. pytanie, czy ktoś miałby tyle "dobrej woli", czy skończyłoby się typowo polskim "heh frajer się rozmyślił i chce teraz wrócić na MÓJ pas, a niech sobie stoi...." |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 09-05-2011, 10:40
|
|
|
Chooper napisał/a: | Formalnie powinien wbić lewy kierunek i łaskawie prosić aby ktoś z lewego pasa wpuścił go z powrotem. pytanie, czy ktoś miałby tyle "dobrej woli", czy skończyłoby się typowo polskim "heh frajer się rozmyślił i chce teraz wrócić na MÓJ pas, a niech sobie stoi...." |
Dokładnie, i na pewno znalazł by się ktoś kto był by oburzony, że próbuje się wciskać, że blokuje prawoskręt a mógł wcześniej pomyśleć itp itd. |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-05-2011, 11:08
|
|
|
gulgulq napisał/a: | nie ma równiejszych |
Więc czemu jest tylko jedno ostrzeżenie?
Albo anulujemy pierwsze, albo dajemy drugie. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
iza
Mitsumaniak IZABELA

Auto: mitsubishi colt,carisma
|
Wysłany: 09-05-2011, 11:29
|
|
|
AFERA taka ze szok!!!!!!!!!
sami jeździmy i nie zawsze zgodnie z tym jak uczą nas na nauce jazdy
każdy popełnia błędy DOMINOS przeprosił dostał kare hihi ostrzeżenie i po sprawie nie ma co tu rozdmuchiwać |

|
|
|
|
 |
skaut
Mitsumaniak per aspera ad astra
Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
|
Wysłany: 09-05-2011, 11:52
|
|
|
Chooper napisał/a: | Chcieliśmy jechać w prawo, ale ze dobiło aut i nie było nawet szansy zjechać ze skrzyżowania na zielonym, to Dominik poleciał przed siebie. Formalnie powinien wbić lewy kierunek i łaskawie prosić aby ktoś z lewego pasa wpuścił go z powrotem. pytanie, czy ktoś miałby tyle "dobrej woli", czy skończyłoby się typowo polskim "heh frajer się rozmyślił i chce teraz wrócić na MÓJ pas, a niech sobie stoi...." |
No właśnie w tym problem!!! Jeżdżę tą trasą codziennie. I w rannych godzinach szczytu taka sytuacja, to zachowanie notoryczne. Jeżeli wyeliminujemy 1% przypadkowych kierowców w tych godzinach i w tym miejscu to pozostałe 99% zachowuje się chamsko.
Przykro mi, ja zawsze na tym skrzyżowaniu cierpliwie czekam na swoją kolej. Nie dziwcie się więc, że jak pisz pamar będę "oburzony". De facto chcieliście skręcić w prawo w kierunku al.Włokniarzy i sądzisz, że jadąc na wprost do Drewnowskiej i z powrotem al.Włókniarzy DominoS dojechał szybciej do celu, niż stojąc pewnie ze 3 zmiany świateł pod wiaduktem na Konstantynowskiej? I żeby była jasność nie jestem, ale takie zachowanie na drodze jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Dla mnie EOT |
_________________ Auta obecnie:
Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Peugeot Partner II Tepee 1,6 90KM
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-05-2011, 12:14
|
|
|
iza napisał/a: | DOMINOS przeprosił dostał kare hihi ostrzeżenie |
Takie niewidoczne
To może skaut przeprosi za epitety i też nie będzie ostrzeżenia? |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 09-05-2011, 12:29
|
|
|
apikus napisał/a: | Jazda prosto z pasa do skrętu w lewo i wyprzedzanie na skrzyżowaniu, z prawej strony jest zgodne z przepisami?? |
Nie jest zgodna, ale nie uważam też, że jego manewr czyni go automatycznie 'wariatem drogowym' . Wszystko opisane ładnie, co jak dlaczego, przeproszone - dla mnie jest ok. Jeżeli będziemy przy każdym nierozsądnym, ale nie stwarzającym zagrożenia życia ( jedynie ewentualnej stłuczki ) manewrze przywoływać to hasło to będzie ono stawać się jeszcze bardziej żałosne dzięki temu... |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 09-05-2011, 12:39
|
|
|
Chooper napisał/a: | Formalnie powinien wbić lewy kierunek i łaskawie prosić aby ktoś z lewego pasa wpuścił go z powrotem. pytanie, czy ktoś miałby tyle "dobrej woli", czy skończyłoby się typowo polskim "heh frajer się rozmyślił i chce teraz wrócić na MÓJ pas, a niech sobie stoi...." | Jakby tak zrobił to było by tak jak mówisz, ale w końcu by wjechał, a tego tematu by wogóle nie było
Szczerze powiem że raz w życiu zrobiłem dokładnie ten sam manewr i z tych samych powodów, ale do dziś uważam że był chamski |
|
 |
sloniu
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 SB
|
Wysłany: 09-05-2011, 13:13
|
|
|
Ale się temat rozkręcił
Jak dla mnie 'winowajca' sprawę wyjaśnił i nawet przeprosił - brawo !
Każdy pewnie ma na koncie jakieś nieprzepisowe zachowanie.
Ja teraz zanim dokonam czegoś nieprzepisowego przypomnę sobie ten wątek, wezmę głęboki oddech, włączę spokojną muzykę w radio i odpuszczę
Proponuję złapać się za ręce i wspólnie zaśpiewać jakąś pokojową piosenkę |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 09-05-2011, 14:04
|
|
|
Każde z nas ma w swojej historii coś czego się wstydzi po cichu. Niekoniecznie na drodze.
W tym konkretnym przypadku winowajca sam się "podpisał" naklejką na samochodzie.
Nie chcę oceniać czy zrobił dobrze/źle/nagannie/nie itd. Nie jestem do tego uprawniony i nie czuję się do tego powołany.
Ostrzeżenie jakie tu zostało przyznane IMHO było słuszne.
Co do ostrzeżenia dla winowajcy - nie on opisał swoje wyczyny no i na szczęście nic się nie stało.
W tym wszystkim zastanowić należałoby się tylko nad jednym - umieszczając na samochodzie naklejki pokazujące przynależność do Klubu Mitsumaniaki musicie pamiętać, że nie jesteście już anonimowi. Reprezentujecie sobą i swoim zachowaniem Klub. I 2500 innych jego członków...
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|